Wil je graag een HBO-opleiding volgen, maar zie je op tegen jarenlang studeren? Dan is een HBO Associate degree (HBO Ad) misschien iets voor jou. Een Ad sluit goed aan op de arbeidsmarkt én levert een wettelijk erkend getuigschrift op. Bij NTI kun je Associate degrees volgen in verschillende vakgebieden. Lees hieronder meer over onze Ad's!

Wat is een Associate degree?

Om het hoger beroepsonderwijs uit te breiden en de kloof tussen middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs te overbruggen, zijn enkele jaren geleden HBO Associate-degreeopleidingen geïntroduceerd. Een Associate degree is een tweejarige opleiding die je, net als een HBO-bachelor, volgt aan een hogeschool. Het is een praktijkgerichte studie, waarbij je wordt opgeleid tot een specifiek beroep of vakgebied op HBO-niveau, zoals bedrijfskundige of jeugdzorgwerker.

In essentie is een Associate degree vergelijkbaar met een verkorte HBO-bachelor. Beide opleidingsvarianten delen namelijk een aantal overeenkomsten. Zo hanteren zowel HBO-bachelors als Ad's dezelfde toelatingseisen: je dient in het bezit te zijn van een diploma op MBO-niveau 4, of een havo- of vwo-diploma. Bovendien ontvang je na voltooiing van zowel een HBO-bachelor als een Ad een wettelijk erkend getuigschrift.

Is een Associate degree het waard?

Wat maakt het volgen van een Associate degree voordelig? Er zijn diverse redenen, maar de belangrijkste is dat het je een goede kans biedt op een baan. Ad's zijn namelijk ontwikkeld in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en de overheid. Oftewel, je doet in twee jaar tijd allerlei vaardigheden op die na je studie direct van pas komen in je verdere carrière.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Heb jij een Associate degree eenmaal afgerond? Dan ontvang je een wettelijk erkend getuigschrift en mag je de titel associate degree (Ad) achter je naam zetten. Een Ad biedt een diploma dat zich bevindt tussen het niveau van een MBO 4-opleiding en een HBO-bachelor. Wil je na jouw Ad verder doorstuderen en jouw cv versterken? Dan kun je ervoor kiezen om alsnog een verwante HBO-bachelor te volgen. Goed om te weten: omdat een Associate degree een deel van een HBO-bachelor omvat, kun je na het afronden van de Ad in slechts 2 jaar tijd een HBO-bachelorgetuigschrift behalen. Ideaal!

Wat is een HBO-bachelor en hoe verschilt het met een Associate degree?

Naast gelijkenissen, zijn er ook verschillen tussen HBO-bachelors en Associate degrees. Een HBO-bachelor wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door een langere studietijd dan een Ad, evenals andere doorstudeermogelijkheden. Hieronder hebben we de kenmerken van beide opleidingssoorten nog even voor je op een rijtje gezet:

  Associate degree HBO-bachelor
Wettelijke duur 2 jaar 4 jaar
Niveau Tussen MBO-niveau 4 en HBO-bachelorniveau HBO-niveau
Focus Praktijk Praktijk en theorie
Toelating MBO-niveau 4, havo, vwo MBO-niveau 4, havo, vwo
Titel na diploma Associate degree (Ad)

Bachelor (B)

Doorstuderen  Verwante HBO-bachelor HBO-master
Loopbaan Je kunt solliciteren op HBO-functies Je kunt solliciteren op HBO-functies

Haal jouw Associate degree bij NTI!

Overweeg jij om een Associate degree te volgen? Bij NTI kan je jouw gewenste Ad flexibel volgen in deeltijd. Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert en hanteert je eigen studietempo. Benieuwd naar ons opleidingsaanbod?

Alle Associate degrees