Eén op de drie studenten heeft spijt van hun studiekeuze. De 24-jarige student Mauwia Amhaini was bijna geen vervolgopleiding gaan doen. Ze wilde in eerste instantie een politieopleiding volgen, maar kwam er toch achter dat dit het niet was voor haar. Mauwia wilde nog steeds de juridische kant op, maar er was geen tijd meer om zich in te schrijven bij een reguliere school. Een studie bij NTI kon Mauwia wel elk moment starten, en dat deed ze. Ze ging ervoor! 

HBO Bachelor Rechten

De HBO Bachelor Rechten is een uitdagende opleiding. Het vergt discipline, een leergierige instelling en passie voor het vak. Mauwia had op de middelbare school altijd interesse gehad in maatschappijleer en economie. Daarnaast wilde ze graag mensen helpen. Hoe meer ze erover nadacht hoe zekerder ze wist dat dat rechten iets voor haar zou zijn. “Ik hou veel van theorie, en de opleiding HBO Bachelor Rechten sluit daarop aan. 

Mauwia heeft de opleiding inmiddels afgerond. Op dit moment volgt ze een premaster en werkt ze twee dagen in de week bij de Schrijversacademie. “Nu volg ik een premaster aan de open universiteit, mijn doel is om door te stromen naar een master 

Waarom NTI?

Zodra ze van de middelbare school afkomen kiezen potentiële studenten normaal gesproken voor regulier onderwijs. Maar plannen veranderen, en Mauwia besloot om een opleiding vanuit huis te volgen. “Het was te laat om mij in te schrijven bij een reguliere hogeschool omdat ik mij nog aan het oriënteren was voor een opleiding tot politieagent. NTI biedt voor de hbo-opleiding rechten dezelfde lesinhoud als de reguliere scholen, het enige verschil is dat het een thuisstudie is. Ik ben van nature heel zelfstandig dus dit sloot goed bij mij aan. 

Sommige studenten vielen tijdens de opleiding af, maar Mauwia was vastberaden en bleef consistent doorwerken. 

Thuis studeren ging goed. Het verschilt per persoon. Ik ben nog jong, en voor mij was het wat makkelijker om te focussen. 

Volg ons op Instagram

Klik hier

Hoe combineerde ze het thuis studeren met werk en dagelijks leven?

Toen Mauwia bezig was met haar studie, werkte ze niet. Dat gaf haar veel tijd om zich te focussen op haar studie. “Ik had veel vrije tijd, dus het was goed te combineren. Naast sporten was ik bezig met studeren.” Nu ze op zichzelf woont en bij de Schrijversacademie werkt, is het wat lastiger om tijd vrij te maken voor haar opleiding. Een goede planning helpt, en soms moet ze moeilijke keuzes maken. “Uit deze opleiding probeer ik alles te halen. Je krijgt wat je geeft. 

In haar vrije tijd is Mauwia vaak actief bezig. Fietsen en hardlopen doet zij erg graag. Verder uit ze zich door creatief bezig te zijn. Wanneer ze tijd heeft is ze aan het tekenen en schilderen. 

‘Ik hoop dan dat ik advocaat ben’

En waar leidt dit allemaal naartoe? De advocatuur natuurlijk! Over vijf jaar wil Mauwia advocaat zijn in de richting zorgrecht. Als mensen bijvoorbeeld een ziekenhuis willen aanklagen, dan is Mauwia de advocaat die voor hen vecht. Over 10 jaar hoopt Mauwia haar eigen kantoor te hebben 

Waar is ze het meest trots op?

In haar tijd bij NTI heeft Mauwia geleerd dat je tijdens je thuisstudie net zoals bij reguliere studies ups en downs kunt hebben. Niet elke toets komt terug met een tien, en obstakels zijn er om je sterker te maken. Tijdens haar studie heeft ze de waardevolle les geleerd dat je je fouten moet relativeren. “Soms krijg je hier en daar een onvoldoende. Dat wil je nooit, maar soms gebeurt het.” Ook is ze trots op het feit dat ze niet te lang heeft gewacht met hulp vragen wanneer het nodig was. “Als je ergens tegenaan loopt, bespreek het met je mentor. Dat helpt je echt om grotere problemen te voorkomen. 


>> Check de opleiding van Mauwia: HBO Bachelor Rechten

Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?

Vind jouw opleiding