Zorgopleidingen Persoonlijk begeleider doelgroepen gewijzigd

#1

Nu (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg

Het onderwijs blijft in beweging. De wereld verandert en de opleidingen op het mbo passen zich daarop aan. Één van die veranderingen is de nieuwe opleidingen MBO (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg.

Nieuw! MBO (Persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg

Vanaf augustus 2022 kun je de nieuwe opleidingen MBO Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg en MBO begeleider maatschappelijke zorg volgen bij NTI. Deze opleidingen vervangen de opleiding (persoonlijk) begeleider specifieke doelgroepen en de opleiding begeleider gehandicaptenzorg. De erkende mbo-opleidingen leiden je op tot een baan in de zorg, waarbij je werkt met veel verschillende doelgroepen.

MBO Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg - Niveau 4 MBO begeleider maatschappelijke zorg - Niveau 3

Van opleiding (persoonlijk) begeleider specifieke doelgroepen…

Wil jij graag persoonlijk begeleider worden van mensen met bijvoorbeeld psychiatrische, psychosociale of gedragsproblemen? Dan kon je hiervoor eerst terecht bij de opleidingen persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4 of begeleider specifieke doelgroepen niveau 3. Vanaf nu zijn deze twee mbo-opleidingen vervangen door vernieuwde mbo-opleidingen die nog beter aansluiten bij het werkveld. Je hebt nog steeds de keuze uit mbo-niveau 3 en 4, en je leert werken met volwassenen met problemen variërend van bijvoorbeeld verslaafden, mensen met schulden, daklozen of vluchtelingen. Na de mbo-opleiding (persoonlijke) begeleider maatschappelijke zorg kun je aan de slag bij verschillende organisaties. Het is een ontzettend dankbaar beroep waar momenteel veel naar gevraagd wordt.

…en opleiding begeleider gehandicaptenzorg naar maatschappelijke zorg.

De nieuwe opleiding om te werken in de maatschappelijke zorg leert je ook alles over het begeleiden van mensen met een (verstandelijke) beperking. Net als in de oude mbo-opleiding begeleider gehandicaptenzorg (niveau 3), wordt je opgeleid om mensen met een complexe of meervoudige beperking (handicap) te helpen en begeleiden. Die beperking kan verstandelijk, lichamelijk, zintuiglijk of een combinatie daarvan zijn, maar kan ook te maken hebben met gedragsproblemen. Na het behalen van je mbo-diploma kan je werken met verschillende leeftijdsgroepen en hulpvragen. Je bent breed inzetbaar en je werkzaamheden bestaan zowel uit uitvoerende als coördinerende taken.

Waarom verandert dit?

Ieder jaar bekijkt het Ministerie van Onderwijs & Cultuur (OCW) het aanbod aan opleidingen in Nederland en past dit indien nodig aan. Op deze manier sluiten erkende opleidingen altijd optimaal aan op het werkveld en de veranderingen in de maatschappij.

Studeer flexibel: geen verplichtingen van BOL of BBL

Bij NTI volg je de opleidingen MBO (Persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg niet via de BOL- of BBL-variant die reguliere mbo-scholen vaak hebben, maar via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen halen, zonder hiervoor verplicht 200 tot 700 uur op school te moeten zitten. Lees meer over flexibel studeren via de derde leerweg bij NTI.

Ontvang een officieel erkend mbo-diploma

Alle mbo-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt.Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

ministerie OCW logo 250pxbmbo crebo erkend 250pxb

Persoonlijk studieadvies

Heb je vragen of twijfel je welke opleiding bij je past? Neem gerust contact op. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. 

Plan een studieadviesgesprek

☎ 071 - 750 10 10

Start een chat

Doe de Studiekeuzetest