Omschrijving

Fotograaf worden? Maak hier een vliegende start!

Fotografie is een mooi vak, met één druk op de knop leg je de essentie van een object of moment vast. Alles moet kloppen: de timing, de compositie, het perspectief, het licht, etc. Word als fotograaf nog beter in je vak met deze fotografie opleiding. Je werkt niet alleen aan je creativiteit en techniek, maar krijgt ook handvatten aangereikt om aan de slag te gaan als beroepsfotograaf. Denk aan ondernemerschap, marketing, bedrijfsadministratie en arbeidsovereenkomsten. Kortom, de perfecte voorbereiding voor jouw loopbaan als beroepsfotograaf!

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-17:00)

Erg leuke opleiding, hele aardige docenten en vooral de praktijk les is heel interessant! Erg leuke opleiding, hele aardige docenten en vooral de praktijk les is heel interessant! Echt veel van geleerd. En een mooi diploma ontvangen, echt de moeite waard!

Inhoud

Inhoud

Wat leer je

In deze fotografie opleiding verdiep je je onder meer in portret-, landschap- en macrofotografie. Je leert meer over werken met schaduw, licht en dynamiek. Daarnaast ontwikkel je je ondernemersvaardigheden, zodat je niet alleen als fotograaf succesvol bent, maar ook als ondernemer.

Handig om te weten: je kunt met elk type camera meedoen aan de opleiding.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Functies van de camera
 • Portret-, landschap- en macrofotografie
 • Licht en schaduw
 • Dynamiek in fotografie
 • Opzetten van je eigen fotostudio
 • Marketing: marktvormen, reclame, prijs en plaats
 • Bedrijfsadministratie: ondernemingsvormen, fiscale bepalingen, factuur en begroting
 • Personeel en organisatie: arbeidsovereenkomst, arbeidsvoorwaarden, plichten werkgever/werknemer

 

Inclusief praktijkbijeenkomst

Samen met je medestudenten volg je één praktijkdag. Eerst gaan we fotograferen, in een pand of in de Leidse binnenstad. Vervolgens is er aandacht voor beeldbeschouwing: wat wil je als fotograaf vertellen in een foto? Wanneer kies je voor een foto? Tijdens het middagprogramma leer je alles over stijl en het vertellen van verhalen met foto's.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens de cursus. Voor inhoudelijke vragen ga je naar de docent, voor allerlei andere vragen kun je terecht bij jouw mentor. Bijvoorbeeld voor het maken van een planning of het inleveren van opdrachten. Lees meer over de begeleiding.

Alle voordelen van NTI op een rij:

 • Bepaal zelf je startdatum en studietempo
 • Geen extra kosten voor lesmateriaal
 • Alles binnen handbereik met de online leeromgeving
 • Gratis studietijd verdubbelen, mocht je het niet op tijd halen

Lesmateriaal

Je krijgt van ons mooie lesboeken, toegang tot de online leeromgeving en handige studietools. De online leeromgeving leidt je stap voor stap door de opleiding. Hierin houd je contact met je docent, je levert er opdrachten in en ontvangt feedback.

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Met FlexibelStuderen® heb je de regie zelf in handen.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Krijg feedback van je docent

Examen doen als jij er klaar voor bent

Leren uit echte studieboeken

FlexibelStuderen®

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

€1.000 subsidie op jouw studie?

Studeren met het STAP-budget

Goed nieuws! Voor de opleiding Beroepsfotograaf kun je het STAP-budget aanvragen. Dat betekent dat je deze opleiding geheel kosteloos kunt volgen. Het STAP-budget is een subsidie waarmee je jaarlijks tot €1.000 opleidingstegoed kunt aanvragen bij UWV. Per jaar zijn er meerdere aanvraagrondes. De volgende ronde start binnenkort dus wees er snel bij!

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Ook geldt voor iedere STAP-opleiding een voortgangseis.

