Hoe zou de generatie voor ons hebben gereageerd als je hen had verteld dat er in 2023 beroepen zouden zijn als drone piloot, cyber security specialist of YouTuber? Ze hadden je waarschijnlijk vreemd aangekeken. Maar wist je dat men verwacht dat 65% van de huidige basisschoolkinderen later een beroep zal beoefenen dat nu ook nog niet eens bestaat?

De digitale technologie heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld en een leven zonder internet is nagenoeg ondenkbaar. De digitale innovatie zal dan ook zeker de komende decennia een grote impact hebben op de arbeidsmarkt. Wat betekent dit voor jouw beroep? Is jouw baan eigenlijk nog wel toekomstbestendig of is het tijd om iets nieuws te leren? In deze blog vertellen we je meer over de banen van de toekomst.

Direct naar:

Krapte op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is altijd in beweging. Er is op dit moment vooral groot personeelstekort: werkgevers hebben de grootste moeite om vacatures te vervullen en dat heeft diverse redenen. Denk bijvoorbeeld aan vergrijzing, waardoor er steeds meer banen vrijkomen. Maar ook het feit dat meer mensen kiezen voor flexibel of deeltijd werken zorgt voor grote uitdagingen. Er is daarnaast een tekort aan instroom vanuit diverse opleidingen. Bepaalde sectoren zoals de zorg, ICT of het onderwijs weten daarom maar lastig personeel te vinden.

Aan de andere kant zie je ook beroepen verdwijnen, onder andere door robotisering. Steeds vaker worden machines ingezet in plaats van mensen. Dit is vooral handig bij beroepen waar constant dezelfde handelingen moeten worden uitgevoerd. Robots doen dit nu eenmaal sneller en preciezer dan de mens. Deze automatisering kun je zien als een bedreiging: want is jouw baan, als bijvoorbeeld magazijnmedewerker, nog wel toekomstbestendig?

Maar robotisering biedt ook kansen: zo kunnen robots een deel van het werk dat vrijkomt, door onder andere vergrijzing, overnemen. En er zal personeel nodig zijn om de machines te programmeren en onderhouden. Ook kunnen we zware arbeid overlaten aan machines en houden we door automatisering tijd over. En deze tijd kunnen we goed gebruiken om het personeelstekort op de arbeidsmarkt aan te pakken. Zo zouden zij-instromers opleidingen kunnen gaan volgen in krapteberoepen.

Investeren in medewerkers

Ook voor werkgevers zal de manier van werken in de toekomst gaan veranderen. We zien nu al dat we steeds meer waarde hechten aan een betere werk-privébalans en dat werknemers sneller van baan wisselen dan vroeger. Goed personeel binnenhouden wordt voor organisaties dus lastiger.
Om werknemers te behouden en te verbinden aan je bedrijf zal je er als werkgever voor moeten zorgen dat flexibel werken mogelijk wordt. Dit kan door werktijden aan te passen of door te zorgen voor de juiste IT-oplossingen, zodat er ook vanuit huis gewerkt kan worden. Betrek daarnaast werknemers meer bij beslissingen binnen de organisatie door optimaal gebruik te maken van hun kennis en talenten. En uiteraard is het goed om te investeren in de ontwikkeling van personeel zodat zij binnen het bedrijf verder kunnen groeien en verzekerd kunnen zijn van een toekomstbestendige baan.

Dit zijn de meest gevraagde banen in de toekomst!

Op de lange termijn zullen er beroepen verdwijnen, maar er zullen dus vooral meer nieuwe banen bijkomen. Ben je benieuwd in welke sectoren je de meest gevraagde banen vindt? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt met de beroepen van de toekomst, waarbij je ook direct de opleidingen vindt die je nodig hebt voor deze banen. Handig!

Top 3 sectoren met de meest gevraagde banen van dit moment

1. Zorg

Niet alleen door vergrijzing maar ook omdat we steeds ouder worden: werken in de zorg zal altijd belangrijk blijven. Personeelstekorten binnen de zorg zijn niets nieuws en door de stijgende zorgvraag verwacht men dat dit alleen maar toe zal nemen. Een baan in de zorg is dus absoluut toekomstbestendig. Werken in de zorg kan zwaar zijn maar tegelijkertijd kun je enorm veel betekenen voor anderen en geeft het daarom veel voldoening.

Er is momenteel veel vraag naar verzorgenden en gespecialiseerde verpleegkundigen. Maar bij de zorg hoef je niet alleen te denken aan een baan in een ziekenhuis. Beroepen als sociaal werker, zorgpersoneel aan huis maar ook opticien of apothekersassistent staan hoog op het lijstje van meest gevraagde banen.

Door de nieuwe kabinetsplannen verwacht men ook in de kinderopvang een enorme vraag naar personeel. Wie een pedagogische opleiding doet is straks verzekerd van een toekomstbestendige baan als medewerker kinderopvang.

