Een studie doen is leuk en leerzaam, maar je bent er ook veel tijd aan kwijt. Veel van onze studenten volgen hun opleiding zelfs naast hun drukke gezinsleven. Studeren als ouder is een hele prestatie, het is niet makkelijk om naast de dagelijkse opvoeding van kinderen ook nog tijd te maken voor een opleiding. Dat vergt heel wat discipline en organisatie!

Studeren met kinderen, het kan bij NTI

Wil jij ook een studie volgen maar weet je niet goed hoe je dit moet combineren met jouw gezin en je baan? En hoe zit het eigenlijk met financiële regelingen voor studerende moeders en vaders? Lees snel verder en kom erachter waarom studeren met een kind echt haalbaar is en hoe ook een studerende ouder alle ballen hoog kan houden!

Studeren met kinderen

Er zijn veel goede redenen te bedenken waarom je als ouder een opleiding wilt gaan doen. Of je de studie nu nodig hebt voor je huidige baan of juist aan een carrièreswitch denkt, een opleiding is altijd een goede investering in jezelf. Veel ouders geven aan dat zij behoefte hebben om iets voor zichzelf te hebben, naast het ouderschap. Door tijd voor zichzelf te nemen en bepaalde vaardigheden verder te ontwikkelen krijgen ze meer zelfvertrouwen en maken zij een persoonlijke groei door. Met een mooi diploma op zak verbeter je jouw positie op de arbeidsmarkt en daarmee ook de financiële situatie van jouw gezin. Tijd om jouw dromen waar te maken en het goede voorbeeld te geven aan je kinderen: leren loont!

Studeren als ouder is goed te doen

Tips om studeren te combineren met kinderen

Met rondrennende kinderen in huis, die constant je aandacht vragen, zit een uurtje lekker geconcentreerd blokken er natuurlijk niet in. Wil je succesvol studeren naast de dagelijkse verplichtingen, dan zijn duidelijke afspraken en een goede planning onmisbaar.

Hierbij wat praktische tips:

  1. Maak duidelijke afspraken. Als je een studie wilt beginnen is het handig om vooraf wat duidelijke afspraken te maken met je partner en je kinderen. Dit zal namelijk betekenen dat je een bepaald aantal uur per week bezig zal zijn met je opleiding en daarvoor heb je de volle concentratie nodig. Leg uit waarom je deze opleiding wilt doen en wat deze stap voor je betekent. Bespreek goed wat er van iedereen verwacht wordt op de uren dat jij studeert. Voor de kinderen en je partner is het een leuk idee om jouw studie-uren te gebruiken voor leuke activiteiten. Jij elke zaterdagmiddag 3 uur aan de studie? Dan neemt je partner de kids elke zaterdag mee naar het bos of doen ze spelletjesmiddag. Zo blijft het voor iedereen leuk!

  2. Durf om hulp te vragen. Naast een partner zijn er vast ook nog wel anderen in je omgeving die je kunt vragen om hulp. Opa’s en oma’s, ooms en tantes of vrienden passen meestal met alle liefde een uurtje op jouw kids zodat jij even in je boeken kunt duiken. Misschien heb je een ouder buurmeisje die voor een klein prijsje de kinderen elke week wilt meenemen naar de speeltuin? Hulp vragen is soms lastig maar je zult zien dat velen bereid zijn om jou te helpen. Verderop in deze blog lees je ook meer over kinderopvangtoeslag die je kunt ontvangen als studerende ouder.

  3. Maak een planning. Je hebt je gezin, een baan, een huishouden en misschien sta je ook nog wel een paar keer in de week langs de lijn op het voetbalveld. Hou je dan nog wel tijd over voor je studie? Met een goede planning moet het lukken! Pak de agenda voor de komende week erbij en bekijk goed welke momenten voor jou het beste uitkomen om te studeren. Heb je na een dag werken nog wel wat energie over? Dan is studeren in de avonduren misschien wel wat voor jou. Ben je productiever in de ochtend, blok dan wat tijd voor je studie op bijvoorbeeld de zondagochtend.

    Als je goed je best doet en zorgt dat ook de rest van het gezin rekening houdt met je planning, dan is er echt wel een paar uur per week vrij te maken om te studeren. Zeg eens eerlijk, hoe veel uur per week zit je op je telefoon of kijk je televisie? Daar zitten vast wel wat uurtjes tussen die je ook aan een studie had kunnen besteden.

    Stel voor jezelf duidelijke doelen op maar houd het wel realistisch. Zorg ook dat je genoeg tijd over houdt voor ontspanning en om leuke dingen met het gezin te doen. Loopt je planning toch een keer in de soep? Dit kan gebeuren natuurlijk, helemaal als je kinderen hebt. Geef niet direct op en ga de week erop gewoon weer verder waar je gebleven was. Ook met kleine stappen kom je er uiteindelijk wel.

  4. Studeer deeltijd en overleg met je werkgever. Bij NTI zijn alle opleidingen in deeltijd te volgen. Ideaal voor studerende moeders en vaders. Je kunt zo dus langer over je studie doen en zelf bepalen wanneer en in welk tempo je studeert. Deze flexibiliteit is erg fijn en maakt studeren met kinderen een stuk eenvoudiger! Wist je trouwens, dat als jouw werkgever je gevraagd heeft een opleiding te doen, dat je deze studie dan onder werktijd mag doen? Je hoeft dan helemaal niet te studeren in je vrije tijd!