Meer over STAP

Veelgestelde vragen over STAP

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidie voor het volgen van een opleiding. Tijdens een van de aanvraagrondes kan je deze subsidie aanvragen bij UWV. Per jaar mag je één opleiding volgen met het STAP-budget, waarvoor je maximaal €1.000 subsidie kan krijgen. Met €1.000 STAP-budget kan je een opleiding bij NTI extra voordelig of soms zelfs geheel kosteloos volgen. Check hier of jij in aanmerking komt voor het STAP-budget. De aanvraagrondes bij UWV in 2023 starten op 1 mei, 3 juli, 4 september en 1 november.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Als je voldoet aan een van onderstaande beschrijvingen kan je de STAP-subsidie aanvragen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent in loondienst of ondernemer of je hebt momenteel geen werk.
 • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijs financiering (met uitzondering van het Levenlanglerenkrediet).
 • Je opleiding start binnen 3 maanden na het einde van het aanvraagtijdvak bij UWV.
 • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-subsidie gekregen en er is nog budget beschikbaar.

Kan ik voor deze opleiding het STAP-budget gebruiken?

Ja, voor de opleiding Beroepsfotograaf kun je het STAP-budget aanvragen! Dat betekent dat je deze opleiding geheel kosteloos kunt volgen.

Wat houdt de voortgangseis van STAP in?

Aan het STAP-budget hangt een studievoortgangseis. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat je actief met de opleiding bezig bent. Je kunt dit aantonen met een diploma, certificaat of een bewijs dat je ten minste 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Wanneer je de opleiding start en deze niet afmaakt of niet genoeg aanwezig bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de opleiding. Meer over de voortgangseis vind je hier.

Toelating

Geen vooropleiding of voorkennis nodig

Je kunt meteen beginnen met de opleiding Beroepsfotograaf. Er zijn geen toelatingseisen. 

Vragen?

Neem gerust contact op met onze studieadviseurs.

Examen

Vraag een certificaat aan!

Heb je de opleiding Beroepsfotograaf afgerond? Dan kun jij een certificaat aanvragen voor € 35,75. Een mooie aanvulling op je cv en een bevestiging van jouw prestatie.

Korting voor snelle beslissers

Geef direct bij de inschrijving aan dat je graag na afronding het certificaat wil ontvangen (door bij 'handige extra's' de optie 'certificaat' aan te vinken) en krijg € 10,- korting!

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Werken als beroepsfotograaf

Of je nu een gezin op het gevoelige plaatje wilt leggen of prachtige foto's maakt in de natuur, het werk als beroepsfotograaf is heel veelzijdig. Een goede fotograaf is creatief en heeft oog voor detail. Na de opleiding heb je geleerd hoe je visueel aantrekkelijke foto's maakt. Een beroepsfotograaf kan werken als bijvoorbeeld:

 • Schoolfotograaf
 • Portretfotograaf
 • Bruiloftsfotograaf
 • Eventfotograaf
 • Voedselfotograaf
 • Sportfotograaf
 • Persfotograaf
 • Reisfotograaf
 • Productfotograaf
 • Zelfstandig fotograaf

Studieduur & lesgeld

Kosten Beroepsfotograaf 1650

Tijdelijk geheel kosteloos met het STAP-budget

Voor de opleiding Beroepsfotograaf kun je het STAP-budget aanvragen. Dat betekent dat je deze opleiding geheel kosteloos kunt volgen. Het STAP-budget is een subsidie waarmee je jaarlijks tot €1.000 opleidingstegoed kunt aanvragen bij UWV. De volgende aanvraagronde start binnenkort dus wees er snel bij!

Geheel kosteloos met STAP-budget

Korting op software, hardware en meer via Surfspot

logo Surfspot transparantAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo krijg je bijvoorbeeld 80% korting op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger. 

Handige extra's

Certificaat

Wil jij graag een certificaat voor de cursus Beroepsfotograaf, als bevestiging van jouw prestatie én mooie aanvulling op je cv? Vink deze extra dan aan bij inschrijving en ontvang € 10,- korting op je certificaat.

€ 25,75    (eenmalig)

Ervaringen

Beroepsfotograaf

4 sterren - gebaseerd op 3 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

Een prima opleiding tot nu toe, ik leer erg veel en heb een goed gevoel bij de docenten.

Erg leuke opleiding, hele aardige docenten en vooral de praktijk les is heel interessant! Echt veel van geleerd. En een mooi diploma ontvangen, echt de moeite waard!

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.

Trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Ze zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Bekijk de Wall of Fame