STAP-budget

#1

Studeren met €1.000 subsidie

Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Wij leggen je graag uit wat het STAP-budget van de overheid inhoudt en hoe je dit kunt aanvragen. 

Let op! Na dit jaar stopt het STAP-budget. 2023 is dus je laatste kans om een opleiding te volgen met STAP-subsidie.

Hé toekomstige student

Wil jij jouw positie op de arbeidsmarkt verbeteren en doorleren voor die leuke baan? Dan kun je gebruik maken van het STAP-budget van de overheid! Daarmee kun je jaarlijks €1.000 krijgen voor een OCW-erkende opleiding of deelprogramma. Zo kun je nog voordeliger of misschien zelfs wel geheel kosteloos studeren. Maak gebruik van STAP en zet die volgende stap in jouw carrière.

In 3 stappen naar jouw STAP-opleiding

Weet jij nog niet precies welke opleiding je wilt gaan volgen met het STAP-budget? Ontdek in 3 stappen welke opleidingen bij jouw passen en start al binnenkort!

Vind jouw STAP-opleiding

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. De overheid heeft het STAP-budget in het leven geroepen om scholing en ontwikkeling te stimuleren. In 2023 kun je voor de laatste keer gebruikmaken van deze subsidie om jezelf bij- of om te scholen. Na 2023 stopt deze overheidsregeling namelijk. Jaarlijks mag je voor één OCW-erkende opleiding €1.000 STAP-budget aanvragen waarmee je jouw positie op de arbeidsmarkt kunt verbeteren. Het STAP-budget is bovendien een gift van de overheid, indien je de opleiding succesvol afrondt. Aanvragen kan tijdens een van de aanvraagrondes via het STAP-portaal van UWV. Een STAP-aanmeldingsbewijs is hiervoor verplicht en ontvang je na jouw voorlopige STAP-inschrijving bij NTI.

Voordelig of geheel kosteloos studeren

Wil je al langere tijd een opleiding of cursus volgen? Droom je van een andere baan? Of wil je graag groeien in je huidige functie? Met het STAP-budget volg je veel erkende opleidingen voordeliger of zelfs geheel kosteloos. Indien je de opleiding afsluit met een diploma of certificaat is het STAP-budget dus een gift. Welke opleidingen onder het STAP-budget vallen vind je in ons opleidingsaanbod. Zijn de totale opleidingskosten minder dan €1.000? Dan betaalt UWV jouw opleiding. Als de kosten hoger zijn dan €1.000 betaal je het restbedrag zelf. Echt voordelig studeren dus!

Wanneer kom je in aanmerking voor STAP-budget?

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent in loondienst of ondernemer of je hebt momenteel geen werk.
 • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijs financiering (met uitzondering van het Levenlanglerenkrediet).
 • Je opleiding start binnen 3 maanden na sluiting van het aanvraagtijdvak bij UWV.
 • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-subsidie gekregen en er is nog budget beschikbaar.

Hoe werkt het?

Stap 1: Schrijf je via NTI in voor een STAP-opleiding

Check of jouw opleiding in aanmerking komt voor het STAP-budget. Dit zie je aan de STAP-sticker naast de opleidingsnaam bij NTI. Geldt dit voor jouw opleiding? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier en kies voor een STAP-inschrijving. Wij sturen jou na inschrijving het STAP-aanmeldbewijs.

Gelden er toelatingseisen voor jouw STAP-opleiding? Bijvoorbeeld bij een erkende mbo- of hbo-opleiding. Dan is het belangrijk dat je snel jouw diploma's met ons deelt.

Stap 2: Vraag op tijd via UWV het STAP-budget aan

Met het STAP-aanmeldbewijs van NTI kun je jouw persoonlijke STAP-budget aanvragen in het STAP-portaal van UWV. Dit portaal opent om 10:00 uur.

Het is verstandig om al om 09:00 uur op "Aanvragen STAP-budget" te klikken, dan kom je namelijk in de wachtrij terecht en maak je meer kans. Hoe het aanvragen precies werkt lees je in onze visuele handleiding.

