Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Start een praktijk met de Counseling opleiding

Kun jij goed luisteren? Ben je goed in het geven van advies en zou je het leuk vinden om een eigen counselingpraktijk te starten? Dan is de Counseling opleiding van Hogeschool NTI echt iets voor jou. Als Bachelor Counselor kun je als zelfstandig ondernemer een eigen praktijk starten, waarbij counseling als hoofd- of nevenactiviteit wordt uitgeoefend. Je kunt er ook voor kiezen om als vrijwilliger aan de slag te gaan of bij een organisatie in dienst te treden. Tijdens de Counseling opleiding leer je vanuit een gedegen theoretische basis verschillende methodieken toe te passen binnen de praktijk van counseling. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder en schrijf je vandaag nog in voor de Counseling opleiding van Hogeschool NTI.

Wat kun je na de Counseling opleiding?

Na de Counseling opleiding kun je als zelfstandig ondernemer een eigen praktijk starten, waarbij counseling als hoofd- of nevenactiviteit wordt uitgeoefend. Je kunt er ook voor kiezen om bij een organisatie in dienst te treden. Organisaties gericht op counseling en aanverwante dienstverlening zijn dan logische keuzes. Ook kun je als vrijwilliger aan de slag, bijvoorbeeld in organisaties waar ze counseling laagdrempelig aanbieden aan niet-draagkrachtige cliënten. Psychosociale hulpverlening en begeleiding zijn je belangrijkste taken als counselor. 

Studeren op jouw moment

Starten wanneer je wilt. Studeren waar en wanneer het jou schikt. Even stoppen als dat nodig is, of harder gaan dan je dacht. Online, met inspirerende boeken, via E-colleges, of juist in een echte klas. Dat kan allemaal bij NTI. Deze NTI-studenten leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wij snappen als geen ander dat er meer is dan studeren. Dat je rekening wilt houden met je baan, met je kinderen, je sport, of met dat familielid dat aandacht nodig heeft. Of dat het even niet uitkomt met de feestdagen of tijdens die verbouwing. Maar als het dan zover is, zorgen we er ook voor dat elke seconde telt. Dat het helemaal jouw moment is.

Deze hbo-opleiding scoort landelijk een 8,4

logo-nse.pngIn de Nationale Studenten Enquête 2017 is de opleiding HBO Bachelor Counseling van Hogeschool NTI beoordeeld met een 8,4. De beoordeling geeft aan dat het gebruik van de beste vakliteratuur, in combinatie met onze praktijkgerichte werkvormen, door onze studenten hoog wordt gewaardeerd! Lees meer over de Nationale Studenten Enquête 2017.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

36 maanden looptijd 

Lesgeld vanaf € 195,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

36 maanden looptijd 

Lesgeld vanaf € 239,50 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer je tijdens de Counseling opleiding?

Tijdens de Counseling opleiding leer je vanuit een gedegen theoretische basis verschillende methodieken toe te passen binnen de praktijk van counseling. In het curriculum is, mede op aanraden van de beroepspraktijk, een persoonlijk leertraject in de vorm van supervisie opgenomen. Daarnaast is de opleiding gericht op het kunnen voeren van een eigen counselingpraktijk. Tijdens de Counseling opleiding komen onder meer de volgende thema's aan bod:

 • Methodisch werken in counseling
 • Signaleren in counseling
 • Counseling aan individuen en gezinnen
 • Counseling in organisaties
 • Ondernemende counselor

Kick-off

Je start de Counseling opleiding met een kick-off. Tijdens deze kick-off ontmoet je je medestudenten en volg je onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark. Tijdens deze leerzame workshop leer je technieken aan die jou helpen informatie sneller te verwerken. Hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag!

4 praktijkbijeenkomsten per studiejaar waarin je de beroepsvaardigheden leert

De Counseling opleiding bevat 4 praktijkbijeenkomsten per studiejaar, flexibel in te plannen in Leiden en Utrecht. Deze zijn verplicht en inbegrepen bij het lesgeld. Tijdens de praktijkbijeenkomsten behandel je de stof met je docent en medestudenten. De stof gaat zo ‘meer leven’. De bijeenkomsten worden door studenten als zeer prettig en leerzaam ervaren. Tijdens deze bijeenkomsten ga je onder andere aan de slag met:

 • Cliëntgerichte gesprekken 
 • Cognitieve counseling 
 • Creatieve counseling 
 • Systeemgericht werken binnen gezinscounseling
 • Gevorderde gespreksmodellen  

Toelating

Stage

Stage tijdens de Counseling opleiding

Een stage maakt deel uit van de Counseling opleiding. Tijdens je stage breng je jouw opgedane kennis in de praktijk. Wat dacht je van een stage bij een counselingpraktijk of universiteit? Tijdens je stage doorloop je onder begeleiding van een erkend supervisor een supervisietraject.

Stageduur van de Counseling opleiding

Voor de Counseling opleiding bedraagt de duur van de stage 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De overige uren kun je gebruiken om aan je verslag te werken. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is ook contactpersoon voor jouw stagebedrijf.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Counseling

Erkenning-hbo4.png

Hbo-opleidingen van Hogeschool NTI zijn geaccrediteerd door de NVAO. HBO Counseling is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Je ontvangt het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Counseling. Je mag jezelf dan Bachelor of Social Work noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Examenkosten voor HBO Bachelor Counseling

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 61,78 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na de Counseling opleiding?

Na afronding van de Counseling opleiding kun jij als Bachelor Counselor als zelfstandige binnen je eigen praktijk aan de slag. Ook kun je ervoor kiezen in loondienst te treden. Dit kan bij onder meer de onderstaande organisaties:

 • counselingbureaus
 • universiteiten
 • organisaties gericht op counseling en aanverwante dienstverlening

Beroepen

Je belangrijkste taken als counselor omvatten psychosociale hulpverlening en begeleiding. Je traint diverse doelgroepen, waarbij het voornamelijk gaat om preventieve zorg. Na het afronden van de opleiding Counseling kun jij diverse functies bekleden, waaronder die van:

 • studieadviseur
 • zelfstandig ondernemer
 • counselor 

Studieduur & lesgeld

HBO Bachelor Counselling 7552

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 2.250,00 € 195,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Nog 5 dagen Acer Chromebook actie bij inschrijving

Acer Chromebook actieBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Chromebook t.w.v. €249 voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2017 ontvang je € 1.425,49 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Ervaringen

HBO Bachelor Counseling
4 sterren - gebaseerd op 1 ervaringen
Flexibiliteit
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Interessante opleiding: een kijkje in de psychologie en veel informatie over communicatie en je houding als counselor. Ik wil graag leren hoe ik mensen met een tijdelijk probleem zo goed mogelijk kan helpen.
Het is een duidelijk programma onderverdeeld in overzichtelijke modules. Nog geen ervaring met de praktijkdagen maar die lijken me erg interessant en ook leuk om medestudenten te ontmoeten. Contact met de mentors verloopt vlot en goed, via telefoon of mail. De docenten zijn iets minder zichtbaar maar kan je wel vragen stellen via Fronter en ze geven ook duidelijke feedback op de ingeleverde verslagen.

Ik kan het iedereen aanraden om in deeltijd te gaan studeren bij het NTI! Het is heerlijk om jezelf verder te ontwikkelen. Dit is een HBO-opleiding waarbij je in alle werkgebieden en in je dagelijkse leven baat bij zal hebben.

Bekijk alle ervaringen