Omschrijving

Zet jouw creativiteit in voor een perfect interieur

Met deze binnenhuisarchitect opleiding word je opgeleid tot een allround expert op het gebied van interieur design. Je komt alles te weten over materialen, producten, kleuren en trends. Jouw interieurconcepten transformeer je in plattegronden op schaal, moodboards en andere inspirerende visualisaties. Na afloop weet je hoe je een interieur ontwerpt dat aansluit op de wensen van de opdrachtgever. En bezit je ook nog eens een diploma dat erkend wordt door de branche!

Waar kun je terecht na de opleiding?

Na een succesvolle afronding van de binnenhuisarchitect opleiding kun je op freelance basis werken of in vast dienstverband. Bijvoorbeeld bij (interieur)architecten, interieurstylisten, woningbouwverenigingen, makelaars, aannemers, projectontwikkelaars, woonwarenhuizen en retailorganisaties.

Extra online begeleiding!

Vergroot je slaagkans met Plus

Heb je behoefte aan extra begeleiding of start je met STAP? Kies dan voor de Plus-variant en volg extra online lessen met een ervaren docent. Met Plus verhoog je de kans op succesvol afronden van de opleiding en kan jij dus zorgeloos studeren!

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-17:00)

Inhoud

Inhoud

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding Binnenhuisarchitectuur leer je alle kennis en vaardigheden die een goede interieur designer nodig heeft. Je volgt ook nog eens 3 inspirerende praktijktrainingen. Het huiswerk van de binnenhuisarchitect opleiding bestaat uit moodboards, plattegronden, stoffen staaltjes, stukjes tapijt en nog meer praktische uitvoeringen. Houd er dus rekening mee dat je het huiswerk per post moet insturen naar je docent.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Studieprogramma

 • Interieurstijlen, interieurtypen en interieurtrends
 • Geschiedenis van de interieurvormgeving
 • Ontwerpuitgangspunten
 • Ontwerpproces
 • Plattegrond
 • Gebruiksfuncties van ruimten
 • Meubelplanning
 • Basisvoorzieningen
 • Visualisaties van interieurontwerpen
 • Verlichtingsplanning
 • De badkamer
 • De keuken
 • Materialen en hun interieureffecten (vloeren, wanden, plafonds)
 • Kleuren in het interieur
 • Slaapkamer
 • Kunst in het interieur
 • Trappen en deuren 

Inclusief 3 praktijkdagen

Tijdens de opleiding Binnenhuisarchitectuur volg je 3 leuke praktijktrainingen. Je krijgt onder andere een training over het tekenen van plattegronden en perspectieven. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn communicatie en presentatietechnieken. Zo leer je hoe je jouw ontwerp het beste kunt presenteren.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je studie. Voor vakinhoudelijke vragen ga je naar de docent, voor allerlei andere vragen kun je terecht bij jouw mentor. Bijvoorbeeld voor het maken van een planning of het inleveren van opdrachten. Lees meer over de begeleiding.

Je eigen schetsmateriaal

Houd er rekening mee dat je voor deze opleiding ook eigen materiaal moet aanschaffen. Voor het maken van opdrachten en het oefenen met schetsen heb je bijvoorbeeld verschillende soorten papier, potloden, fineliners, kleuren en een liniaal nodig. Iedere architect heeft bepaalde voorkeuren hierin en daarom is dit schetsmateriaal niet bij het lespakket inbegrepen. 

Zo ga je aan de slag met de opleiding

Meer begeleiding met Plus

Wil jij graag meer persoonlijk contact en begeleiding tijdens je opleiding? Kies dan voor de Plus-variant. Met Plus volg je extra online lessen waarin je al jouw vragen direct kunt stellen aan een ervaren docent. Ook krijg je meer uitleg over moeilijke onderwerpen en kan je sparren over de lesstof. Tijdens de Plus-variant volg je 2 extra online lessen van ieder 2 uur.

Voordelen van Plus

 • Extra verdieping in de lesstof
 • Hogere slaagkans
 • Online sparren met je docent

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Met FlexibelStuderen® heb je de regie zelf in handen.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Krijg feedback van je docent

Examen doen als jij er klaar voor bent

Leren uit echte studieboeken

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

€1.000 subsidie op jouw studie?

