Geschiedenis

NTI is in de Tweede Wereldoorlog opgericht door Bram van Leeuwen. NTI is een afkorting van de naam Nederlands Talen Instituut. Op zijn zolderkamer schreef hij zelf de cursus Engels waar op dat moment veel vraag naar was. Om toestemming van de Duitsers te krijgen voor het starten van zijn bedrijf, werd hij gedwongen ook een cursus Duits aan te gaan bieden. Inmiddels is NTI met ruim 850 opleidingen, van korte cursus tot volledige Masteropleiding, uitgegroeid tot een toonaangevende onderwijsinstelling.

Nieuwe ontwikkelingen

Door de jaren heen zijn er constant nieuwe ontwikkelingen geweest waarmee NTI zijn leidinggevende positie in afstandsonderwijs onderstreepte. Enkele recente ontwikkelingen zijn:

In 1997 werd het NTI MBO-College opgericht. Vandaag de dag biedt het NTI MBO-College ruim 45 veelgevraagde erkende MBO-opleidingen aan.

In 1998 startte NTI met het aanbieden van informaticaopleidingen via interactieve cd-roms.

In 2000 werd Hogeschool NTI opgericht. Vandaag de dag biedt Hogeschool NTI 40 veelgevraagde erkende HBO-opleidingen aan.

In 2001 werd het voor studenten mogelijk om via e-mail huiswerk naar docenten te sturen.

In 2002 werd NTI University opgericht. Vandaag de dag biedt NTI University diverse erkende Masteropleidingen en Masterprogramma's aan.

In 2003 wordt gestart met het aanbieden van gratis proeflessen, zodat men op een vrijblijvende manier kennis kan maken met de diverse opleidingen.

In 2004 krijgt iedere MBO-, HBO- en University-student van NTI persoonlijke begeleiding van een mentor.

In 2005 introduceerde NTI ‘Blended Learning’ het leerconcept van de 21ste eeuw! Daarnaast is in 2005 NTI Bedrijfsopleidingen opgericht. NTI Bedrijfsopleidingen geeft invulling aan de scholingsbehoeften binnen bedrijven.  

In 2006 krijgen ook alle cursisten van NTI een mentor. Daarnaast is NTI in 2006 gestart met het aanbieden van opleidingen speciaal voor 50+’ers. 

In 2007 heeft NTI de examengarantie: ‘Niet geslaagd? Uw lesgeld terug!' geïntroduceerd.

In 2008 zijn de (papieren) examens voor studenten van Hogeschool NTI en NTI MBO-College grotendeels vervangen door digitale examens die iedere werkdag op ruim 25 locaties in Nederland worden afgenomen. Daarnaast zijn de HBO-opleidingen Toegepaste Psychologie en Rechten toegelaten tot het Experiment Open Bestel. Hierdoor wordt het voor studenten voor het eerst mogelijk om bij NTI studiefinanciering te ontvangen.

In 2010 introduceert NTI diverse spoedcursussen en cursussen met klassikale ondersteuning. 

In 2011 start NTI met het aanbieden van Trainingen. NTI biedt nu ruim 850 opleidingen en cursussen aan.

In 2012 bestaat NTI 70 jaar en is het instituut uitgegroeid tot een toonaangevende onderwijsinstelling.

2012 – heden: NTI blijft haar opleidingen continu verbeteren en ontwikkelen zodat ze voldoen aan hedendaagse behoeften. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van Blended Learning: de combinatie van online en klassikaal onderwijs. Bij steeds meer opleidingen vormt de online leeromgeving een belangrijke studiehulp. Hierin biedt NTI onder meer webinars, e-colleges en ondersteunende video’s aan.