Soorten hbo-opleidingen

#1

Wil je een hbo-opleiding volgen maar zie je door de bomen het bos niet meer? Op deze pagina kom je alles te weten over de verschillende hbo-opleidingsvarianten bij NTI.

Alle hbo-opleidingsvarianten op een rij

Een post hbo-opleiding, een hbo-programma, een associate degree, een bachelor of een master? Welke opleiding past het best bij jou? NTI biedt vijf soorten hbo-opleidingen aan. Maar wat houden deze opleidingsvarianten nou eigenlijk in? Wat zijn de verschillen en welke studieroute is het meest logisch? Hoe zit het met de toelatingseisen en de waarde van je diploma? En wist je dat je al onze hbo-opleidingen in deeltijd kunt volgen? Lees snel verder.

Wat is een hbo-programma?

Tijdens een hbo-programma volg je één of meer vakken uit een volledige hbo-bacheloropleiding. Op deze manier verdiep je je in 3 tot 6 maanden in een specifiek onderwerp. Zo kun je in korte tijd kijken of je het niveau aankunt en of het vakgebied je aanspreekt. Ook kun je je zo verder ontwikkelen in een bepaald deel van jouw werk. Heb je het hbo-programma succesvol afgerond? Dan ontvang je een certificaat van NTI waarmee je laat zien dat je veel kennis hebt. Bovendien staat het goed op je cv! Wil je na de opleiding verder met studeren? Als je voldoet aan de toelatingseisen van de bijbehorende hbo-bachelor kun je een vrijstellingsverzoek indienen voor de modules uit het afgeronde hbo-programma. Handig!

Wat is een Associate degree?

Een van de andere soorten hbo-opleidingen is de Associate degree (Ad), een tweejarige studie waarmee je een wettelijk erkend getuigschrift haalt. Het niveau van een Ad ligt tussen mbo-4 en een hbo-bachelor. De opleidingen zijn praktijkgericht en samen met het bedrijfsleven ontwikkeld. Na afloop kun je direct aan de slag. Wil je na de Ad liever verder studeren, dan kun je doorstromen naar een hbo-bachelor. Je kunt dan vrijstelling aanvragen voor bepaalde vakken waardoor je de bachelor sneller kunt afronden. Alle Associate degrees van NTI zijn goedgekeurd door de NVAO en voldoen daarmee aan nieuwste kwaliteitseisen van het Ministerie van Onderwijs. Het betekent ook dat de opleidingen perfect aansluiten op de arbeidsmarkt en internationaal erkend zijn. Het eindniveau ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor.

Wat is de betekenis van hbo-bachelor?

Bachelor is een graad die aangeeft dat je succesvol een hbo-bachelor hebt afgerond. Een bacheloropleiding is praktijkgericht en sluit goed aan op de arbeidsmarkt. Alle hbo-bachelors van NTI zijn erkend door het Ministerie van OCW en NVAO-geaccrediteerd. Hierdoor weet je zeker dat je diploma wettelijk en internationaal erkend is. Bacheloropleidingen duren 4 jaar. Bij NTI kun je de bachelors ook sneller afronden. Daarom betaal je alleen voor de eerste 3 jaar. Heb je langer nodig? Dat is geen probleem! Je kunt kosteloos 3 jaar langer over je studie doen. In totaal kun je dus 6 jaar over je studie doen zonder extra kosten.  

Wat is een post hbo-opleiding?

Een post hbo-opleiding is voor hbo-professionals die zich verder willen verdiepen in hun vakgebied. Je volgt de opleiding na een hbo-bachelor of als je werkt op hbo-niveau. Het niveau van de opleiding komt overeen met hbo-niveau, en je hebt geen vooropleiding nodig om te starten. De opleiding kun je al in 6 tot 8 maanden afronden. Een post hbo is geen erkend opleiding zoals de hbo-bachelors. Wel ontvang je een certificaat van NTI, een waardevol diploma waarmee je laat zien dat je bepaalde kennis in huis hebt.

Wat is een hbo-master?

Wist je dat de masteropleidingen van NTI University of Applied Sciences op hbo-niveau zijn waardoor je makkelijk kunt doorstromen? Met een masteropleiding zet je een stevige stap in je carrière. Alles wat je hebt geleerd, kun je meteen toepassen in je (toekomstige) werk. De deeltijd masters rond je in 2 jaar af en na het halen van je examen ontvang je een internationaal erkend getuigschrift. De masters bij NTI zijn erkend door het Ministerie van OCW en NVAO-geaccrediteerd.

