Ben je iemand met leidinggevende kwaliteiten, heb je een luisterend oor en heb je altijd veel belangstelling voor andere mensen? Dan is het beroep Human Resource Manager misschien wel wat voor jou! In deze blog nemen we het beroep HR-manager onder de loep. Want, wat doet een HR-manager zoal? Welke competenties heeft een goede HR-manager? Hoe word je HR-manager? En, heel belangrijk, wat verdient een HR-manager eigenlijk? In deze blog vertellen we je meer over dit veelzijdige beroep. 

Wat doet een HR-manager?

HRM-student duikt in de boekenEen succesvolle organisatie staat of valt met goed functionerende medewerkers. Als Human Resource Manager ben je de schakel tussen het management van een organisatie en het personeel. Je overlegt regelmatig met de top van het bedrijf en bent daardoor altijd op de hoogte van de strategische planning van de organisatie. Vervolgens weet je dit te vertalen in het personeelsbeleid en zorg je ervoor dat de functies binnen het bedrijf worden uitgevoerd door de juiste werknemers. Een HR-manager staat aan het hoofd van de HR-afdeling. Afhankelijk van de grootte van een bedrijf, delegeer je bijvoorbeeld HR-taken aan de HR-assistant, HR-administrator of een salarisadministrateur. Een goed HR-team is onmisbaar binnen elke organisatie. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor het aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers die het bedrijf laten groeien. 

Een dag uit het leven van een HR-manager: wat zijn typische HR-taken?

Word je blij van een afwisselend takenpakket? Dan zit je als HR-manager goed! Geen dag is hetzelfde en dat maakt het beroep van een HR-manager ook zo interessant en uitdagend. Wat doet een HR-manager precies? We doen een greep uit de HR-taken die je kunt verwachten en beschrijven zomaar een doorsnee werkdag van een HR-manager:

 • Je begint de dag met de wekelijkse managementmeeting. Het bedrijf waar je werkt blijft maar groeien en medewerkers hebben bij jou aangegeven dat de werkdruk steeds hoger wordt. Een aantal personeelsleden heeft de ambitie om door te groeien en wil graag een training of opleiding volgen. Tijd voor een goed overleg met het management! Samen bekijken jullie de bedrijfsstrategie en duiken jullie in de budgetten. Je adviseert het managementteam op welke posities zij het beste nieuw personeel kunnen zetten om zo de werkdruk te verlagen. De werving en selectie kunnen ze daarna gerust aan jou overlaten! Ook kijken jullie naar het opleidingsbudget en wordt er besloten welke trainingen en opleidingen nodig zijn om de kennis op de werkvloer te vergroten.

 • Na deze succesvolle meeting overleg je meteen met de HR-assistent welke vacatures er moeten worden uitgezet en geef je aan welke functieomschrijvingen er moeten worden geschreven.

 • Aan het eind van de ochtend staat een sollicitant, tien minuten voor afspraak, voor de deur. Geen probleem, want je was al ruim voorbereid. Samen met de manager van de customer careafdeling voer je het sollicitatiegesprek. Je weet enthousiast te vertellen over het bedrijf en stelt de juiste vragen om erachter te komen of deze kandidaat goed op de openstaande functie zal passen.

 • Nog net voor de lunch heb je een korte update met de IT-manager. Onlangs heb je een nieuw softwaresysteem aangeschaft om verlofdagen te registreren en je bent benieuwd hoe het gaat met de implementatie. Hoe eerder, hoe beter want over het huidige systeem blijven de klachten binnenstromen en de HR-assistent is hier veel tijd aan kwijt. De IT-manager heeft goed nieuws: het nieuwe systeem kan al snel in gebruik worden genomen. Dit goede nieuws communiceer je direct aan alle medewerkers.

 • Tijd voor lunch: je bent altijd geïnteresseerd in anderen en de lunch is het ideale moment om de collega’s nog beter te leren kennen. Je biedt een luisterend oor en voelt direct aan wat er speelt op de verschillende afdelingen. Dit is nuttige informatie die je weer mee kunt nemen in jouw werk.

 • De sollicitant van vanmorgen was een match! Jullie bieden hem een arbeidsovereenkomst aan en na wat onderhandelingen over het salaris zijn jullie er al snel uit. Je zorgt ervoor dat er een arbeidsovereenkomst wordt opgesteld en dat het huidige onboarding proces nog even wordt geëvalueerd voordat de nieuwe medewerker van start gaat.

 • Deze middag heb je een teammeeting met het hele HR-team. Je hebt eerder deze week deze meeting al goed voorbereid, want er is veel te bespreken. Op de agenda staan: gezondheid en welzijn van de werknemers, wijzigingen in de arbeidswetten, de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en employer branding (hoe wordt en blijf je een aantrekkelijke werkgever?). Over elk onderwerp weet je veel te vertellen en natuurlijk luister je ook aandachtig naar de input van jouw deskundige teamleden. Nadat jullie de taken hebben verdeeld, deel je de belangrijkste punten uit de vergadering nog even met het management zodat ook zij op de hoogte zijn.

 • Net voor je naar huis gaat, komt een afdelingsmanager nog even bij je langs en vertelt je in vertrouwen dat er iets is voorgevallen binnen haar afdeling. Je toont begrip en weet haar te voorzien van de juiste adviezen. Je belooft haar om later deze week nog even met haar te checken hoe het gegaan is.

