Als je topsport beoefent is de juiste voeding enorm belangrijk. Danique van Ginkel weet dit als geen ander. Danique is 21 jaar en is profvoetbalster, daarnaast doet zij de HBO Bachelor Voeding en diëtiek bij NTI. Ze legt ons graag uit waarom zij juist deze studie zo interessant vindt en hoe zij een hbo-opleiding weet te combineren met haar drukke voetbalcarrière.

Een logische keuze

Danique woont in Hengelo, samen met 2 teamgenoten. Ze voetbalt sinds dit seizoen bij FC Twente en daarnaast is ze ook te zien in het Nederlands elftal bij dames O23. Vrijwel dagelijks is Danique te vinden op het voetbalveld voor trainingen en in het weekend speelt zij wedstrijden. Toch weet ze ook nog tijd te maken voor haar studie. Na een kleine vertraging, door het scheuren van haar kruisband, is ze net begonnen aan het derde jaar van haar studie.
De hbo-opleiding Voeding en diëtiek was voor Danique eigenlijk een hele logische keuze: "Als je op hoog niveau voetbal speelt is het heel belangrijk dat je op je voeding let, dit doe ik zelf natuurlijk ook. Ik vind voeding heel interessant en ik wist er al veel over voor ik aan de studie begon, dat maakt het leren ook makkelijker."

Presteren door de juiste voeding

Enthousiast vertelt Danique wat ze zo leuk vindt aan voeding en diëtiek:
"De juiste voeding zorgt ervoor dat je beter kunt presteren en je zowel fysiek als mentaal goed kunt voelen. Dat vind ik heel bijzonder om te zien en interessant om over te leren. Met een goed voedingsschema kun je zoveel energie uit voeding halen en daardoor betere resultaten boeken. Kijk maar eens naar de Olympische Spelen, iedereen daar is topfit. Die presteren echt niet alleen op een banaantje, daar zit een heel schema achter waardoor ze topprestaties kunnen leveren. Dat vind ik interessant!" Uiteindelijk wil Danique haar studie gebruiken om sporters te ondersteunen met hun voeding, maar tot die tijd zal ze nog een paar jaar door moeten studeren.

"Bij NTI kan ik studeren wanneer het mij uitkomt"

Een studie doen naast een topsportcarrière, dat vergt wel wat flexibiliteit. Een paar jaar terug studeerde Danique nog op een fysieke school in Zwolle, maar dit bleek na een jaar echt niet meer te combineren met het voetbal. Daarom was de flexibele studie van NTI echt een uitkomst voor haar: "Ik heb geen vast ritme. De ene week studeer ik 3 of 4 uur per dag, de andere week misschien maar 3 uur in de week. Gelukkig kan je met een studie bij NTI nooit echt achterlopen want studeren doe je in je eigen tempo. Er komen de komende tijd veel dingen aan op voetbalgebied. Voor mij heeft het dan geen zin om nu aan een nieuwe module te beginnen want dan moet ik me straks weer helemaal opnieuw verdiepen in die stof. Dus dan stel ik de nieuwe module even uit en heb ik daarna weer de volle focus op mijn studie. Natuurlijk maakt dat het soms ook wel moeilijker om het weer op te pakken en heb je kans dat je het te lang laat liggen, maar mij lukt het wel."

Een echte topsportmentaliteit

Het leren gaat Danique goed af. Ze vliegt door de modules heen en merkt ook dat ze sneller leert als ze een bepaald onderwerp leuk vindt. Soms moet ze zich toch extra verdiepen in de stof en dan kost het haar iets meer moeite en tijd. Maar ook dan laat ze zich niet uit het veld slaan en gaat ze gedisciplineerd aan het werk. "Ik ben gewoon altijd gemotiveerd en heb echt een topsportmentaliteit, dat zie je ook terug in de manier waarop ik studeer."

Volg ons op Instagram

Klik hier

Tip van Danique: Een groepsapp met medestudenten

Danique heeft voor zichzelf een duidelijk doel opgesteld: ze wil haar studie in vier à vijf jaar hebben afgerond. Wat haar hierbij extra helpt en motiveert is de groepsapp met haar medestudenten. "In de groepsapp wordt veel informatie over de studie uitgewisseld en is er altijd wel iemand die jouw vragen kan beantwoorden. Soms wisselen we zelfs samenvattingen uit. Als je leest dat iemand een module heeft afgerond, dan ben je extra gemotiveerd om dat zelf ook te doen. Omdat je het grootste deel van je studie alleen doet vind ik zo’n groepsapp echt een aanrader."

Als ze een toets heeft ingeleverd gunt Danique zichzelf wel even pauze totdat het is nagekeken. Heeft ze een goed cijfer? Dan is haar moeder de eerste die het hoort. Die stuurt ze altijd een appje met het goede nieuws, maar direct daarna pakt ze haar boeken er weer bij en start ze de volgende module.

"Investeren in mezelf vind ik belangrijk"

Echt lang stilzitten doet Danique dus niet. Zie je haar niet op het voetbalveld of in haar boeken? Dan is ze te vinden bij haar ouders of met haar vriendinnen, die in het midden van het land wonen. En binnenkort zal ze ook tijd vrij moeten maken voor een stage. Als we haar vragen hoe ze dit drukke bestaan volhoudt en of ze trots is reageert ze nuchter: "Je went eraan en ik weet niet beter. Zolang ik voetbal wil ik er altijd iets naast blijven doen. Investeren in mezelf vind ik belangrijk. En het is ook een afleiding hoor, als ik een dag niet lekker heb getraind vind ik het fijn om daarna m’n focus op studeren te hebben. En trots? Trots vind ik een groot woord, ik ben vooral blij met hoe het nu gaat."

Uiteraard heeft deze doorzetter haar toekomstplannen duidelijk uitgestippeld, en daarbij staat voetbal op nummer 1: "Ik wil zo hoog mogelijk komen in het voetbal. Bij Nederland het A-elftal halen en spelen in het buitenland in een topcompetitie, dat staat echt bovenaan mijn lijstje. En natuurlijk wil ik ook mijn studie afronden en met mijn opgedane kennis andere sporters gaan ondersteunen. De puntjes op de i zetten in iemands dieet en met voedingsschema’s zorgen dat iemand nog beter kan presteren, dat lijkt me echt heel interessant!"


>> Check de opleiding van Danique HBO Voeding en diëtetiek

Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?

Vind jouw opleiding