Stap 3: UWV stuurt jou een bericht over de status van jouw aanvraag

Binnen 4 weken stuurt het UWV jou een bericht over de status van jouw aanvraag. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan krijgen wij ook bericht van het UWV en gaan we direct voor jou aan de slag. Binnen 2 werkdagen na goedkeuring krijg je bericht van ons. Is de aanvraag niet goedgekeurd? Laat het ons weten, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Aanvraagrondes bij UWV

 • 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023 | STAP-budget op
 • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023 | STAP-budget op
 • 18 september 2023 t/m 31 oktober 2023 | STAP-budget op
 • 15 november 2023 t/m 31 december 2023

Na dit jaar stopt het STAP-budget. Alleen in 2023 kun je nog gebruikmaken van deze subsidieregeling.

Vraag jouw subsidie op tijd aan!

Per jaar worden er vanuit de overheid 200.000 tot 300.000 STAP-subsidies toegekend. Iedere twee maanden is er ruimte voor een deel daarvan, waarvan de eerstvolgende aanvraagmogelijkheid 15 november is. Dit betekent dat je er op tijd bij moet zijn. Zorg dus dat je jouw voorinschrijving bij NTI ruim vóór 15 november gedaan hebt. Dan zorgen wij dat jij vanaf 15 november het STAP-budget kunt aanvragen bij UWV.

Let op! Het STAP-portaal gaat op 15 november om 10:00 uur open, maar het is verstandig om al om 09:00 uur in de wachtrij te gaan staan. De groep die in de 24 uur vóór de opening al in de wachtrij staat krijgt namelijk voorrang op degenen die 15 november na 10.00 uur pas op "Aanvragen STAP-budget" klikken.

Wat gebeurt er als ik de STAP-subsidie heb gekregen?

Gefeliciteerd, dat is natuurlijk geweldig nieuws! Wij gaan nu achter de schermen voor jou aan de slag. UWV stuurt namelijk een bevestiging naar NTI zodat wij weten dat jij nu echt kunt gaan beginnen. Na deze bevestiging ontvang je binnen 2 werkdagen bericht van NTI.

UWV betaalt jouw opleiding tot een maximaal bedrag van €1.000. Is jouw opleiding duurder dan €1.000, dan betaal je de overige kosten zelf. Ook kun je natuurlijk aan je werkgever vragen of er misschien een mogelijkheid is dat deze een gedeelte betaalt. Ook is er in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid om het STAP-budget te combineren met een andere subsidie.

Wat gebeurt er als ik STAP niet toegekend krijg?

Heb je het STAP-budget in deze ronde niet toegekend gekregen? Dat is natuurlijk heel jammer en we begrijpen dat je dan teleurgesteld bent. Wil je het in een latere inschrijfronde bij STAP nog een keer proberen? Dat kan! Je mag het in het volgende tijdvak namelijk gewoon nog een keer proberen, vraag dan wel een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs bij NTI aan.

Heb je geen zin om te wachten omdat je nu al wil starten? Er zijn een aantal andere regelingen waar je ook gebruik van kunt maken. Wij hebben deze regelingen voor je op een rijtje gezet.

>> Bekijk andere financieringsmogelijkheden

Wil je jouw STAP-inschrijving annuleren? Je kunt kosteloos annuleren binnen 4 weken na de uitslag van UWV. Vergeet niet om jouw annulering ook bij UWV te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidie voor het volgen van een opleiding. Tijdens een van de aanvraagrondes kan je deze subsidie aanvragen bij UWV. Per jaar mag je één opleiding volgen met het STAP-budget, waarvoor je maximaal €1.000 subsidie kan krijgen. Met €1.000 STAP-budget kan je een opleiding bij NTI extra voordelig of soms zelfs geheel kosteloos volgen. Check hier of jij in aanmerking komt voor het STAP-budget. De aanvraagrondes bij UWV starten in 2023 op 18 september en 15 november.

Hoe kan ik het STAP-budget aanvragen?

Aanvragen van het STAP-budget is heel eenvoudig en doe je al in 2 stappen. Ga naar jouw NTI-opleiding en schrijf je in voor de opleiding met het STAP-budget. Met het STAP-aanmeldbewijs vraag je vervolgens jouw STAP-subsidie aan bij het UWV. Het tijdstip van aanvragen is heel belangrijk. Lees meer over het aanvragen van het STAP-budget en hoe jij voordelig een opleiding kunt volgen.

Welke opleidingen vallen onder het STAP-budget?

Het STAP-budget is bedoeld voor opleidingen die je positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Daarnaast komen alleen OCW-erkende opleidingen en daarvan afgeleiden in aanmerking. Wil jij weten of jouw opleiding in aanmerking komt voor het STAP-budget? Op onze website zie je duidelijk per opleiding of deze onder het STAP-budget valt. Op het inschrijfformulier, in de zoekfunctie en op de opleidingspagina geven we aan of een opleiding geldt voor het STAP-budget.

Wat houdt de voortgangseis van STAP in?

Aan het STAP-budget hangt een studievoortgangseis. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat je actief met de opleiding bezig bent. Je kunt dit aantonen met een diploma, certificaat of een bewijs dat je ten minste 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Wanneer je de opleiding start en deze niet afmaakt of niet genoeg aanwezig bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de opleiding.

Kan ik mijn STAP-inschrijving bij NTI annuleren als UWV mijn aanvraag afkeurt?

Heb je het STAP-budget in deze ronde niet toegekend gekregen? Dat is natuurlijk heel jammer en we begrijpen dat je dan teleurgesteld bent. Je kunt jouw inschrijving bij NTI kosteloos annuleren binnen 4 weken na de uitslag van UWV. Vergeet niet om jouw annulering ook bij UWV te melden. Je mag het in het volgende tijdvak gewoon nog een keer proberen, vraag dan wel een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs bij NTI aan.

Voortgangseis STAP-budget

Het STAP-budget heeft een studievoortgangseis. Dit betekent dat je alleen recht hebt op deze subsidie als je de studie aantoonbaar hebt gevolgd. Is dat niet het geval, dan kan UWV besluiten de subsidie bij je terug te vorderen. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je studievoortgang en kunt hieraan voldoen door het leerpad in de online leeromgeving te volgen in het standaard aangegeven studietempo. Als jij die planning volgt en dus actief aan het studeren bent, voldoe je aan de eisen van UWV. Ook is er ruimte voor herkansingen als je toch een keer een onvoldoende haalt.

Wanneer voldoe je aan de voortgangseis van STAP?

 • Bij het behalen van een diploma of certificaat;
 • of een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van ten minste 80% (of ten minste 80% digitale activiteit bij digitale scholing);
 • of ten minste 80% van het vereist aantal studiepunten in geval van een meerjarige opleiding

Op dit moment kan je voor een meerjarige opleiding (langer dan 12 maanden) maar één keer STAP-budget aanvragen. Wat dit betekent leggen we graag uit aan de hand van verschillende scenario's. Afhankelijk van de aangegeven studieduur op NTI.nl gelden de volgende scenario's:

Studieduur langer dan 12 maanden.

Voorbeeld: De opleiding waarvoor je je hebt ingeschreven duurt 24 maanden en je hebt STAP-budget gekregen.
UWV vraagt NTI na 12 maanden de status van jouw studievoortgang op. NTI kijkt op dat moment welke onderdelen jij van het studieprogramma hebt afgerond en kijkt dus naar de eerste 12 maanden van de in totaal 24 maanden. Van die eerste 12 maanden moet jij 80% studievoortgang behaald hebben. Wij melden UWV of je deelname succesvol of niet succesvol was. Dit wordt bepaald aan de hand van diverse kenmerken die verschillen per opleiding. Denk bijvoorbeeld aan deelname aan praktijkdagen, het insturen van huiswerk, het maken van opdrachten, het deelnemen aan examen en het aanwezig zijn bij eventuele online Plus lessen. Na de eerste 12 maanden heb je nog niet je diploma, en dat is ook niet noodzakelijk om wel succesvol deelgenomen te hebben.

Bij NTI heb je bovendien altijd recht op kosteloos extra studietijd, ongeacht of jouw STAP-budget wordt toegekend door UWV. Dat is een afspraak tussen student en NTI, waar UWV buiten staat.

Studieduur korter dan 12 maanden.

Voorbeeld: De opleiding waarvoor je je hebt ingeschreven duurt 6 maanden en je hebt STAP-budget gekregen.
In dit geval staat er op je STAP-aanmeldbewijs dat je studieduur 12 maanden is. Dit doen we omdat het STAP-budget voor maximaal 12 maanden geldt en wij in dit geval de 6 maanden gratis studietijdverlenging direct aan UWV doorgeven. Jij kunt hierdoor maximaal gebruikmaken van de studietijd die NTI je geeft zonder extra kosten te maken.

