Soorten mbo-opleidingen

#1

Wil je een mbo-opleiding volgen maar zie je door de bomen het bos niet meer? Op deze pagina kom je alles te weten over de verschillende mbo-opleidingsvarianten bij NTI.

Alle mbo-opleidingsvarianten op een rij

Met een mbo-opleiding leer je precies wat je nodig hebt om een bepaald beroep uit te oefenen. NTI biedt vijf soorten mbo-opleidingen aan. Maar wat houden deze opleidingsvarianten eigenlijk in? Welke studieroute is het meest logisch? Wat heb je nodig om door te stromen naar hbo-niveau? En hoe zit het met de toelatingseisen en de waarde van je diploma? Lees snel verder en ontdek welke opleiding het best bij je past!

Wat is een mbo basisopleiding?

Mbo basisopleidingen zijn gerichte opleidingen van 6 tot 12 maanden waarin je de basis van een bepaald beroep leert. Tijdens zo’n opleiding volg je een aantal vakken uit de volledige mbo-opleiding van het NTI MBO-College. Hierdoor krijg je snel een goed beeld van de volledige mbo-opleiding. Je hebt geen vooropleiding nodig! Let op: Deze opleidingen zijn niet erkend door het Ministerie van OCW. Wel ontvang je een waardevol diploma dat goed aansluit op jouw toekomstige baan als je alle examens succesvol hebt afgerond.

Wat is een volledige mbo-opleiding?

Met een volledige mbo-opleiding volg je een breed programma en ontvang je een erkend diploma door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De opleidingen van NTI staan ook in het Crebo-register waardoor je zeker bent van een erkende beroepsopleiding. Een volledige mbo-opleiding bestaat uit een aantal algemene vakken zoals rekenen, verschillende beroepsgerichte vakken, 2 of 3 keuzevakken en een stageperiode. Tijdens de stage leer je waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Welk mbo-niveau het best bij je past, hangt af van je vooropleiding. Check de vooropleidingseisen bij de opleiding van je keuze. Wist je dat NTI mbo-opleidingen aanbiedt via de derde leerweg? Speciaal voor mensen die flexibel willen studeren en een officieel mbo-diploma willen behalen.

Wat is een brancheopleiding?

Een brancheopleiding is een vakopleiding met een officieel erkend branchediploma. Het verschil met een volledige mbo-opleiding is dat er geen algemene vakken worden gegeven, dat er geen keuzedelen zijn en dat je geen stage hoeft te lopen. Wanneer je alle examens succesvol hebt afgerond, ontvang je een branche-erkend certificaat. Dat wil zeggen dat de branche (bijvoorbeeld SVPB in de beveiligingsector) het certificaat erkent als waardevol en betrouwbaar.

Wat is een mbo keuzedeel?

In korte tijd (3 tot 6 maanden) meer leren over een bepaalde beroepsvaardigheid en je cv versterken? Dan is een mbo keuzedeel een aanrader. Je vergroot je kennis, waardoor je breder inzetbaar bent. Na afloop ontvang je een officieel mbo-certificaat. Het certificaat is erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO. Een waardevolle aanvulling op je cv.

Wat is een losse module?

Wil je starten met een mbo-opleiding op niveau 2 of 3? Dan is het handig om je voor te bereiden met een losse module. In 3 maanden leer je alles over Nederlands of rekenen. Een vooropleiding is niet nodig! Ook als je voor je werk niveau 2F of 3F moet beheersen, zijn deze modules handig. Na afloop ontvang je een waardevol NTI-certificaat.

Wat houden de verschillende mbo-niveaus in?

Een mbo-opleiding op niveau 2 is gericht op een beroep waarin je uitvoerende werkzaamheden verricht. Denk aan opleidingen tot medewerker ICT support of helpende in de zorg.

Mbo niveau 3 leidt op tot een beroep waarbij je volledig zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoert. Na afloop kun je bijvoorbeeld begeleider in de gehandicaptenzorg, logistiek teamleider of pedagogisch medewerker worden.

