Stel, je wilt een mbo- of hbo-opleiding volgen. Dan vraag je je misschien af hoe het zit met de stage. Is stage lopen verplicht? Kun je ook een opleiding zonder stage volgen? Er kunnen immers heel veel redenen zijn waarom je liever geen stage wilt lopen. Misschien heb je er geen tijd voor. Of vraag je je af of een stage nog nodig is als je al werkervaring hebt. Dan is het goed om te weten dat een opleiding zonder stage ook mogelijk is. In deze blog vertellen we je er alles over.

Is stage lopen altijd verplicht?

Bij volledige erkende mbo- en hbo-opleidingen moet je tijdens je studie het geleerde in de praktijk brengen. Een stage is daarom een verplicht onderdeel van de opleiding. Dat is zo bepaald vanuit de overheid. Bij deze opleidingen hoort dus, ook bij NTI, een stage. Heb je al voldoende praktijkervaring? Dan kom je misschien in aanmerking voor vrijstelling. Je kunt je mbo- of hbo- opleiding bij NTI dan afronden zonder stage.

Wanneer kan ik vrijstelling aanvragen voor de stage?
Werk je al een tijdje in het vakgebied van je studie? Dan heb je waarschijnlijk al de nodige praktijkervaring en is stage lopen misschien helemaal niet nodig. Daarom biedt NTI bij volledige mbo- en hbo-opleidingen de mogelijkheid om vrijstelling aan te vragen voor je stage. Dit doe je via een EVC-procedure bij een erkend EVC-bureau. Wordt je vrijstelling toegekend, dan hoef je geen stage te lopen.

>> Lees meer over vrijstellingen

Opleidingen zonder stage

Wat nu als je niet aan de voorwaarden voldoet of niet voldoende praktijkervaring hebt? Dan zal je, om een erkende mbo- of hbo-opleiding af te kunnen ronden, toch stage moeten lopen. Past dit niet in je planning? Dan is het een goed idee om te kiezen voor een kort programma. Hierin volg je één of meer modules uit de volledige opleiding. Je studeert dus op mbo- of hbo-niveau, maar hoeft geen stage te lopen.

Verschil kort programma en volledige opleiding
Een kort programma is niet hetzelfde als een volledige mbo- of hbo-opleiding. Korte programma’s zijn niet erkend. Je behaalt dan ook geen officieel mbo- of hbo-diploma, maar een NTI-certificaat of -diploma. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je diploma minder waard is! Ook met een NTI-certificaat toon je je kennis aan.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Een opleiding volgen zonder stage

Hbo thuisstudies zonder stage

Zoek je een hbo thuisstudie zonder stage? In een kort hbo-programma volg je één of meer modules uit een volledige hbo-bacheloropleiding. In 3 tot 12 maanden verdiep je je in een specifiek onderwerp en behaal je een NTI-certificaat. Dit kun je meteen op je cv zetten! Ga je later alsnog de volledige hbo-opleiding volgen? Dan kun je vrijstelling aanvragen voor de gevolgde module(s).

MBO thuisstudies zonder stage

Zoek je een mbo thuisstudie zonder stage? Kies dan voor een losse module, of voor een mbo-basisopleiding. In een mbo-basisopleiding volg je in 6 maanden een aantal vakken uit de volledige mbo-opleiding. Je doet belangrijke kennis op en krijgt een goed beeld van de opleiding. Je behaalt na afloop een NTI-diploma. Stroom je vervolgens door naar de volledige mbo-opleiding? Dan kun je vrijstelling aanvragen voor de gevolgde modules.

Lees meer over vrijstellingen

Populaire MBO Basisopleidingen

Populaire HBO-programma's