Wat is het verschil tussen een hbo-master en een wo-master?

Een hbo-master is praktisch en beroepsgericht. Voor een hbo-master wordt meestal werkervaring gevraagd. Wo-masters zijn meer theoretisch en gericht op het doen van onderzoek. Je traint onder andere je analytische- en onderzoeksvaardigheden. Het verschil tussen een hbo-master en wo-master zit ook in de toelatingseisen. Zo heb je voor een wo-master een pre-master nodig en bij een hbo-master niet. Ook kan je na het volgen van een hbo-bachelor bij NTI direct doorstromen naar een hbo-master. 

Hbo-studieroutes

Stel, je denkt erover na om een hbo-bachelor te gaan volgen, maar je wilt weten of je het niveau aankunt. Dan kies je voor een hbo-programma. Benieuwd naar welke studievolgorde veel wordt gevolgd en welke volgorde juist niet mogelijk is? Hoe het doorstromen in de verschillende soorten hbo-opleidingen werkt zie je in de pijldiagrammen hiernaast.

Andere varianten mogelijk
Je hoeft deze routes niet te volgen als je al voldoet aan de toelatingseisen van een opleiding op hoger niveau. Heb je bijvoorbeeld al een hbo-diploma op bachelorniveau van een andere hogeschool? Dan kan je mogelijk direct starten met een hbo-bachelor van NTI. Ook mag je natuurlijk een post hbo volgen zonder een hbo-bachelor te hebben afgerond. 

De mogelijkheden

 • hbo-programma ➝ Associate degree ➝ hbo-bachelor ➝ post-hbo of master 
 • hbo-programma ➝ hbo-bachelor ➝ master 
 • mbo-4 / havo- of vwo-diploma ➝ hbo-bachelor ➝ master 
 • mbo-4 / havo- of vwo-diploma ➝ Associate degree ➝ hbo-bachelor ➝ master 
 • 21+ toelatingstoets ➝ hbo-bachelor ➝ master 

❌ post hbo ➝ hbo-bachelor

❌ hbo-programma ➝ hbo-master

Welke toelatingseisen zijn er?

Post hbo

Voor post hbo's gelden geen toelatingseisen. Houd er wel rekening mee dat de opleiding op hbo-niveau is, en gericht is op studenten die al een hbo-bachelor hebben afgerond.

Hbo-programma

Voor hbo-programma's gelden geen toelatingseisen. De opleidingen zijn op hbo-niveau dus we raden je aan om in ieder geval een opleiding op mbo-4 niveau te hebben afgerond op je havo- of vwo-diploma te hebben gehaald.

Associate degree

Voor een associate degree gelden te volgende toelatingseisen:
 • mbo-diploma (niveau 4)
 • havo- of vwo-diploma
 • Propedeusegetuigschrift (HBO of WO)
 • hbo 21+ toets behaald

Hbo-bachelor

Voor een hbo-bachelor gelden te volgende toelatingseisen:
 • mbo-diploma (niveau 4)
 • havo- of vwo-diploma
 • hbo 21+ toets behaald

Hbo-master

Voor een hbo-master gelden te volgende toelatingseisen:
 • relevant hbo-bachelor diploma + minimaal twee jaar relevante werkervaring
 • relevant wo-diploma + minimaal twee jaar relevante werkervaring
 • Verder is het belangrijk dat je een passende functie hebt (van minimaal 20 uur per week), zodat je de opdrachten en casussen van de opleiding kunt uitvoeren.

Let op: Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen. Check altijd de toelatingseisen bij de opleiding van je keuze.

En nu aan de slag!

Weet jij al welke opleiding je wilt gaan volgen? Schrijf je dan direct in of volg één van onze gratis proeflessen.

Volg een proefles 

Niet de juiste diploma’s, wel 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een opleiding van NTI. Tijdens de 21+ toets word je getoetst op Nederlands tekst verklaren, Engels tekst verklaren, rekenvaardigheden en logica. 

De HBO 21+ toets

Wij geven graag persoonlijk studieadvies

Heb je vragen of twijfel je welke opleiding bij je past? Neem gerust contact op. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. 

Plan een studieadviesgesprek

☎ 071 - 750 10 10

Start een chat

Doe de Studiekeuzetest