Omschrijving

Bedrijven zoeken goed opgeleide IT-specialisten

Ben jij ambitieus? Houd jij van programmeren? Leer jij graag alles over het testen en implementeren van applicaties en ben je geïnteresseerd in databeheer en systeemontwikkeling? Dan is deze HBO ICT opleiding iets voor jou! Steeds meer bedrijven zoeken officieel opgeleide ICT’ers. Na deze studie heb jij dat papiertje op zak en mag jij je Bachelor of Science noemen!

Praktische informatie

Diploma
Hbo bachelor-getuigschrift
Niveau
Hbo bachelor
Start
Dagelijks
Studielast  
240 EC's
Termijnen
36 maanden
Lesgeld
€ 205,00 p/m
Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
NVAO Geaccrediteerd

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Bij de opleiding HBO Bachelor Informatica kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Het studieprogramma

HBO Bachelor Informatica 7900

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In de eerste fase van deze HBO ICT opleiding ga je direct aan de slag met de kern van informatica en IT beheer. Je volgt 6 modules waarin je je kennis en inzicht in diverse onderwerpen van informatica ontwikkelt. Op deze manier krijg je een goed beeld van wat je allemaal in de informatica kunt doen. Je sluit het jaar af met een eindopdracht.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Systeemontwikkeling
  8 EC
 • Ontwerpen en programmeren
  8 EC
 • Acceptatietesten en testmanagement
  8 EC
 • Werkplekbeheer en kantoorautomatisering
  8 EC
 • IT-architectuur
  8 EC
 • Netwerktechniek en- beheer
  8 EC
 • Eindopdracht Fase 1
  6 EC
 • Praktijkprogramma Fase 1/Propedeuse-portfolio
  6 EC

Jaar 2

Tijdens fase twee volg je vier modules waarin je je verdiept op het gebied van virtualisatie, cloud computing, dataopslag en beveiliging. Daarnaast ontwikkel je je kennis op het gebied van bedrijfskundig management en IT strategie. Zo ben je aan het eind van deze fase niet alleen goed voorbereid op het werken in de informatica, maar ook om hierin een managementfunctie uit te oefenen. Je sluit het jaar af met een eindopdracht.

Jaar 3/4

In de derde fase van deze hbo-opleiding ICT ontwikkel je je kennis op het gebied van projectmanagement en organisatie. Daarnaast krijg je handvatten aangereikt met betrekking tot communiceren. In deze fase specialiseer je je ook in een richting die bij je past. Aan het einde van deze fase schrijf je je scriptie.

Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken? Bekijk dan de studiegids!

Wat kun je nog meer verwachten

18 praktijkbijeenkomsten

Tijdens 18 interessante praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Praktijkportfolio

Het leren in de werkomgeving speelt een belangrijke rol in de opleiding. Daarom werk je tijdens deze opleiding aan een opleidingsportfolio, waarin je opdrachten uitvoert op jouw werkplek. Bij NTI staat een portfoliobegeleider tot je beschikking die jou begeleidt bij het tot stand komen van je portfolio.

 

Twee varianten: duaal of deeltijd

Werk je al minimaal twee jaar in de ICT bij een relevante werkgever en wil je deze opleiding volgen? Dan kun je je inschrijven voor de duale variant van HBO Informatica. Heb je geen (relevante) werkplek, maar wel 2 jaar werkervaring? Schrijf je dan in voor de deeltijd variant. Bij deze variant loop je 840 uur stage.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Inhoudelijk als beste beoordeeld

logo-NSE-cyaan_3.jpgWanneer je een kwalitatieve en erkende hbo-opleiding wilt volgen, zit je bij NTI goed! In de onafhankelijke Nationale Studenten Enquête 2017 zijn meerdere hbo bacheloropleidingen van NTI inhoudelijk als beste van heel Nederland beoordeeld. Lees meer over de Nationale Studenten Enquête. 

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Wat ga je doen?

FlexibelStuderen®

Via jouw online leeromgeving of klassikaal studeren

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt!

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Informatica als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)
 • 21+ toets behaald

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een hbo-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

Tijdens de HBO ICT opleiding loop je stage omdat je in de praktijk veel leert. Dat kan aan het eind van je studie, waarbij je dit combineert met jouw afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Heb je dan al wel een baan die past bij het werkveld? Dan is een stage niet nodig. 

Stageplaats

Je mag je stageplaats zelf uitkiezen. Om je te helpen, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding past.

Geen tijd voor een stage?

Dan raden we je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van een volledige bacheloropleiding. Dit is een korte opleiding waarbij je geen stage hoeft te lopen.

 

Examen

Wettelijk HBO-getuigschrift Informatica

Hogeschool NTI verzorgt de hbo ICT opleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI. HBO Informatica van NCOI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Informatica. Je mag je dan Bachelor of Science noemen. Het getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo 250pxb

Voordelen van examen doen bij NTI

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland.
 • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Examenkosten

De examenkosten bedragen € 62,50 per maand. Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI hanteren we een all-in concept waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij ons bepaal jij echter zelf het tempo waarin je je opleiding doorloopt. Je kunt ook meer tijd nemen voor je studie, bij NTI kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 205,00 36 maanden
Examenkosten € 62,50 36 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig

Wil je een uitgebreid kostenoverzicht? Vraag de gratis studiegids aan

Offerte aanvragen
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw felbegeerde diplomering

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Ontvang tot 50% van de Belastingdienst retour

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Zo kun je voor de opleiding HBO Bachelor Informatica tot wel  € 1.475,24 terugkrijgen! Bereken hier zelf jouw belastingvoordeel.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal