Omschrijving

Leer effectief lesgeven

Let op: de opleiding Didactiek is binnenkort beschikbaar! Meld je nu alvast aan, en ontvang een seintje zodra de opleiding live gaat.

De beroepsopleiding Didactiek biedt alle kennis en vaardigheden die nodig zijn om anderen effectief les te geven. Je leert onder andere over het ontwerpen en structureren van lessen, het aanpassen van je lesmethoden aan verschillende leerstijlen, en het motiveren en inspireren van leerlingen. Daarnaast behandelt de opleiding ook het kiezen van passende werkvormen en diverse instructietechnieken.

Let op: het is van belang dat je ervaring in het onderwijs hebt of ervaring met lesgeven aan groepen aangezien de modules gericht zijn op lesgeven in het middelbaar onderwijs. Verder is het voor het volgen van de opleiding belangrijk dat je in een praktijkomgeving (op een school, of met een groep) kunt oefenen en opdrachten kunt uitvoeren.

De beroepsopleiding Didactiek is vergelijkbaar met een opleiding op hbo-niveau

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (08:00-17:00)
ma-vr (09:00-17:00)

Inhoud

Wat leer ik?

De opleiding Didactiek is erg praktijkgericht. Je doet niet alleen de benodigde kennis op, maar past deze ook meteen toe tijdens praktijkopdrachten. Na deze beroepsopleiding ben je in staat om voor elke les de juiste aanpak te kiezen en je lessen optimaal af te stemmen op de behoeften van leerlingen of studenten, evenals op de omgeving waarin de les plaatsvindt.

Studieprogramma

In deze opleiding ga je aan de slag met de volgende onderwerpen:

Vakdidactiek

  • Leren en leerstijlen: aanpassing van lesmethoden aan diverse leerstijlen en behandeling van verschillende visies op leren.
  • Praktische toepassing: vertaling van theoretische kennis naar praktijk, inclusief lesontwerp, lesvoorbereiding en het stimuleren van leerlingen tot leren.
  • Evaluatie en vakdidactische verantwoording: beoordeling van lessen, reflectie op vakdidactisch handelen en voortdurende kritische zelfevaluatie als docent.

Algemene didactiek en instructiemethoden:

  • Leerproces en instructiemethodes: bespreking van verschillende instructiemethodes en hun geschiktheid voor diverse onderwijsvormen, leeftijdsgroepen en settings.
  • Keuze van instructiemethode: inzicht in en selectie van passende instructiemethodes, rekening houdend met variabelen zoals onderwijsniveau, groepsgrootte en leermiddelen.

 

Innovatieve en gepersonaliseerde leeromgeving

Tijdens de opleiding Didactiek maak je gebruik van jouw persoonlijke digitale leeromgeving. In de online leeromgeving vind je uitdagende oefeningen, live e-colleges, video’s en lesmateriaal. Lees meer over de online leeromgeving.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens de opleiding. Voor inhoudelijke vragen ga je naar de docent, voor allerlei andere vragen kun je terecht bij jouw studiebegeleider. Bijvoorbeeld voor het maken van een planning of andere studietips. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Met FlexibelStuderen® heb je de regie zelf in handen.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Krijg feedback van je docent

Examen doen als jij er klaar voor bent

FlexibelStuderen®

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Om de opleiding Didactiek te volgen bij NTI heb je geen vooropleiding nodig. Alles wat je moet weten is in het lesmateriaal opgenomen. Je kunt direct van start.

Hulp bij jouw studiekeuze?

Heb je vragen of twijfel jij of deze studie bij je past? Neem gerust contact op met onze studieadviseurs.

Wanneer kan ik starten met de opleiding Didactiek? 

We verwachten dat de opleiding Didactiek deze zomer live zal gaan. Je kan je nu alvast vrijblijvend inschrijven. Zodra definitief bekend is wanneer de opleiding start, nemen wij direct contact met je op om jouw inschrijving te bevestigen. Op deze manier blijf je op de hoogte van de laatste updates, zonder enige verplichting.

Nu al beginnen? 

Kan je niet wachten om te beginnen met een opleiding? Dan zijn deze opleidingen misschien wel perfect voor jou! 

Examen

Hoe rond ik de opleiding af?

Je rondt de opleiding Didactiek af met een praktijkopdracht en een digitaal examen. Je maakt de opdracht in je eigen tijd en levert deze digitaal in. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent. Lees hier meer over de digitale examens.

Korting voor snelle beslissers

Geef direct bij de inschrijving aan dat je graag na afronding het certificaat wil ontvangen (door bij 'handige extra's' de optie 'certificaat' aan te vinken) en krijg € 10,- korting!

Vraag een certificaat aan!

Heb je de opleiding Didactiek afgerond? Dan kun jij een digitaal certificaat aanvragen voor € 34,95. Een mooie aanvulling op je cv en een bevestiging van jouw prestatie. Hiervoor werken wij samen met Diplomasafe.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Kosten Didactiek

Bij NTI bieden we de mogelijkheid om de kosten van jouw opleiding in termijnen te voldoen, of in een keer te betalen. Meer informatie over de kosten van de opleiding Didactiek volgt!

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.

Trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Ze zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Bekijk de Wall of Fame

Claire – HBO Toegepaste Psychologie

Roy - cursus Spaans