Hard work pays off’. Dat bewijst Femke, 21 jaar, met haar diploma op zak. Deze zelfverzekerde ondernemer in spé bruist van de energie en is nog lang niet klaar met leren. Na de opleiding MBO Ondernemer Retail niveau 4 van NTI wil ze verder groeien in haar huidige baan, een eigen bedrijf starten én gewoon lekker door met een hbo-opleiding. Als Femke haar verhaal met ons deelt hoor je de trots in haar stem. Ze heeft zichzelf en de wereld om haar heen laten zien uit welk hout ze is gesneden.

Student Femke portretFemke startte twee jaar geleden met haar opleiding MBO Ondernemer Retail en is deze zomer afgestudeerd. Haar mbo-4 opleiding bestond uit een theoretisch deel en een stage bij een autobedrijf. Hoewel de theorie natuurlijk erg belangrijk is, laat ze regelmatig doorschemeren dat de stage het leukste was van de hele opleiding. Het bedrijf waar ze stageliep was zo enthousiast over haar dat ze er een baan aangeboden kreeg. En nu, met diploma op zak, is ze enorm trots op zichzelf. 'Het voelt goed. Ik heb er hard voor gewerkt, ook al was het niet altijd even makkelijk.'

Een eigen bedrijf starten, ondernemen, was altijd al een droom van haar. De opleiding Ondernemer retail sloot daar perfect op aan. Bovendien wilde ze er niet te lang over doen zodat ze in korte tijd veel nieuwe dingen kon leren en snel dat bedrijf kon beginnen. En als Femke iets wil, gaat ze er de volle 100% voor. Met deze mindset heeft ze het voor elkaar gekregen om in twee jaar(!) een volledige mbo-4 opleiding af te ronden, met een baan als afstudeercadeau!

Een leven vol leermomenten

Twee jaar geleden was ze toe aan iets nieuws, een ander pad. Naast haar baan had ze tijd over en ze wilde zich verder ontwikkelen. Groeien, leren en ontwikkeling zijn belangrijk voor Femke. 'Ik ben constant bezig met zelfontwikkeling. Ik zoek dingen op in boeken en praat veel met mensen. Ik stel me open en blijf vragen stellen. Ik vind het leuk om van andere mensen te leren.' Ze merkt écht vooruitgang en geeft ook specifieke punten aan waarin zij is gegroeid. Zo had ze vroeger last van faalangst en kan hier nu steeds beter mee omgaan. 'Ik heb mijn angsten overwonnen.' Presenteren is al net zo'n struikelblok. Waar ze hier vroeger altijd tegenop keek kan ze er nu steeds meer van genieten. Een wijze les van haar stagebegeleider schiet haar te binnen: 'Als je het niet doet kan je er ook niet van leren'.

Timemanagement, plannen, prioriteiten stellen. Een greep uit de skills die Femke ook heeft geleerd tijdens haar opleiding. Een thuisstudie is ideaal om te combineren met een baan, maar vergt ook wel wat discipline. Of zoals Femke het verwoordt: 'Als ik deze studie in één woord moet omschrijven dan is het vrijheid'. Vrijheid om zelf te bepalen op welke momenten en welke plekken je studeert. Maar ook de vrijheid om te groeien als persoon.

Student Femke studeert in café

‘Ik heb het gehaald’

Het behalen van haar diploma, het afronden van deze studie, heeft haar veel inzichten gegeven. Het feit dat ze het, ondanks de struggles onderweg, gehaald heeft is een enorme motivatie voor Femke. Een motivatie die haar ook bij toekomstige uitdagingen zal helpen. ‘Niets is onmogelijk, zolang je iets heel graag wil en er hard voor werkt. Er is niemand die jou kan zeggen dat je het niet kan halen. Want ík heb het gehaald. De grootste motivator moet je zelf zijn.’ Hier spreekt een vrouw die straalt van het zelfvertrouwen en keihard werkt voor wat ze wil bereiken. En dat blijft niet onopgemerkt.

Dat ze de afgelopen maanden flink gegroeid is als persoon, merkt ze in haar zelfbeeld en gedrag. Maar ook de mensen om haar heen is het opgevallen. Regelmatig krijgt ze positieve opmerkingen dat ze zo veranderd is. Ook voelt ze zich nu echt geaccepteerd door haar omgeving. Een opleiding is zo veel meer dan alleen een diploma. En Femke is hier het levende bewijs van.

Trots op jou

Volg ons op Instagram

Klik hier

De mensen om haar heen spelen een belangrijke rol in het leven. Wie tijdens de studie de grootste steun en toeverlaat waren van Femke? Op de eerste plaats haar ouders. ‘De twee mensen die er echt voor me waren en me constant hebben zien strijden. Tot het eindpunt.’ Ook haar beste vriendin en twee stagebegeleiders verdienen een plek in dit rijtje. Dit zijn dan ook de mensen waarmee ze al haar successen gevierd heeft. De kleine en grote mijlpalen moeten gevierd worden, en dat weet Femke wel na twee jaar hard werken.

Is ze dan zelf ook trots op wat ze bereikt heeft? Na een volmondig ‘Ja!’ neemt ze even de tijd om haar antwoord te formuleren. Wat haar vooral trots maakt is dat ze tijdens de opleiding ook moeilijke momenten heeft gehad, maar zichzelf er steeds weer doorheen heeft gezet. ‘Nu kan ik eindelijk zeggen dat het me gelukt is. Dit gevoel geeft me de motivatie voor alles wat ik hierna ga doen.

Student Femke is afgestudeerd en viert feest

Dromen worden werkelijkheid

Ondernemen zit in haar bloed en de fundering voor een eigen bedrijf staat. De opleiding Ondernemer retail heeft haar een goede basis geleverd hiervoor. Haar volgende stap is het uitrollen van haar eigen zaak en starten met een hbo-opleiding. Met een bachelor op zak ziet ze kans om te groeien in het bedrijf waar ze nu werkt en waar ze zich helemaal op haar plek voelt. Maar het allerbelangrijkste voor Femke? Dat ze zich kan blijven ontwikkelen en iets doet wat ze echt leuk vindt. En zo te horen lukt dat haar al aardig goed. Met het zelfvertrouwen en de mentaliteit van Femke is alles mogelijk, en dat is iets waar ze echt trots op kan zijn.


>> Helaas bieden we de opleiding van Femke MBO Ondernemer Retail niet meer aan. 

Misschien vind je onderstaande opleidingen interessant?

Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?

Vind jouw opleiding