Studeren met het STAP-budget

Goed nieuws! Voor de opleiding Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur kun je het STAP-budget aanvragen. Dat betekent dat je deze opleiding geheel kosteloos kunt volgen. Het STAP-budget is een subsidie waarmee je jaarlijks tot €1.000 opleidingstegoed kunt aanvragen bij UWV. Per jaar zijn er meerdere aanvraagrondes. De volgende ronde start binnenkort dus wees er snel bij!

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Ook geldt voor iedere STAP-opleiding een voortgangseis.

Meer over STAP

Veelgestelde vragen over STAP

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidie voor het volgen van een opleiding. Tijdens een van de aanvraagrondes kan je deze subsidie aanvragen bij UWV. Per jaar mag je één opleiding volgen met het STAP-budget, waarvoor je maximaal €1.000 subsidie kan krijgen. Met €1.000 STAP-budget kan je een opleiding bij NTI extra voordelig of soms zelfs geheel kosteloos volgen. Check hier of jij in aanmerking komt voor het STAP-budget. De aanvraagrondes bij UWV in 2023 starten op 3 juli, 4 september en 1 november.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Als je voldoet aan een van onderstaande beschrijvingen kan je de STAP-subsidie aanvragen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent in loondienst of ondernemer of je hebt momenteel geen werk.
 • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijs financiering (met uitzondering van het Levenlanglerenkrediet).
 • Je opleiding start binnen 3 maanden na het einde van het aanvraagtijdvak bij UWV.
 • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-subsidie gekregen en er is nog budget beschikbaar.

Kan ik voor deze opleiding het STAP-budget gebruiken?

Ja, voor de opleiding Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur kun je het STAP-budget aanvragen! Dat betekent dat je deze opleiding geheel kosteloos kunt volgen.

Wat houdt de voortgangseis van STAP in?

Aan het STAP-budget hangt een studievoortgangseis. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat je actief met de opleiding bezig bent. Je kunt dit aantonen met een diploma, certificaat of een bewijs dat je ten minste 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Wanneer je de opleiding start en deze niet afmaakt of niet genoeg aanwezig bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de opleiding. Meer over de voortgangseis vind je hier.

Toelating

Geen vooropleiding nodig

Je kunt meteen beginnen met de opleiding Binnenhuisarchitectuur. Het niveau is vergelijkbaar met mbo 4.

Vragen?

Neem gerust contact op met onze studieadviseurs.

Examen

EHCB-examen

Je kunt de opleiding afsluiten met een examen bij het Examenbureau voor Handelsopleidingen en Creatieve Beroepen (EHCB). Als je slaagt, ontvang je het erkende diploma Binnenhuisarchitectuur. Kijk voor meer informatie over het examen en de examenkosten op hun website.

Geen examen doen? Vraag een certificaat aan!

Heb je de opleiding Binnenhuisarchitectuur afgerond? Dan kun jij een certificaat aanvragen voor €35,75. Een mooie aanvulling op je cv en een bevestiging van jouw prestatie. 

Na afloop ben je binnenhuisontwerper

Na afronding van deze opleiding mag je jezelf (interieur-/binnenhuis)ontwerper of designer noemen. De titel (interieur-/binnenhuis)architect is wettelijk beschermd door de Wet op de architectentitel. Wil jij deze titel graag, dan kun je een masteropleiding volgen waarmee je je kunt inschrijven in het architectenregister. Zie www.architectenregister.nl voor meer informatie.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Studieduur & lesgeld

Kosten Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur 1590

Kosten Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur Plus 61

Heb je behoefte aan extra begeleiding? Kies dan voor Plus! Je krijgt extra online begeleiding van een ervaren docent aan wie je al jouw vragen direct kunt stellen. Met Plus verhoog je de kans op succesvol afronden van de opleiding en kan jij dus zorgeloos studeren!