UWV vraagt NTI na 12 maanden naar de status van jouw studievoortgang. NTI kijkt op dat moment welke onderdelen jij van het studieprogramma hebt afgerond en kijkt dus naar het hele programma dat normaal 6 maanden duurt. Voor die 12e maand moet jij 80% studievoortgang behaald hebben. Wij melden UWV of je deelname succesvol of niet succesvol was. In dit geval is de kans groot dat de deelname succesvol is afgerond met een diploma of certificaat, omdat jij ruim de tijd hebt om je studie af te ronden. Indien dit niet zo is, wil dat niet zeggen dat je deelname niet als succesvol wordt gezien. Ook 80% deelname is namelijk voldoende om als succesvol gezien te worden. Dit wordt bepaald aan de hand van diverse kenmerken die verschillen per opleiding. Denk bijvoorbeeld aan deelname aan praktijkdagen, het insturen van huiswerk, het maken van opdrachten, het deelnemen aan examen en het aanwezig zijn bij eventuele online Plus lessen.

Voorbeeld: De opleiding waarvoor je je hebt ingeschreven duurt 3 maanden en je hebt STAP-budget gekregen.
In dit geval staat er op je STAP-aanmeldbewijs dat je studieduur 6 maanden is. Jij kunt hierdoor maximaal gebruikmaken van de studietijd die NTI je geeft zonder extra kosten te maken.

UWV vraagt NTI na 6 maanden naar de status van jouw studievoortgang. NTI kijkt op dat moment welke onderdelen jij van het studieprogramma hebt afgerond en kijkt dus naar het hele programma dat normaal 3 maanden duurt. Voor die 6e maand moet jij 80% studievoortgang behaald hebben. Wij melden UWV of je deelname succesvol of niet succesvol was. In dit geval is de kans groot dat de deelname succesvol is afgerond met een diploma of certificaat, omdat jij ruim de tijd hebt om je studie af te ronden. Indien dit niet zo is, wil dat niet zeggen dat je deelname niet als succesvol wordt gezien. Ook 80% deelname is namelijk voldoende om als succesvol gezien te worden. Dit wordt bepaald aan de hand van diverse kenmerken die verschillen per opleiding. Denk bijvoorbeeld aan deelname aan praktijkdagen, het insturen van huiswerk, het maken van opdrachten, het deelnemen aan examen en het aanwezig zijn bij eventuele online Plus lessen.

Bij NTI heb je bovendien altijd recht op kosteloos extra studietijd, ongeacht of jouw STAP-budget wordt toegekend door UWV. Dat is een afspraak tussen student en NTI, waar UWV buiten staat.

Studieduur gelijk aan 12 maanden.

Voorbeeld: De opleiding waarvoor je je hebt ingeschreven duurt precies 12 maanden en je hebt STAP budget gekregen.
UWV vraagt NTI na 12 maanden naar de status van jouw studievoortgang. NTI kijkt op dat moment welke onderdelen jij van het studieprogramma hebt afgerond en kijkt dus naar de complete 12 maanden van jouw opleiding. Voor die 12e maand moet jij daarvan 80% behaald hebben. Wij geven UWV door of je deelname succesvol of niet succesvol was. Dit wordt bepaald aan de hand van diverse kenmerken die verschillen per opleiding. Denk bijvoorbeeld aan deelname aan praktijkdagen, het insturen van huiswerk, het maken van opdrachten, het deelnemen aan examen en het aanwezig zijn bij eventuele online Plus lessen.

Bij NTI behoud je het recht op de studieduur die wij onderling overeengekomen zijn en die dus in de bevestigingsmail staat. Die is in veel gevallen langer dan de studieduur die je met UWV overeengekomen bent. Bij NTI heb je bovendien altijd recht op kosteloos extra studietijd, ongeacht of jouw STAP-budget wordt toegekend door UWV. Dat is een afspraak tussen student en NTI, waar UWV buiten staat.

Persoonlijk studieadvies

Heb je vragen of twijfel je welke opleiding bij je past? Neem gerust contact op. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. 

Plan een studieadviesgesprek

☎ 071 750 10 10

Start een chat

Doe de Studiekeuzetest