Populaire zorgopleidingen:

2. Onderwijs

Het beroep van leerkracht blijft een van de meest gevraagde beroepen in de toekomst. De vraag is op het moment al heel groot en men verwacht dat dit in de toekomst nog wel even zo zal blijven. Als leraar kun je echt het verschil maken en ben je een belangrijke schakel in de ontwikkeling van kinderen. Lijkt het jou wat om voor de klas te staan en zie jij een baan in het onderwijs wel zitten? Neem een kijkje bij de erkende opleiding MBO Onderwijsassistent.

3. ICT &Technische specialisten

Ben jij technisch? Dan komt dat goed uit! Door alle technologische ontwikkelingen is het geen verrassing: er is en blijft enorm veel vraag naar mensen met een technische achtergrond. Banen in de ICT blijven belangrijk, bijvoorbeeld in de cybersecurity of als cloud engineer. Of wat te denken van een baan als software engineer waarbij je software schrijft voor machines en robotica?

Populaire IT-opleidingen:

De beroepen van de toekomst

Data Scientist

Een data scientist houdt zich bezig met gigantische hoeveelheden data. Deze ‘’big data” wordt door de scientist gestructureerd en geanalyseerd met behulp van diverse technologieën en tools. Vervolgens zal een data scientist met de patronen die hij in deze data herkent betrouwbare voorspellingen kunnen maken die vervolgens weer strategisch worden ingezet door bedrijven en organisaties.

Relevante opleidingen:

Internet of Things Expert

Heb jij al een slimme deurbel, waarbij je via een app kunt zien wie er voor je deur staat? Of gebruik je een handige sport watch die je vertelt hoeveel stappen je vandaag gezet hebt? Naast deze voorbeelden zijn er nog ontelbaar veel andere slimme oplossingen die een Internet of Things Expert kan ontwikkelen. Allemaal praktische apparaten, verbonden met het internet, die leven van mensen nog makkelijker maken. Ben jij technisch en goed in het bedenken van handige oplossingen? Internet of Things Expert is dan dé baan van de toekomst die jou op het lijf geschreven is.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Ethisch Hacker/Cyber Security Specialist

Bij het woord hacker gaan al gauw de alarmbellen rinkelen. Maar als ethisch hacker word je juist ingezet om op zoek te gaan naar de kwetsbaarheden in de beveiliging van netwerken. Vind de ethisch hacker deze zwakke plekken? Dan zal je deze als bedrijf zo snel mogelijk moeten aanpakken voordat criminele hackers hier misbruik van maken. IT-systemen hebben we hard nodig en geen organisatie zit te wachten op een cyberaanval, daarom worden er steeds vaker cyber security specialisten of ethisch hackers ingeschakeld. Volg het korte HBO-programma Digitale veiligheid en kijk of dit bij je past. 

Longevity Coach

Longevity is een samentrekking van de Engelse woorden “long” en “vitality” en een longevity coach helpt jou dus om gezond en vitaal ouder te worden. Mensen steken meer tijd en geld in hun (mentale) gezondheid en zullen dan ook vaker een beroep doen op een gespecialiseerde coach die hen ondersteunt op gebied van lifestyle, voeding of beweging. Een mooi beroep waarbij je anderen kunt helpen en adviseren!

Relevante opleidingen:

Logistiek specialist

Het aantal online bestellingen dat wordt gedaan is de laatste jaren alleen maar meer toegenomen. Er zal in de toekomst dan wel meer gebruik gemaakt worden van robots, maar toch zijn er mensen nodig die dit hele logistieke proces in de juiste banen leiden. Van de productie tot aan het afleveren van de goederen, een logistiek specialist zorgt ervoor dat dit zo efficiënt mogelijk gebeurt. Vind je dat een interessante uitdaging? Dan is deze toekomstbestendige baan je op het lijf geschreven. Ontdek meer met het HBO-programma logistiek management.

Duurzame beroepen

Ook de komende decennia zal duurzaamheid hoog op de agenda blijven staan. Door de vraag naar duurzame oplossingen zal er nog meer vraag komen naar medewerkers binnen de energietransitie of duurzame nieuwbouw. Denk bijvoorbeeld aan experts in duurzaam ondernemen of projectleiders in de bouw.

Passende opleidingen:

Technisch tekenaar

Elk bedrijf dat ontwerpen maakt en nieuwe producten ontwikkelt heeft een technisch tekenaar nodig. Het beroep van technisch tekenaar is heel divers: je kunt je bezig houden met het (3D) tekenen van onderdelen voor apparaten maar je kunt ook samenwerken met architecten bij het ontwerpen van woningen of gebouwen. Een technisch tekenaar moet nauwkeurig te werk gaan maar ook creatief zijn. Ben jij dat? Dan is het beroep van technisch tekenaar misschien wel jouw beroep in de toekomst! Bekijk direct de opleiding Technisch tekenaar.

Werkgeluk-deskundige

Een baan waar in de toekomst nog meer behoefte aan is: werkgeluk-deskundige. Een manager of medewerker die zich bezig houdt met het werkgeluk binnen een bedrijf. Want, als werknemers gelukkig zijn en met plezier naar het werk gaan, zullen ze zich meer inzetten voor de organisatie. Een werkgeluk-deskundige geeft door middel van workshops en coaching bedrijven meer kennis en inzicht over persoonlijk leiderschap en hoe zij personeel aan hun bedrijf kunnen binden. Wil jij ervoor zorgen dat mensen met plezier naar hun werk gaan? Dan kun jij in de toekomst misschien wel aan de slag als Chief Happiness Officer. Een goede start is de opleiding Arbeidspsychologie.