Tijdelijk geheel kosteloos met het STAP-budget

Voor de opleiding Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur kun je het STAP-budget aanvragen. Dat betekent dat je deze opleiding geheel kosteloos kunt volgen. Het STAP-budget is een subsidie waarmee je jaarlijks tot €1.000 opleidingstegoed kunt aanvragen bij UWV. De volgende aanvraagronde start binnenkort dus wees er snel bij!

Geheel kosteloos met STAP-budget

Korting op software, hardware en meer via Surfspot

logo Surfspot transparantAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo krijg je bijvoorbeeld 80% korting op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger. 

Veelgestelde vragen

Kan ik voor deze opleiding het STAP-budget gebruiken?

Ja, voor de opleiding Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur kun je het STAP-budget aanvragen! Dat betekent dat je deze opleiding bij NTI geheel kosteloos kunt volgen. Check hier of jij in aanmerking komt voor de STAP-subsidie.

Wat doet een binnenhuisarchitect?

Binnenhuisarchitecten ontwerpen interieurs van woningen of gebouwen. Ze zijn verantwoordelijk voor zowel de functionaliteit als de uitstraling van een bepaalde ruimte en hebben verschillende taken. Denk bijvoorbeeld aan het maken en presenteren van een interieurontwerp, het realiseren van de gemaakte schetsen in samenwerking met vakmensen en het adviseren van klanten. Binnenhuisarchitect is een beschermde titel: het is dus van belang dat je een erkende opleiding volgt om dit beroep te kunnen uitoefenen. Klinkt deze opleiding interessant? Volg een gratis proefles!

Welke opleiding heb je nodig voor binnenhuisarchitect?

Wil je binnenhuisarchitect worden, dan heb je een erkend diploma nodig. Met de vakopleiding Binnenhuisarchitectuur bij NTI word je opgeleid tot allround expert op het gebied van interieur design. Na succesvolle afronding kun je op freelance basis of in vast dienstverband aan de slag. Bij NTI bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Lees meer over FlexibelStuderen bij NTI!

Wat is het verschil tussen binnenhuisarchitect en interieurstylist?

Binnenhuisarchitecten en interieurstylisten verschillen in meerdere opzichten van elkaar. Zo houdt een interieurstylist zich vooral bezig met details om een interieur mooier te maken, zoals de keuze voor bepaalde kleuren, materialen en accessoires. Een interieurarchitect kan dit ook, maar heeft daarnaast ook de bouwkundige kennis om projecten vanaf de basis op te pakken. Iedereen mag zichzelf interieurstylist noemen, maar binnenhuisarchitect is een beschermde titel. Slaag je voor de vakopleiding Binnenhuisarchitectuur bij NTI, dan ontvang je een diploma dat erkend wordt door de branche.

Kan ik de opleiding Binnenhuisarchitectuur in deeltijd volgen?

De opleiding Binnenhuisarchitectuur van NTI volg je flexibel, dus ook naast je baan of gezin. Je studeert waar en wanneer het jou uitkomt, en je krijgt persoonlijke begeleiding via jouw digitale leeromgeving. Bekijk alle voordelen van FlexibelStuderen bij NTI.

 

Handige extra's

Certificaat

Wil jij graag een certificaat voor de cursus Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur, als bevestiging van jouw prestatie én mooie aanvulling op je cv? Vink deze extra dan aan bij inschrijving en ontvang € 10,- korting op je certificaat. Hiervoor werken wij samen met Diplomasafe.

€ 25,75    (eenmalig)

Examenvoorbereiding Binnenhuisarchitectuur

Wil jij je optimaal voorbereiden op het EHCB-examen en persoonlijke feedback krijgen op de onderdelen die jij moeilijk vindt? Kies dan voor de examenvoorbereiding. Na ontvangst van de examenopdracht tot aan het examen word je intensief begeleid door je docent. Je kunt (telefonisch of per mail) vragen stellen, werk laten zien en om feedback vragen. Zo weet je zeker dat jouw werk aan de eisen van de examenopdracht voldoet.

€ 14,95    (Maandelijks)

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,1 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.

Trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Ze zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Bekijk de Wall of Fame

Amy - HBO Voeding en diëtetiek

Danny – Master of Business Administration (MBA)