STAP budget

#1

Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Wij leggen je graag uit wat het nieuwe STAP-budget van de overheid inhoudt en hoe je dit kunt aanvragen. 

Hé toekomstige student

Wil jij jouw positie op de arbeidsmarkt verbeteren en doorleren voor die leuke baan? Dan kun je gebruik maken van het nieuwe STAP-budget van de overheid! Daarmee kun je vanaf 1 maart €1000 per jaar krijgen voor een opleiding, cursus of beroepsopleiding. Zo kun je nog voordeliger of misschien zelfs wel geheel kosteloos studeren. Maak gebruik van STAP en zet die nieuwe stap in jouw carrière.

Wanneer kom je in aanmerking voor STAP?

 • Wanneer je tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd bent.
 • Je in loondienst of ondernemer bent of als je momenteel geen werk hebt.
 • Geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijs financiering ontvangt (met uitzondering van Levenlanglerenkrediet).
 • Je opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.
 • Je dit kalenderjaar nog geen STAP-subsidie hebt gekregen en er nog budget is.

Hoe werkt het?

 • Je vraagt het aan voordat je aan een opleiding begint. Zoek jouw gewenste opleiding op nti.nl. Bij de opleiding staat of deze in aanmerking komt voor STAP.
 • Vervolgens moet je een STAP-aanmeldingsbewijs bij NTI aanvragen, dit kan via het inschrijfformulier van NTI.
 • Deze subsidie kan digitaal worden aangevraagd via het STAP-portaal van UWV, het STAP-aanmeldingsbewijs van NTI moet hier worden geüpload.
 • Een belangrijke voorwaarde van het STAP-budget is dat je het op tijd aanvraagt, want er is maar een beperkte hoeveelheid toekenningen. De eerste aanvraagronde is 1 maart en vanaf begin februari kan je je al bij NTI aanmelden en een STAP-aanmeldbewijs aanvragen. Hieronder vind je meer informatie, bij het kopje Vraag jouw subsidie op tijd aan!
 • Vraag het wel op tijd maar niet te vroeg aan. De scholingsactiviteit die de deelnemer wil volgen moet binnen 3 maanden na afloop van het aanvraagtijdvak beginnen.
 • Wanneer deze subsidie is goedgekeurd, betaalt UWV jouw opleiding tot een maximaal bedrag van €1000. Is jouw opleiding duurder dan €1000, dan betaal je de overige kosten zelf. Ook kun je natuurlijk aan je werkgever vragen of er misschien een mogelijkheid is dat deze een gedeelte betaalt. Ook is er in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid om STAP te combineren met een andere subsidie.

Vraag jouw subsidie op tijd aan!

Per jaar worden er vanuit de overheid 200.000 tot 300.000 STAP-subsidies toegekend. Iedere twee maanden is er ruimte voor een deel daarvan, waarvan de eerste aanvraagmogelijkheid 1 maart is. Dit betekent dat niet iedereen de toekenning krijgt en je er op tijd bij moet zijn. Zorg dus dat je er klaar voor bent. Meld je vanaf begin februari aan voor jouw opleiding bij NTI en kies bij inschrijving voor het STAP-budget. Je ontvangt op tijd je STAP-aanmeldbewijs van ons. Daarna zorgen wij dat eind februari alles klaarstaat, zodat jij vanaf 1 maart het STAP-budget bij het UWV kan aanvragen.

Wat gebeurt er als ik de STAP-subsidie heb gekregen?

Gefeliciteerd, dat is natuurlijk geweldig nieuws! Wij gaan nu achter de schermen voor jou aan de slag. Het UWV stuurt namelijk een bevestiging naar NTI zodat wij weten dat jij nu echt kunt gaan beginnen. Na deze bevestiging ontvang je binnen 2 werkdagen bericht van NTI.

Wat gebeurt er als ik STAP niet toegekend krijg?