Digital Developer

Back-end developer, front-end developer of app-developer: er is nu al veel vraag naar developers en door alle digitale ontwikkelingen blijft dit beroep ook toekomstbestendig. Een digital developer houdt zich bezig met het design van websites of applicaties. Dit kan zijn voor de “voorkant”, het zichtbare gedeelte van de website (front-end), of de achterkant, het gedeelte dat de klant niet ziet (back-end) Naast het hebben van creativiteit zul je ook analytisch sterk moeten zijn. Ben je nauwkeurig, kritisch en vind je het leuk om net zolang door te testen totdat het product perfect werkt? Verdiep je dan eens verder in het beroep van Digital Developer.

Finance Coach

Wil jij anderen graag helpen met het op orde houden van hun financiën? Als schuldhulpverlener of finance coach kun je bedrijven maar ook particulieren helpen met afstemmen van hun inkomsten en uitgaven en zorg je er samen met je klanten voor dat betalingsachterstanden tot het verleden gaan horen. Heb je nu een baan in een financieel administratief beroep en denk je dat deze door robotisering in de toekomst wel eens zou kunnen verdwijnen? Dan is het zeker slim je eens te verdiepen in dit beroep. Dit kan vandaag nog met de opleiding Professioneel budgetcoach.

Recruitment specialist

Door alle toekomstige verschuivingen op de arbeidsmarkt en het ontstaan van alle nieuwe beroepen ontbreekt er natuurlijk nog een beroep van de toekomst op deze lijst: die van recruiter. Iemand die ervoor zorgt dat het juiste personeel op de juiste plekken binnen organisaties komt. De recruiter van de toekomst zal voor het zoeken naar nieuwe medewerkers dan wel meer gebruik gaan maken van automatisering, maar de baan zal hierdoor zeker niet verdwijnen. Vooral de soft skills van de kandidaten, zoals persoonlijkheid of communicatieve vaardigheden, zullen door de recruitment specialist haarfijn onder de loep worden genomen. Een nieuwe tak binnen het recruitment is de campus recruiter, deze recruiter houdt zich bezig met het werven van studenten en net afgestudeerden voor stages en startersbanen. Wil je omscholen naar dit beroep? De hbo-bachelor Human resource management is de juiste weg.

Wordt het tijd voor omscholing?

Ben je geïnspireerd geraakt? Als jij in je carrière wilt mee kunnen groeien met de arbeidsmarkt is het natuurlijk slim om een opleiding in de juiste richting te doen. Helemaal als jouw baan straks dreigt te verdwijnen door automatisering! Omscholen biedt voordelen: je ontwikkelt jezelf en door je om te scholen naar een beroep van de toekomst blijf je bij de tijd. Een voordeel voor wie een opleiding wilt volgen maar al een carrière achter de rug heeft: omdat je al veel werkervaring hebt kun je vaak een opleiding volgen zonder stage of kun je voor bepaalde vakken vrijstelling krijgen. Dan wordt het nog makkelijker om jezelf klaar te stomen voor jouw toekomstbestendige baan!

Jouw toekomstbestendige baan financieren? Dit zijn de regelingen die dat mogelijk maken:

STAP-budget

Om jezelf voor te bereiden op de baan van de toekomst maakt de overheid het een stuk eenvoudiger voor je om een opleiding te volgen. Je kunt onder andere gebruik maken van het STAP-budget, waardoor je tot € 1.000,- per jaar subsidie krijgt op een STAP-opleiding.

Studeren op kosten van de baas

Ook kun je samen met je werkgever kijken hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen. Een nieuwe Europese richtlijn binnen het arbeidsrecht geeft jou als werknemer hierbij meer rechten. Dit zou zelfs kunnen inhouden dat je kunt studeren op kosten van de baas, onder werktijd! Maak het jezelf makkelijker om voor een baan van de toekomst te gaan, door te profiteren van deze subsidies en regelingen!

Kwam je jouw ideale baan niet tegen in het lijstje? Op nationaleberoepengids.nl vind je een handig overzicht met de meest gevraagde beroepen en kun je zien welke banen toekomstbestendig zijn. Bekijk vervolgens ons aanbod van mbo-opleidingen en hbo-opleidingen om meer te weten te komen over de studies die hier bij passen. Onze opleidingen kun je volgen in je eigen tempo, dus ook gewoon naast je baan. Of je nu verder leert in je huidige vakgebied of er voor kiest om je helemaal om te scholen, jij kunt ervoor zorgen dat jouw carrière toekomstbesteding blijft!

Ben jij klaar voor het starten van jouw volgende opleiding?

Vind jouw opleiding

Bronnen:
https://www.nationaleberoepengids.nl/21-nieuwe-beroepen-met-toekomst
https://www.randstad.nl/over-randstad/pers/persberichten/2023/01/kansrijke-beroepen-2023.