Sommige mensen hebben al op jonge leeftijd een duidelijk levensdoel voor ogen. Ze weten precies wat ze willen en laten zich door niets of niemand van de wijs brengen. Zo ook onze alumnus Koen, hij wist al in het tweede leerjaar van de middelbare school dat hij een eigen bedrijf wilde starten. De vrijheid van het ondernemerschap en zelf bepalen wanneer je iets doet, dat sprak hem wel aan. Na zijn middelbare school begon Koen direct met ondernemen en hij besloot om daarnaast te gaan studeren: HBO Small Business Management bij NTI, een studie die helemaal aansloot op zijn ambities.
We zijn al wat jaren verder en Koen heeft zijn diploma in de pocket. Samen met een vriend heeft hij inmiddels een goedlopend bedrijf. Hij legt graag uit waarom studeren én ondernemen voor hem een goede combinatie was.

Een studie die aansluit op het ondernemerschap

In zowel het ondernemen als het studeren gaat veel tijd zitten. Daarom is een slim om je goed voor te bereiden op het starten van je eigen bedrijf en een studie te kiezen die een goede aanvulling is op je plannen.

Koen: “Sommige jonge starters focussen zich vooral op hun onderneming en slaan een passende opleiding over. Ik ben er juist wel voorstander van om naast het ondernemen te studeren. Een opleiding doe je niet alleen om een papiertje te halen. Je haalt er veel waardevolle lessen uit waar je echt iets aan hebt wanneer je net een bedrijf begint. Je weet ook nooit wat er gebeurt in de toekomst en dan is het handig om een hbo-diploma achter de hand te hebben."

Wil je ondernemen naast je studie, zorg er dan voor dat je genoeg tijd overhoudt voor je bedrijf.

"Ik besloot om in deeltijd bij NTI te studeren omdat je de studie volledig op je eigen tempo kunt doen en je daardoor meer vrijheden hebt. Eerder deed ik een voltijd opleiding waarbij ik van 9 tot 4 in de schoolbanken zat. Zo’n lange concentratieboog heb ik helemaal niet en ik hield weinig tijd over om daarnaast nog met mijn bedrijf bezig te zijn. Bij NTI kon ik mijn eigen indelingen maken en bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer ik mijn toetsen deed, dat vond ik heel prettig. En dan wordt ondernemen tijdens je studie ook echt haalbaar.”

Ondernemen naast je studie: hoe combineerde jij dit?

“Ik probeerde de twee echt af te bakenen. Studeren deed ik in de ochtend en in de middag was ik bezig met het opstarten van mijn bedrijf. Dit ging meestal gewoon door in het weekend. Het klinkt zwaar maar ik vond het juist leuk.”

Voor zowel het zelfstandig studeren als het ondernemen is een groot verantwoordelijkheidsgevoel een goede eigenschap.

“Je moet streng zijn voor jezelf. Ik had voor mezelf bepaald hoeveel studiepunten ik per jaar wilde halen en wilde me hier ook echt aan houden. Wat heel motiverend werkt is om voor jezelf te bedenken hoe je de geleerde stof kunt toepassen in je eigen bedrijf. Dit maakte het voor mij altijd heel concreet en daardoor leuker om ermee aan de slag te gaan. Ondernemen naast je studie is daarom juist een goede combinatie.”

“Alles wat je leert in de je opleiding komt terug in de praktijk”

Koen begon dus al op zijn 17e met het ondernemen. Zijn creatieve plannen ombouwen naar een succesvol bedrijf bleek toch lastiger dan hij aanvankelijk dacht. Hij was nog zoekende naar zijn aanbod en veel geld leverde het in het begin nog niet op. Uiteindelijk besloot hij op zijn 20e een bedrijf op te richten waarbij hij websites en marketingcampagnes maakte voor mkb-bedrijven.

Tijdens zijn opleiding leerde Koen ondertussen alles over het starten van een onderneming:

“Je zult zien dat alles wat je leert in je studie op een dag terugkomt in de praktijk: van financiën tot supply chain management maar ook praktische zaken als Excel. Door te studeren naast het ondernemen leerde ik vooral om direct abstracter te kijken naar mijn eigen bedrijf en kritisch te reflecteren. Daar kreeg ik dan feedback over van mijn docent en dat is heel waardevol geweest.”

Volg ons op Instagram

Klik hier

Een nieuwe start

Na het behalen van zijn diploma besloot Koen zijn bedrijf dan ook kritisch onder de loep te nemen. Koen moest toen eerlijk bekennen dat zijn passie eigenlijk helemaal niet lag bij het bouwen van websites of marketing en dat het tijd was voor verandering. Een eigen bedrijf betekent dan ook vaak: terug naar de tekentafel en ontdekken wat je echt wilt.

BrandBikes

“Ondernemen gaat niet altijd in een keer goed en ik heb in dat opzicht ook wel gefaald. Maar daar leer je natuurlijk ook weer van.”

Koen zette zijn werkzaamheden voor zijn bedrijf op een lager pitje en bedacht samen met een vriend een geniaal concept.

“Mijn vriend is heel technisch en ik had ervaring met de creatieve kant en het ondernemen. We hebben samen gekeken naar onze competenties en vanuit daar zijn we in 2016 een nieuw bedrijf gestart: BrandBikes. Het is een online winkel voor bedrijfsfietsen die op maat worden gemaakt, in de huisstijl van een bedrijf. Ons doel is om werkend Nederland met de (elektrische) fiets naar het werk te laten gaan. En we bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans door hen onze fietsen te laten produceren in onze werkplaats in Amsterdam.”

Het concept bleek een succes! Koen en zijn bedrijfspartner werken fulltime aan hun bedrijf en er fietsen inmiddels al heel wat BrandBikes door Nederland.

De punten verbinden

Studeren en ondernemen heeft voor Koen dus goed uitgepakt. Inmiddels is Koen 30 en als hij terugkijkt op zijn ondernemersreis denkt hij vaak aan een uitspraak van Steve Jobs: You can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards.

“Tijdens mijn opleiding zag ik niet altijd het nut van bepaalde onderwerpen. En als je net begint met je bedrijf lukken dingen niet altijd in een keer en heb je nog niet goed ontdekt wat echt bij je past. Op het moment zelf zie je vaak nog niet de lessen die je daarvan hebt geleerd, maar uiteindelijk valt alles een keer op zijn plek en dan kun je de punten met elkaar verbinden. Voor jezelf beginnen heeft ook iets puurs: Als je hard werkt dan zie je dit terug in het resultaat. Steek je er niet genoeg energie in, dan is het resultaat er ook niet naar. Dat vind ik mooi aan het ondernemerschap. Ik ben zeker heel trots op wat we tot nu toe samen met ons bedrijf hebben bereikt. Vooral omdat er ook tegenslagen zijn geweest waardeer ik het des te meer dat het nu zo goed gaat.”

Wil jij net als Koen ondernemen en studeren? Kijk dan eens naar onze volgende opleidingen:

HBO-programma Maatschappelijk verantwoord ondernemen

MBO Ondernemer retail

Basiskennis Ondernemerschap