Heb je het STAP-budget in deze ronde niet toegekend gekregen? Dat is natuurlijk heel jammer en we begrijpen dat je dan teleurgesteld bent. Wil je het in een latere inschrijfronde bij STAP nog een keer proberen? Dat kan! Je mag het in het volgende tijdvak namelijk gewoon nog een keer proberen, vraag dan wel een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs bij NTI aan. Heb je geen zin om te wachten omdat je nu al wil starten? Er zijn een aantal andere regelingen waar je ook gebruik van kunt maken. Wij hebben deze regelingen voor je op een rijtje gezet.

>> Bekijk andere financieringsmogelijkheden

Veelgestelde vragen

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidie voor het volgen van een opleiding. Vanaf 1 maart 2022 kan je deze subsidie aanvragen bij het UWV. Per jaar mag je één opleiding volgen met het STAP-budget, waarvoor je maximaal 1.000 euro subsidie kan krijgen. Met 1.000 euro STAP-budget kan je een opleiding bij NTI extra voordelig of soms zelfs geheel kosteloos volgen. Check hier of jij in aanmerking komt voor het STAP-budget.

Hoe kan ik het STAP-budget aanvragen?

Aanvragen van het STAP-budget is heel eenvoudig en doe je al in 2 stappen. Ga naar jouw NTI-opleiding en schrijf je in voor de opleiding met het STAP-budget. Met het STAP-aanmeldbewijs vraag je vervolgens jouw STAP-subsidie aan bij het UWV. Het tijdstip van aanvragen is heel belangrijk. Lees meer over het aanvragen van het STAP-budget en hoe jij voordelig een opleiding kunt volgen.

Welke opleidingen vallen onder het STAP-budget?

Het STAP-budget is bedoeld voor opleidingen die je positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Denk aan beroepsopleidingen, erkende mbo-, hbo- en masteropleidingen of cursussen gericht op beroepsvaardigheden. Wil jij weten of jouw opleiding in aanmerking komt voor het STAP-budget? Binnenkort zie je duidelijk per opleiding of deze onder het STAP-budget valt. Op het inschrijfformulier, in de zoekfunctie en op de opleidingspagina geven we aan of een opleiding geldt voor het STAP-budget.

Wij staan voor je klaar!

Heb je vragen? Wij staan voor je klaar met advies. Ook zullen we de komende tijd een aantal Instap-uurtjes organiseren. Tijdens deze informatiebijeenkomsten zal een studieadviseur meer over het STAP-budget vertellen, meer info volgt.

Belangrijk om te weten

Deze subsidie heeft een studievoortgangseis. Je ontvangt deze subsidie alleen als je de studie afrondt met een diploma, certificaat of als je ten minste 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Wanneer je de opleiding start en deze niet afmaakt, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de opleiding. In geval van bijzondere situaties, zoals het niet afmaken of niet kunnen starten van de opleiding door ziekte of andere persoonlijke omstandigheden, kan hierop een uitzondering worden gemaakt door UWV. 

Als je een meerjarige opleiding volgt, kan op het moment alleen nog maar eenmalig de subsidie worden aangevraagd. In 2022 wordt vanuit de overheid gekeken of deze subsidie ook aangevraagd kan worden voor een aantal jaren, in combinatie met meerdere STAP-subsidies. Houd dus bij een meerderjarige opleiding rekening met de kosten, en laat je informeren over een eventuele studieschuld door onze studieadviseurs. Wij staan voor je klaar!

Waarom heeft de overheid het STAP-budget gecreëerd?

Vanaf 1 januari is de scholingsaftrekregeling van de belastingdienst komen te vervallen, hierdoor zijn jouw studiekosten niet meer aftrekbaar van de belasting. Hiervoor in de plaats is het STAP-budget gekomen. Het voordeel van STAP is dat de subsidie toegekend wordt voordat je aan een opleiding begint, en niet achteraf zoals voorheen het geval was. Je hoeft hierdoor niets of minder geld voor te schieten, en dat is natuurlijk prettig. Op deze manier wil de overheid het makkelijker maken voor jou om aan die studie te gaan beginnen, zodat jij je kan blijven ontwikkelen.