Een niveau 4 opleiding is het hoogste niveau binnen het mbo en leidt op tot een baan waarin je zelfstandig specialistische, uitvoerende taken kunt verrichten. Denk aan beroepen als tandartsassistent, juridisch-administratief dienstverlener of software developer.

Mbo-studieroutes

Stel, je denkt erover na om een volledige mbo-opleiding te volgen maar je kunt nog geen stage lopen. Dan is het verstandig om eerst een basisopleiding te volgen. Zo maak je kennis met het beroep en kun je na afloop alsnog doorstromen naar de volledige mbo-opleiding. Benieuwd naar welke studievolgorde veel wordt gevolgd en welke volgorde juist niet mogelijk is? Doorstromen doe je zo!

De mogelijkheden

 • losse module ➝ volledige mbo-opleiding (niveau 2 of 3)
 • mbo keuzedeel ➝ volledige mbo-opleiding
 • brancheopleiding ➝ volledige mbo-opleiding
 • mbo-basisopleiding ➝ volledige mbo-opleiding
 • volledige mbo-opleiding 4 ➝ hbo-bacheloropleiding

Welke toelatingseisen zijn er?

Mbo keuzedeel

Voor een mbo keuzedeel gelden te volgende toelatingseisen:
 • Diploma mbo niveau 2
 • Diploma vmbo (K, G, T)
 • Diploma lbo of vbo, mavo, mavo-vbo, havo, vwo
 • Een overgangsbewijs havo/vwo naar het vierde leerjaar

Losse module

Voor losse modules gelden geen toelatingseisen. Je kunt meteen beginnen.

Brancheopleiding

De toelatingseisen voor de brancheopleidingen verschillen van elkaar. Een aantal opleidingen kun je volgen zonder vooropleiding. Sommige opleidingen hebben wel vooropleidingeisen. Dit vind je onder ‘Toelating’ op de pagina van de opleiding van je keuze.

Mbo basisopleiding

Voor een mbo basisopleiding geelden geen toelatingseisen. Je kunt meteen beginnen. Houd er wel rekening mee dat de opleiding op mbo-niveau is.

Volledige mbo-opleiding

Voor een erkende mbo-opleiding gelden de volgende toelatingseisen:
 • diploma mbo niveau 2 of 3
 • diploma vmbo (K, G of T)
 • diploma lbo of vbo, mavo, mavo-vbo, havo, vwo
 • overgangsbewijs havo of vwo naar het 4e leerjaar
 • relevante mbo basisopleiding

Let op: Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen. Check altijd de toelatingseisen bij de opleiding van je keuze.

MBO+ niveau

In een aantal specifieke branches komt ook de term MBO+ (mbo plus opleidingen) voor. Opleidingen op dit niveau zijn niet erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dergelijke opleidingen worden in samenwerking met werkgevers ontwikkeld en liggen rond het niveau van een mbo-4 opleiding. Mocht je dus een erkend mbo-diploma willen halen, dan valt een MBO+ opleiding daar niet automatisch onder. Met de erkende mbo-opleidingen van NTI is dat wel het geval.

>> Al onze erkende mbo-opleidingen vind je hier.

Niet de juiste diploma’s? Doe de mbo toelatingstoets

Wanneer je niet aan de juiste vooropleidingseis voldoet, kun je de mbo toelatingstoets doen. Als je deze haalt en je bent minimaal 18 jaar kun je direct starten met een mbo-opleiding van NTI. Tijdens de toets worden je taal-, reken- en leesvaardigheid getoetst.

De mbo toelatingstoets

Persoonlijk studieadvies

Heb je vragen of twijfel je welke opleiding bij je past? Neem gerust contact op. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. 

Plan een studieadviesgesprek

☎ 071 - 750 10 10

Start een chat

Doe de Studiekeuzetest