Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Internationaal aan de slag na European Studies

Ben jij geïnteresseerd in de gang van zaken binnen de Europese Unie? Dan is de hbo-opleiding European Studies van NTI echt iets voor jou! Na afronding van European Studies, kun jij aan de slag in de nationale of internationale publieke of private sector. Je kunt hierbij denken aan functies op het raakvlak van communicatie, bestuur en beleid en business. Iets voor jou? Lees dan snel verder en kom meer te weten over European Studies.

Wat kun je na de hbo-opleiding European Studies?

Na afronding van de hbo-opleiding European Studies (voorheen HEBO) ben je breed inzetbaar op de Nederlandse en Europese arbeidsmarkt, in zowel de publieke als private sector. Denk hierbij aan functies als:

 • Europees (en internationaal) beleidsmedewerker
 • Europees (en internationaal) communicatiemedewerker
 • Europees (en internationaal) business manager

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 179,50 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

Lesgeld vanaf € 249,50 per maand 

Locaties:
Leiden, Utrecht

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer je tijdens de hbo-opleiding European Studies?

Tijdens HBO European Studies (voorheen HEBO) wordt veel aandacht besteed aan Europees beleid, politiek, recht, communicatie en staatsinrichting. Daarnaast komt het schrijven en spreken van een moderne vreemde taal aan bod. Hierbij kun je kiezen uit Frans of Duits. Tijdens de opleiding heb je een aantal beroepsgerichte portfolio-opdrachten, waarmee je de link legt tussen wat je geleerd hebt bij de modules en de praktijk van het werkveld. Je volgt modules op het gebied van:

 • Business development
 • Communicatie
 • Europese cultuur
 • Europees recht en verdragen
 • Internationaal zakendoen en samenwerken

Gratis 4 praktijkbijeenkomsten per studiejaar

European Studies bevat interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Tijdens de praktijkbijeenkomsten behandel je de stof met je docent en medestudenten. De stof gaat zo ‘meer leven’. De bijeenkomsten worden door studenten als zeer prettig en leerzaam ervaren. Je gaat onder meer aan de slag met:

 • Adviesvaardigheden
 • Debattechnieken
 • Lobbyen
 • Public affairs

Bezoek aan Brussel

Tijdens de hbo-opleiding European Studies breng je een bezoek aan verschillende Europese instellingen in Brussel.  Op deze dag gaat Europa echt voor je leven! Lees meer over European Studies naar Brussel.

Toelating

Stage

Stage tijdens de hbo-opleiding European Studies

Een stage maakt deel uit van de hbo-opleiding European Studies. Tijdens je stage breng je jouw opgedane kennis in de praktijk. Wat denk je van een stage bij een internationaal (of internationaal gericht) bedrijf, een overheidsinstantie of non-profitorganisatie?

Stageduur van de hbo-opleiding European Studies

Voor de hbo-opleiding European Studies bedraagt de duur van de stage 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De overige 140 uur gebruik je om aan je verslag te werken. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is ook de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift European Studies

Erkenning-hbo4.pngDe hbo-opleiding European Studies is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Je ontvangt het wettelijk erkende hbo-getuigschrift European Studies. Je mag je dan Bachelor of Communications noemen.

Examenkosten voor HBO Bachelor European studies

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 84,17 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na de hbo-opleiding European Studies?

Na afronding van de hbo-opleiding European Studies ben je breed inzetbaar. Je kunt binnen de Nederlandse of Europese arbeidsmarkt in zowel de publieke als private sector terecht. Zo kun je onder meer aan de slag bij:

 • een internationaal bedrijf
 • een overheidsinstantie
 • een non-profitorganisatie 

Beroepen

De media staan bol van de politieke en economische ontwikkelingen binnen de EU. Er is dan ook een dringende behoefte aan goed opgeleide mensen met uitgebreide kennis over Europa en de Europese Unie en een uitstekende talenkennis. De hbo-opleiding European Studies biedt jou de kans je te ontwikkelen tot dé specialist op het gebied van Europees beleid. Na afronding van de hbo-opleiding European Studies kun jij onder meer aan de slag als:

 • Europees (en internationaal) beleidsmedewerker
 • Europees (en internationaal) communicatiemedewerker
 • Europees (en internationaal) business manager

Studieduur & lesgeld

HBO Bachelor European Studies Duits 7851

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 1.995,00 € 179,50
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Tijdelijk Acer Chromebook actie bij inschrijving

Acer Chromebook actieBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Chromebook t.w.v. €249 voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

HBO Bachelor European Studies Frans 7858

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 1.995,00 € 179,50

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2017 ontvang je € 1.432,60 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Ervaringen

HBO Bachelor European studies
4 sterren - gebaseerd op 4 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Studeren bij het NTI vind ik heel prettig! Ik studeer naast werk en gezin, en dat is heel goed te combineren. Daarmee bedoel ik niet dat je er zonder moeite doorheen fietst!
Wanneer je eenmaal wegwijs bent in het 'studeren op afstand', is het heel erg prettig leren. De stof is over het algemeen niet zozeer makkelijk maar wel heel helder en dat scheelt al een berg.
In het begin dacht ik dat ik liever geen praktijkdagen zou hebben, maar uiteindelijk ben ik daar juist erg tevreden over! Eerlijke cijfers, goede feedback van docenten. Zowel op huiswerkopdrachten als ingeleverd eindwerk en tentamens.
Tot nu toe had ook elke docent ECHT verstand van zijn vakgebied. Ze werken er naast ook in het beroepsveld en dat merk je direct. Ook zijn eindopdrachten vaak erg snel nagekeken, ruim voor de uiterlijke datum waaraan een docent zich moet houden.

NTI heeft voor mij leren weer léuk gemaakt. Ik leer nu precies hoe ik wil, wanneer ik wil, en wat ik wil. Niet volgens een vast stramien met vaste examendata. Wanneer ik toe ben aan een examen kan ik vaak de volgende dag al terecht.

Ik heb deze week met succes de hbo-bachelor opleiding European Studies afgerond. De breedte van de studie draagt absoluut bij aan een goede algemene ontwikkeling. Bovendien zijn veel modules in (bijna) elk vakgebied wel toepasbaar. Denk maar aan marketing, communicatie, economie en informatica.
De hoofdfase van de studie bestrijkt alle terreinen van de Europese ontwikkelingen. Vooral de vakken Europese cultuur, Europese politiek en Intercultureel Management vond ik interessant.
Door deze studie ben ik me steeds meer Europees burger gaan voelen en ben ik een hartstochtelijke verdediger en promotor geworden van het Europese gedachtegoed. Om Europa te kennen en te begrijpen moet je er immers éérst wat van weten!
Voor iedereen die van cultuur, politiek, geschiedenis en recht houdt en zich daarnaast in de breedte wil ontwikkelen kan ik deze studie ten zéérste aanraden.
Ook het thuis studeren via NTI is me zeer goed bevallen. Hoewel ik er natuurlijk hard voor heb moeten werken, was het goed te combineren met werk en gezin. Echter, diegenen die denken dat ze wel "even" een hbo-diploma kunnen halen, komen bedrogen uit: NTI biedt hbo-opleidingen van een hoge kwaliteit en dat betekent dat de diploma's niet zomaar cadeau worden gedaan. Je moet er hard voor werken en zeer gefocust blijven, maar...dan heb je ook wat!

Bekijk alle ervaringen