  5. Zorg voor een fijne studieruimte. Om je even helemaal af te kunnen sluiten en te zorgen voor een goede concentratie is het handig om een fijne studieruimte voor jezelf te hebben. Groot hoeft het niet te zijn, zolang je jezelf hier maar goed kunt focussen op jouw studie. Zorg ervoor dat de plek fijn is ingericht en netjes is opgeruimd zodat je niet kan worden afgeleid. Heb je last van herrie? Voor sommigen werkt een rustgevend achtergrondmuziekje goed, anderen zweren weer bij noise cancelling headphones. Kijk vooral wat voor jou werkt! Als je thuis geen fijne ruimte vindt om te studeren, dan is een rustige plek in de bibliotheek of in het park ook altijd een goede optie.

  6. Vier de successen! Wees trots op jezelf en je gezin! Heb je een module afgerond of een toets behaald? Sta daar dan even bij stil. Iedereen in het gezin heeft bijgedragen aan jouw succes en dat is iets om te vieren! Deze kleine succesmomentjes geven jou de motivatie om door te gaan!

Financiering van de studie

Hoge energierekeningen, de wekelijkse boodschappen, sportclubs, als gezin heb je behoorlijk wat maandelijkse uitgaven. Vraag je je af hoe je een opleiding moet betalen? Goed nieuws, er zijn in Nederland een aantal regelingen waar je als studerende ouder gebruik van kunt maken. We zetten ze op een rijtje:

Levenlanglerenkrediet

Volg je een Associate degree, hbo bachelor of hbo master bij NTI dan kun je onder een aantal voorwaarden je les-, examen- en inschrijfgeld lenen tegen een lage rente via DUO, dit heet het Levenlanglerenkrediet.

De belangrijkste voorwaarden voor de studielening Levenlanglerenkrediet:

Volg ons op Instagram

Klik hier

  • Je bent jonger dan 56 jaar op het moment dat het Levenlanglerenkrediet ingaat.
  • Je betaalt zélf het college- of lesgeld.

Je krijgt na het einde van je studie 15 jaar de tijd om de studielening terug te betalen. 

Via je werkgever

Moet jij een opleiding doen voor jouw werk? Dan is jouw werkgever verplicht deze te betalen. In een nieuwe wetgeving die vorig jaar in werking is getreden, is onder andere afgesproken dat een opleiding voor je werk onder werktijd moet worden gevolgd. In deze wet staat ook dat als je verandert van baan, dit niet meer automatisch betekent dat je de opleiding moet terugbetalen. 

Is jouw opleiding niet verplicht door jouw werkgever maar heeft jouw werkgever wel voordelen van jouw nieuwe kennis en vaardigheden? Overleg dan eens of de werkgever jouw studie niet (deels) kan bekostigen. Veel bedrijven hebben hier een persoonlijk opleidingsbudget voor. Niet geschoten is altijd mis!

Kinderopvangtoeslag

Als studerende moeder of vader (zonder toeslagpartner) heb je recht op kinderopvangtoeslag. Ook als je jouw erkende studie bij NTI in deeltijd volgt of nog een bijbaan hebt. Je kunt er dus voor kiezen om gebruik te maken van kinderopvang zodat je die tijd kunt gebruiken om te studeren. Heb je een toeslagpartner die werkt, dan wordt het aantal uren opvang waarvoor je toeslag krijgt bepaald op basis van de werkende ouder. Bekijk alle voorwaarden op de site van de belastingdienst.

Regeling voor studerende moeders

Ben je een (alleenstaande) moeder en heb je geen geld voor het volgen van een studie? Dan is het fijn om te weten dat er ook particuliere studiefondsen zijn waarbij je een gift of lening kunt aanvragen zodat je alsnog een opleiding kunt volgen. Dit geldt vooral voor moeders die door bepaalde omstandigheden worden belemmerd in het verkrijgen van een passende opleiding en die daardoor een achterstand hebben op de arbeidsmarkt. Voorbeelden zijn het de Stichting Max Cohen Fonds of Tesselschade.

Meer informatie over regelingen voor studerende moeders vind je op: studerendemoeders.nl/studiefondsen/. Deze stichting helpt (alleenstaande) studerende moeders met praktische steun en informatie.

Er zijn dus aardig wat financiële regelingen die zowel studerende moeders als vaders kunnen helpen met het realiseren van hun opleiding. Kijk altijd goed naar de voorwaarden en kies welke regeling het beste bij jouw situatie past.

Studerende ouders: welkom bij de club!

Als studerende ouder zal je flink wat discipline en doorzettingsvermogen moeten hebben. Het is niet niks om een gezin draaiende te houden en daarnaast nog te werken en een studie te doen. Houd je doel dan ook goed voor ogen en onthoud waarvoor je het doet. Zie je het wel zitten om de boeken in te duiken? Veel studerende ouders gingen jou al voor! Zoals studentes Bo, Cindy en Fatma. Kijk maar eens op onze Wall of Fame. Hier vind je succesverhalen van onze studenten die hun drukke (gezins)leven combineerden met een studie. Ze hebben stuk voor stuk keihard gebikkeld en zijn ontzettend trots op zichzelf, en terecht natuurlijk!

Gaat het jou ook lukken om die studie te doen en daarmee jouw dromen te verwezenlijken? Wij weten zeker dat je het kunt! Dus ga ervoor en maak jezelf en je gezin trots!

Vind jouw opleiding