Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

IT-specialist met HBO Informatica

Ben jij een ambitieus persoon die zich wil ontwikkelen tot IT-specialist op officieel HBO bachelor niveau? Leer jij graag alles over het testen en implementeren van applicaties? Houd je je graag bezig met programmeren, databeheer en systeemontwikkeling? Dan is de hbo-opleiding Informatica iets voor jou!

Wat kan ik na de HBO Informatica opleiding?

Na de hbo-opleiding ICT kun jij direct aan de slag als hbo-informaticus. Hierbij kun je denken aan het ontwikkelen, testen en implementeren van software. Het analyseren van bedrijfsprocessen en informatiesystemen. Het toezicht houden op een stabiel databeheer. Daarnaast kun je met behulp van IT de doelstellingen van de organisatie realiseren. Je kunt bij veel organisaties terecht, zoals: 

 • IT-bedrijven
 • Banken
 • Overheidsinstellingen   
 • Softwarehuizen
 • Verzekeringsmaatschappijen

Inhoud

Wat leer ik tijdens de HBO Informatica opleiding?

Tijdens deze HBO ICT opleiding word je breed opgeleid. Je legt een stevige basis met kennis en vaardigheden op het grensgebied van bedrijfskundige en technische informatica. Het studieprogramma sluit goed aan bij actuele thema’s uit de beroepspraktijk. Hierdoor kun je na de opleiding aan de slag als hbo-informaticus. Tijdens de hbo-opleiding Informatica staan onder andere de volgende onderwerpen centraal: 

 • Systeemontwikkeling
 • Ontwerpen en programmeren
 • Testmanagement
 • Datastorage en virtualisatie
 • Kantoorautomatisering

Tijdens de HBO Informatica opleiding werk je aan een portfolio (praktijkprogramma) in de vorm van praktijkopdrachten. Als het mogelijk is, koppel je deze opdrachten aan je eigen werkomgeving. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook heel efficiënt.

Inclusief 18 Praktijkbijeenkomsten

Tijdens deze HBO ICT opleiding volg jij 18 praktijkbijeenkomsten. Een praktijkbijeenkomst is een klassikale les waarin je medestudenten ontmoet en les krijgt van een expert uit het werkveld. Je kunt zelf plannen wanneer je bij een praktijkbijeenkomst wilt zijn. Zo kun jij de ideale mix van digitaal en klassikaal studeren maken.

Toelating

Opleidingsvarianten van de HBO Informatica opleiding

NTI biedt twee varianten van de hbo-opleiding Informatica aan: een duale en deeltijd variant. Welke variant je kunt volgen, is afhankelijk van of je een (relevante) werkplek bezit.

Duaal
Ben je minimaal twee jaar werkzaam bij een voor de opleiding relevante werkgever? Dan kun je je inschrijven voor de duale variant van HBO Informatica. 

Eisen werkplek

 • Tijdens je opleiding ben je minimaal 20 uur werkzaam op een voor de opleiding relevante werkplek
 • Je werkplek biedt een takenpakket dat qua inhoud en niveau aansluit bij opleiding
 • Je werkplek biedt een takenpakket dat passend is voor jou als student in opleiding

Deeltijd
Heb je geen (relevante) werkplek, maar wel 2 jaar werkervaring? Dan kun je je inschrijven voor de deeltijd variant van HBO Informatica.

Eisen stageplek

 • Je kunt minimaal 840 uur stage lopen (naast je huidige baan indien van toepassing)
 • Je stageplaats biedt een takenpakket dat qua inhoud en niveau aansluit bij opleiding
 • Je stageplaats biedt een takenpakket dat passend is voor jou als student in opleiding

Stage

Stage tijdens de HBO Informatica opleiding

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Die praktijk is belangrijk, omdat je daar veel leert. Dit kun je veelal combineren vanuit je baan. Heb je geen (passende) baan, dan kun je toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie pas je de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. Je loopt een half jaar stage. Dat kan aan het eind van je studie, waarbij je dit combineert met jouw afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Heb je dan al wel een baan die past bij het werkveld? Dan is een stage niet nodig. 

Examen

In samenwerking met Hogeschool NCOI

Hogeschool NTI verzorgt de hbo-opleiding Informatica in samenwerking met Hogeschool NCOI. De opleiding HBO Bachelor Informatica van NCOI is geaccrediteerd door de NVAO. Hierdoor ben jij ervan gegarandeerd dat deze opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is.

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Informatica

Erkening-hbo-opleiding.pngDe hbo-opleiding Informatica is geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, ontvang je een wettelijk erkend hbo-diploma en mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren. Het getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Examenkosten voor HBO Bachelor Informatica

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 46,88 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Beroepen

Wat kan ik als hbo-informaticus?

Als hbo-informaticus ligt de nadruk op het ontwikkelen van software en informatiesystemen. Je kunt bedrijfsprocessen en informatiesystemen binnen een organisatie analyseren en draagt zorg voor een stabiel databeheer. Ook weet je hoe je met behulp van IT, de doelstellingen van de organisatie kunt realiseren. 

Waar kan ik aan de slag na de HBO Informatica opleiding?

Na deze hbo-opleiding ICT kun je direct aan de slag. Je bent een specialist op het gebied van informatica. Omdat je breed bent opgeleid kun je vele kanten op. Je kunt werken bij de overheid, bij banken en bij bedrijven die voor hun producten, software nodig hebben. Je kunt verschillende functies vervullen, zoals: 

 • ICT-beheerder of -consultant
 • Databasespecialist
 • Applicatiebeheerder
 • Businessconsultant
 • Software engineer

Studieduur & lesgeld

HBO Bachelor Informatica 7900

Termijnen 4 Jaar 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 1.872,00 € 159,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Nog 6 dagen Acer Chromebook actie bij inschrijving

Acer Chromebook actieBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Chromebook t.w.v. €249 voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2017 ontvang je € 1.135,94 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Wees de eerste om een review achter te laten

Laat hier jouw beoordeling achter

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten, bekijk tot die tijd op The Feedback Company hoe onze studenten NTI beoordelen:

Reviews Feedback company 8.3