Zoals je ziet loopt het takenpakket enorm uiteen en doet een HR-manager van alles. Werk je binnen een grote organisatie dan hoef je deze taken niet allemaal zelf te doen. Veel HR-taken kun je delegeren naar de medewerkers binnen je HR-team. Uiteraard hebben zij wel jouw ondersteuning nodig en maak jij de grote beslissingen. Je bent uiteindelijk eindverantwoordelijk voor deze belangrijke taken.

HRM-student haalt frisse neus 

Welke competenties heb je nodig als HR-manager?

Voor het beroep HR-manager zijn er bepaalde competenties nodig om het beroep goed uit te kunnen oefenen. Zo zal een goede HR-manager stevig in zijn of haar schoenen moeten staan. Je zult soms ingewikkelde beslissingen moeten nemen waarbij je het belang van de organisatie in acht moet nemen maar waar je tegelijkertijd ook empathisch moet handelen. Een goed inlevingsvermogen komt hierbij zeker van pas. Vaak slaan organisaties een hele nieuwe koers in en zijn veranderingen noodzakelijk. Om draagvlak te creëren zul je standvastig moeten zijn en anderen moeten kunnen inspireren en motiveren. Ben je assertiviteit en communicatief vaardig? Dit zijn goede competenties voor een HR-manager! 

Volg ons op Instagram

Klik hier

Bezit je naast deze competenties een van onderstaande eigenschappen? Dan is het beroep HR-manager echt iets voor jou:

 • Goede leider: Je weet hoe je anderen kunt inspireren en motiveren. De HR-taken van de organisatie doen jullie als een team. Door goed te luisteren en de juiste taken te delegeren zorg je ervoor dat elk teamlid het beste uit zichzelf kan halen.
 • Integer: Mensen zullen jou zaken toevertrouwen die niet gedeeld mogen worden met anderen. Een goede HR-manager is betrouwbaar en eerlijk.
 • Sociaal: Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en hebt van nature veel belangstelling voor anderen. Je hebt een groot netwerk en een spontaan karakter en weet waar het op aankomt als je het hebt over goede en fijne communicatie.
 • Goede bemiddelaar: Is er een conflict op de werkvloer dan zal de HR-manager vaak optreden als bemiddelaar. Door met de betrokken partijen aan tafel te gaan zitten zal een HR-manager vooral de anderen helpen en adviseren om op die manier het conflict de wereld uit te helpen. Hierbij zal je je onpartijdig moeten kunnen opstellen en weten hoe je rust en kalmte bewaart. 

Wat verdient een HR-manager?

Je bent vast benieuwd hoeveel een HR-manager verdient. Het gemiddelde loon van een Human Resource Manager ligt op € 3711,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot € 6000,- bruto per maand. Uiteraard is het salaris dat een HR-manager verdient afhankelijk van ervaring, het HR-takenpakket en van de grootte van het bedrijf waar je werkt. Sommige HR-managers verdienen meer omdat ze een grote internationale HR-afdeling aansturen waarbij meerdere hr-managers aan hen rapporteren. Zo’n HR-manager verdient soms wel € 9500,- bruto per maand of meer. Voor zulke salarissen is veel ervaring nodig en zul je uitgebreide kennis moeten hebben over onder andere internationale arbeidswetten en regelgeving op HRM-gebied. 

Hoe word je HR-manager?

Hopelijk heeft deze blog jou inzichten gegeven en je weet nu wat een HR-manager zoal doet. Is het een baan die op jouw lijf is geschreven en wil je aan de slag in de HRM-wereld? Dan ben je waarschijnlijk ook nieuwsgierig hoe je HR-manager wordt. Bij NTI bieden we 2 HRM-opleidingen aan.

De meest volledige opleiding is onze opleiding HBO Bachelor Human Resource Management. In deze hbo-opleiding word je breed opgeleid en met dit diploma op zak ben je inzetbaar als HR-manager bij allerlei organisaties.  Tijdens de eerste fase van de opleiding wordt de basis gelegd. Je leert over recruitment en personeelsplanning, maar ook over management en organisatie. Ook arbeidsrecht komt aan bod. Vervolgens ga je in de tweede fase jouw interpersoonlijke vaardigheden ontwikkelen en kies je een specialisatie in Human Behaviour of Bedrijfskundig HRM. Daarna zul je kennis opdoen over onder andere organisatie & verandering. De laatste fase zal in het kader staan van een stage waar je HR-taken in de praktijk gaat uitvoeren en werk je aan je afstudeerscriptie. Zodra je jouw opleiding hebt afgerond ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Human Resource Management en mag je jezelf Bachelor of Arts noemen.

Na deze opleiding kun je direct aan de slag, maar je zou er voor kunnen kiezen om ook nog een Master HRM te doen. Deze verdiepingsopleiding is speciaal voor die HR-professionals die willen doorgroeien in hun vakgebied. Heb je jouw Master of Arts (MA) graad behaald dan heb meer kennis over onder andere verandermanagement en persoonlijk leiderschap en weet je de juiste adviezen te geven als het gaat om strategisch HRM of arbeidsrecht. Met deze Master op zak kun je dus nog verder doorgroeien binnen dit interessante vakgebied.


Ben je benieuwd naar deze opleidingen? Vraag dan snel een studiegids aan of volg een proefles!