Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie

Wil jij je specialiseren in het hrm-werkveld en kennis op psychologisch gebied opdoen? Dan is de opleiding HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie echt iets voor jou. In je rol als arbeidspsycholoog en/of organisatiepsycholoog bevorder jij het functioneren van mensen in organisaties. Je geeft loopbaanadvies en handelt verschillende werkzaamheden van de personeelsafdeling af. De daarvoor benodigde competenties vormen de rode draad tijdens HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie van Hogeschool NTI. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder en schrijf je vandaag nog in!

Wat kun je na HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie?

Als hbo-psycholoog houd jij je onder andere bezig met diagnostisch onderzoek en het behandelen van psychosociale problematiek. Je bent communicatief, sociaal vaardig en hebt een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Daardoor ben jij in staat educatieve programma’s en trainingen te ontwikkelen. Na afronding van de opleiding HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie kun jij aan de slag bij onder meer:

 • arbodiensten
 • bureaus voor loopbaanontwikkeling
 • organisatieadviesbureaus
 • re-integratiebedrijven

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 150,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

Lesgeld vanaf € 235,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Groningen, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer je tijdens HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie?

In het brede programma van HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie word je optimaal opgeleid tot arbeidspsycholoog en organisatiepsycholoog. In je rol als psycholoog bevorder jij het functioneren van mensen in organisaties. Je geeft loopbaanadvies, helpt bij reorganisaties en adviseert bij ziekte. De daarvoor benodigde competenties vormen de rode draad tijdens de opleiding. Enkele competenties die tijdens HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie aan bod komen zijn:

 • Reflectief en methodisch handelen
 • Gedragsbeïnvloeding
 • Wetenschappelijke inzichten in de praktijk
 • Procesmatig denken
 • Sociale en communicatieve competenties

Praktijkbijeenkomsten waarbij je de beroepsvaardigheden leert

De opleiding HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie bevat 13 praktijkbijeenkomsten. Deze zijn verplicht en inbegrepen bij het lesgeld. Tijdens de praktijkbijeenkomsten behandel je de stof van arbeidspsychologie en organisatiepsychologie met je docent en medestudenten. De stof gaat zo ‘meer leven’. De bijeenkomsten worden door studenten als zeer prettig en leerzaam ervaren. Tijdens deze bijeenkomsten ga je onder andere aan de slag met:

 • Psychologische gespreksvoering
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Motiverende gespreksvoering
 • Loopbaanbegeleiding
 • Veranderen en innoveren

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Arbeid en gezondheid
 • Organisatiepsychologie
 • Groepsbegeleiding

Toelating

Stage

Stage tijdens HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie

Een stage maakt deel uit van de opleiding HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie. Tijdens je stage breng je jouw opgedane kennis in de praktijk. Wat denk je bijvoorbeeld van een stage bij een bureau voor loopbaanontwikkeling, organisatieadviesbureau of re-integratiebedrijf?

Stageduur van HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie

Voor de opleiding HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie bedraagt de duur van de stage ongeveer 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De overige uren kun je gebruiken om aan je verslag te werken. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Toegepaste psychologie

Erkenning-hbo4.pngDe opleiding HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Je ontvangt het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Toegepaste Psychologie, uitstroomvariant Arbeids- en organisatiepsychologie. Je mag jezelf dan Bachelor of Science noemen.

Examenkosten voor HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 75,00 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Beroepen

Wat ga jij doen na je opleiding HBO Arbeids- en organisatiepsychologie?

Als HBO-psycholoog houd je je onder andere bezig met diagnostisch onderzoek en het behandelen van psychosociale problematiek. Je bent bijzonder communicatief, sociaal vaardig en hebt een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Daardoor ben je in staat om educatieve programma’s en trainingen te ontwikkelen.

Je kunt na je opleiding HBO Arbeids- en organisatiepsychologie aan de slag bij:

 • arbodiensten
 • bureaus voor loopbaanontwikkeling
 • organisatieadviesbureaus
 • re-integratiebedrijven

Beroepen

Na afronding van de opleiding HBO Psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie kun jij onder meer de onderstaande functies uitoefenen:

 • loopbaancoach
 • gedragskundige
 • werving- en selectiemedewerker
 • groepsbegeleider
 • trainer

Studieduur & lesgeld

HBO Bachelor Toegepaste Psychologie Arbeid en Organisatiepsy 7910

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 1.710,00 € 150,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Tijdelijk Acer Chromebook actie bij inschrijving

Acer Chromebook actieBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Chromebook t.w.v. €249 voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2017 ontvang je € 1.227,20 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Ervaringen

HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Arbeids- en organisatiepsychologie
4.5 sterren - gebaseerd op 1 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

De studie is erg leuk en het is prettig dat je zelf de dagen in kan delen en de tentamens. Als je vragen hebt word je meestal wel goed geholpen. Ik vind wel dat je op moet passen met de proeftentamens. Deze komen soms totaal niet overeen met de echte toets. Dan in de vorm van de vraagstelling. Vb: proeftoets is een casus en toets zijn open vragen.

Bekijk alle ervaringen