Lynn WilmsDe 19-jarige voetbalster Lynn Wilms is druk bezig met haar NTI-opleiding. Naast haar vele voetbaltrainingen volgt ze een hbo-opleiding en een basisopleiding tegelijk. Met de huidige situatie merkt ook Lynn dat het leven even anders loopt. Maar dat weerhoudt haar er niet van toch in de boeken te duiken.

Welke opleiding volg je en waarom heb je hiervoor gekozen?
"Ik volg de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek. Ik heb voor deze richting gekozen omdat ik als voetbalster zelf veel met voeding bezig ben. Daarnaast vind ik onderwerpen als anatomie en fysiologie ook erg leuk. Er zijn veel raakvlakken met de sport. Ook wil ik misschien later aan de slag als personal coach. Met deze opleiding kan ik daarbij dan ook voedingsschema’s opstellen en dat lijkt mij heel erg leuk."

"Daarnaast ben ik pas begonnen met de basisopleiding tot Fitnessinstructeur. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik dit echt bij mij vind passen. Het is echt heel leuk dus het leren gaat snel. "

Heb je al iets geleerd dat je kunt gebruiken als topsporter?
"Bij voeding en diëtetiek nog niet. Maar dat komt omdat de theorie nu vooral gaat over herkennen van gedrag, communiceren en voeding in Nederland. In de opleiding tot fitnessinstructeur heb ik wel al best veel dingen geleerd die ik kan gebruiken. Je leert bijvoorbeeld over anatomie, fysiologie en over oefeningen die je kunt doen om spieren te versterken. Nu heb ik daar al wel een beetje verstand van, maar als ik dat nu nog uitbouw, dan kan ik daar misschien ook nog verder in groeien."

Heb jij de afgelopen 2 maanden nog goed kunnen trainen?
"Ik heb eigenlijk bijna heel de tijd alleen getraind. Soms met mijn broer of teamgenoten samen op anderhalve meter afstand. Maar vaak ben ik ook alleen gaan hardlopen of heb ik alleen krachttraining gedaan. Nu we weer het veld op mogen is het fijn om met z’n allen te trainen. Daar ben ik echt wel blij mee."

Hoe ziet zo’n training op het veld er dan uit?
Lynn Wilms blog2"We doen veel dingen nog op dezelfde manier als twee maanden geleden. Tenminste, dat proberen we zo veel mogelijk. We mogen bijvoorbeeld niet in duel en we kunnen ook geen positiespel of partijtjes doen. Passen en trappen doen we wel met het hele team maar dan blijven we gewoon wat verder uit elkaar. Het is natuurlijk wel anders, maar we zijn al heel blij dat we op het veld mogen staan."

Vond je het lastig thuis te trainen?
"In het begin helemaal niet. Toen ben ik gewoon thuis gaan trainen met het idee dat het zo weer voorbij zou zijn. Maar toen duurde het allemaal toch wel lang. Het is goed dat de training nu weer begint omdat ik inderdaad wel merkte dat ik minder gemotiveerd werd om thuis te trainen. Je zit zo lang met dat gevoel van onzekerheid. Maar daarom ben ik nu wel heel blij dat we het veld weer op mogen. En ik hoop dat we ook snel meer mogen doen."

 

"Het is nu wel heel speciaal dat je gewoon kunt voetballen met iedereen"


Volg ons op Instagram

Klik hier

 

Zie jij ook positieve kanten aan de huidige situatie?
"Ik ben veel meer dingen gaan waarderen. Iets kleins, zoals een terrasje pakken met vriendinnen, is normaal heel vanzelfsprekend. Maar nu kan dat echt niet. Een dat waardeer ik nu veel meer. Dat geldt ook voor voetbal. Het is nu wel heel speciaal dat je gewoon kunt voetballen met iedereen."

En hoe is het om je studie te combineren met topsport?
"Een thuisstudie is prima te combineren met mijn sport. Ik vind het heerlijk om de vrijheid van het thuis studeren te hebben, want als ik even niet wil kan ik het een week later gewoon oppakken. En door mijn drukke programma is het zelf inplannen van mijn toetsen een groot voordeel."

Hoe ziet een normale dag er voor jou uit?
"Ik sta iedere dag vroeg op en studeer in de ochtend. Als ik dan 3 uurtjes gewerkt heb ga ik nog even op de PlayStation spelen of doe ik wat core stability oefeningen, of gewoon iets waarbij ik een beetje kan bewegen. En na de lunch ga ik trainen. En na de training is het al weer tijd voor het avondeten, en is de dag weer voorbij. "

Hoe zorg je dat je gedisciplineerd blijft?
"Doordat ik de opleiding echt leuk vind is het een stuk gemakkelijker om ook tussendoor even het boek erbij te pakken. Dat zou ik normaal niet zo snel doen. En ik zie hierin ook echt mijn toekomst. Als ik de basisopleiding Fitnessinstructeur over een paar maanden heb afgerond zou ik daar ook al in kunnen werken. Dat lijkt me echt leuk. En dat kan ik dan combineren met voeding & diëtetiek. Misschien kan ik later ook zelf iets beginnen. Het kan zijn dat mensen dan eerder naar mij komen omdat ik topsporter ben."

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
"Ik hoop dan dat ik bij een mooie grote club kan voetballen. Ik hoop dat ik basisspeelster word en dat ik een vaste waarde ben voor het Nederlands elftal. En dan bij een grote club in het buitenland. Dat ik daar mijn huisje en fijn leven heb. En dat ik over 5 jaar zo goed ontwikkeld kan zijn dat ik een van de beste verdedigers van de wereld kan worden."

Heb je nog een studietip?
"Ik vind het fijn om mijn energie al een beetje te hebben verbruikt voordat ik ga studeren. Zo kan ik mij beter concentreren. Als ik bijvoorbeeld veel dingen te doen heb lukt het mij niet geconcentreerd te studeren. Dat heb ik dan constant in mijn hoofd en daar word ik rusteloos van. Dus ik doe eerst die dingen die ik nog moet doen, zoals hardlopen bijvoorbeeld, en ga daarna pas studeren. Dan kan ik weer rustig en geconcentreerd zitten."

Benieuwd wat Lynn precies studeert?

Bekijk HBO Voeding en DiëtetiekBekijk Fitnessinstructeur