Stel je voor: je verhuist naar een vreemd land, waar alles nieuw en anders is. Hoe zou jij je weg banen in zo'n onbekende wereld? Voor Janda, die afkomstig is uit Syrië, was dit een grote uitdaging. Slechts drieënhalf jaar geleden besloot deze moedige NTI-student om haar geboortecultuur in te ruilen voor een nieuw leven in Nederland. En met een nieuw thuisland kwam ook een radicale ommezwaai in carrière: van een baan in de IT naar een beroep als sociaal werker. Janda: 'Het opnieuw opbouwen van je leven is niet makkelijk, maar nu ik hier eenmaal in ben geslaagd, wil ik andere mensen helpen dit ook te doen!'

Het roer volledig omgooien. Je leven opnieuw opbouwen. Dat is wat NTI-student Janda heeft gedaan toen ze naar Nederland verhuisde. 'In Syrië was ik een ervaren IT-docent,' vertelt ze aan NTI. 'Ik had een heel ander leven en bewandelde een ander carrièrepad. Maar eenmaal in Nederland aangekomen, besloot ik een totaal andere weg in te slaan.'

Janda is een toegewijde moeder van drie kinderen, vrijwilliger bij een stichting voor vluchtelingen, én heeft de volledige MBO-opleiding Sociaal werker (niveau 4) afgerond. Oftewel, ze is een ambitieuze dame met het hart op de goede plaats. 'Ik leid een bevredigend leven', vertelt ze, 'en ik ben blij met de keuzes die ik tot nu toe heb gemaakt. Het is niet makkelijk om je leven van de grond af aan opnieuw op te bouwen, laat staan in een vreemd land waar je niets of niemand kent. Maar mijn hart heeft eigenlijk altijd gelegen bij het helpen van mensen, en daar wil ik wat mee doen.'

Een brug slaan tussen twee culturen

Naast haar sterke interesse in het ondersteunen van anderen, heeft Janda's  ervaring als immigrant ook een rol gespeeld in haar plotselinge carrièreswitch. Janda: 'Ik kom uit een oosterse cultuur, waarin gewoonten, tradities, gedrag en openheid totaal anders zijn dan waar ik nu woon. In mijn geboorteland praten wij bijvoorbeeld nauwelijks over emoties, terwijl we wel allerlei gevoelens ervaren. Wij willen, net als Nederlanders, onze emoties kunnen uiten, hardop kunnen lachen, onze liefde kunnen tonen, maar dat lukt dus niet altijd. Met name omdat er angst heerst voor de overheid; er is geen vrijheid van meningsuiting. Maar hier in de westerse cultuur is het anders. Je mag alles zeggen, je hebt vrijheid om eigen keuzes te maken en je successen worden gevierd.'

'Kortom, er kunnen aanzienlijke verschillen zijn in hoe mensen van verschillende culturen het leven ervaren. En voor mensen die naar Nederland verhuizen en zich ineens moeten aanpassen, brengt dit veel uitdagingen en onzekerheid met zich mee. Kijk maar naar mij, ook ik heb moeten worstelen met het vinden van mijn plek in een nieuwe maatschappij. Daarom wil ik mensen ondersteunen die hier eveneens moeite mee hebben. Als ik kan slagen in een vreemd land, dan kunnen anderen dit ook. Daarnaast wil ik graag wederzijds begrip creëren tussen mensen met verschillende achtergronden. Of je nu komt uit een westerse, oosterse, of andere cultuur, mijn doel is om mensen te ondersteunen bij het omarmen van elkaars verschillen. We zijn namelijk allemaal hetzelfde en tot grootse dingen in staat.'

Volg ons op Instagram

Klik hier

Janda's studietips

Met deze bewonderingswaardige doelen voor ogen heeft Janda zich sinds haar aankomst in Nederland volledig gericht op haar studie. Met als resultaat? Een welverdiend erkend diploma en een schat aan studie-ervaring. Wat betreft studietips, deelt Janda het volgende: 'Probeer jezelf zo min mogelijk te vergelijken met anderen, want iedereen is uniek en werkt vanuit verschillende omstandigheden. Andere nadoen heeft geen zin, want wat voor een ander werkt, hoeft helemaal niet voor jou te werken. Daarom is het verstandig om op stressvolle studiemomenten even afstand te doen van je werk, en te reflecteren op jouw eigen gevoelens. Wat wil jij? Welk pad voelt voor jou goed om te volgen? Luister naar jezelf en durf te dromen. Dat is wat ik ook heb gedaan, en ik heb hier op geen enkel moment spijt van gehad.'


>> Check de opleiding van Janda MBO Sociaal werker

Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?

Vind jouw opleiding