Charlotte werkte al 8 jaar als assistent filiaalmanager bij een drogisterij maar was toe aan een nieuwe uitdaging. Ze ging op zoek naar iets anders maar twijfelde wel een beetje over haar baankansen, ze had namelijk geen diploma's op zak. Alsof het lot ermee speelde kwam ze ineens de perfecte vacature tegen: tandartsassistente. Met een opleiding erbij en ook nog eens vlakbij huis! Charlotte twijfelde geen seconde en solliciteerde direct. Nu is ze blij met haar baan, vol ambitie aan het studeren én echt trots op zichzelf. We zijn benieuwd naar haar verhaal dus voelen we haar in een interview aan de tand.

De perfecte kans

Wat sprak haar zo aan toen ze deze vacature zag? “Het was voor mij de ideale mogelijkheid om door te groeien. Het werk leek me leuk maar ik had helemaal geen ervaring of een diploma in deze richting. Dat deze tandartspraktijk er een opleiding bij aanbood was voor mij een kans die ik meteen wilde pakken. En de werktijden waren beter. Bij deze praktijk begin je om half 9, dat is voor mij echt uitslapen!”

Charlotte was uiteraard super blij toen ze werd aangenomen. Ze mocht zelf kiezen bij welk opleidingsinstituut ze haar studie ging volgen en koos er uiteindelijk voor om haar mbo-opleiding Tandartsassistente (Niveau 4) te doen bij NTI. Een thuisstudie, zodat dit goed te combineren was met haar gezin én haar nieuwe carrière.

Van vakken vullen naar gaatjes vullen

Charlotte mocht in de praktijk direct aan de slag en dat was wel een hele overgang: “Als je bezig bent met een relevante opleiding mag je de tandarts direct assisteren. Toen de eerste patiënt op de behandelstoel lag was dat voor mij wel even een gek moment. Ik ging letterlijk van vakken vullen naar gaatjes vullen”, grapt Charlotte. “Het werk in een tandartsenpraktijk is een hele andere wereld maar toch rolde ik er best snel in. Ik merkte al gauw dat ik veel interesse heb voor het vak en dan leer je het veel makkelijker.”

Houd je wel tijd over om te studeren?

“In het begin was het even zoeken maar nu zit ik in een goed ritme. Ik werk 4 dagen en heb eindelijk mijn weekenden weer terug! Ik probeer op mijn vrije dagen te leren en zodra de kleine slaapt pak ik de boeken erbij. Ik ben denk ik zo’n 8 tot 10 uur per week bezig met mijn studie en dat bevalt prima. Ik vind het goed behapbaar per module en ik merk dat alles wat ik in de opleiding leer echt relevant is voor het werk in de praktijk, dus ik ben heel tevreden. Uitdagingen kom ik niet echt tegen want alles waar ik meer over wil weten kan ik gewoon vragen aan mijn collega´s, dat is echt mijn geluk. Ik ben zo enthousiast over mijn nieuwe werkgebied dat het soms helemaal niet voelt als studeren. De praktijk motiveert mij steeds om verder te gaan met de opleiding en in de lesstof te duiken. Daarom schiet ik echt door de modules heen.”

Een dankbaar beroep

Charlotte zit dus helemaal op haar plek. Wat is er zo mooi aan het beroep tandartsassistente?
“De diversiteit. Je voert op een dag verschillende behandelingen uit. Van controles tot kronen en van wortelkanaalbehandelingen tot protheses. Maar op andere dagen merk je dat het meer gaat om de patiënt zelf die net wat extra aandacht nodig heeft. Bijvoorbeeld een alleenstaande oudere vrouw die op controle komt maar het eigenlijk vooral heel fijn vindt om met ons een praatje te maken. De praktijk waar ik werk bestaat al 25 jaar en heeft veel vaste patiënten, die vertellen soms hun hele levensverhaal. De verscheidenheid tussen behandelingen en patiëntencontact, dat vind ik heel bijzonder. En tandarts is natuurlijk ook een dankbaar beroep. Mensen komen niet altijd vrolijk binnen, soms zie ik enorm pijnlijke dikke wangen of grote gaten, maar ze waarderen ons uiteindelijk enorm als ze weer verlost zijn van hun klachten en dan gaan ze weer gelukkig naar huis.”

Volg ons op Instagram

Klik hier

Zenuwen

Charlotte verklapt ons dat ze vroeger altijd bang was voor de tandarts. Dat ze nu bij een tandartspraktijk werkt is dus best ironisch. Gelukkig is ze inmiddels van haar angst af en geeft ze extra aandacht aan patiënten die nerveus zijn voor hun tandartsbezoek. Iets waar Charlotte nog wel de zenuwen van krijgt is examen doen. “Voor mij zijn examens echt iets lastigs, op de middelbare school heb ik 3 keer eindexamen gedaan en ben ik tot 3 keer toe gezakt. Ik ben nu dan ook super zenuwachtig als er een toets aan komt. Om het niet erger te maken vertel ik het aan niemand, ik word er alleen maar nerveuzer van als iedereen me succes gaat wensen. En ik plan mijn tentamens vroeg op de dag in, dan zit ik er niet de hele dag tegenop te zien. Heb ik een examen achter de rug mét een goed resultaat, dan haal ik taart en dan mag iedereen komen om het te vieren.”

Stralende toekomst

Als Charlotte klaar is met haar studie wil ze in de toekomst nog meer leren over haar vakgebied. En daar zijn gelukkig veel mogelijkheden voor: “Als je door wilt groeien moet je eerst een aantal jaar ervaring op hebben gedaan als tandartsassistente, maar daarna kun je bijvoorbeeld verder leren voor preventie assistente. Dan kun je zelfstandig patiënten behandelen en dat lijkt mij heel leuk, dus ik zie mezelf dat ooit nog wel doen.”

We vragen haar ook hoe ze denkt over de opleiding bij NTI: “Ik was bang dat je bij een thuisstudie toch een beetje aan je lot over wordt gelaten. Maar niets is minder waar. Het is zo goed geregeld: op je eigen leeromgeving vind je alles overzichtelijk terug, bij elke module staat precies wat er van je verwacht wordt en je ziet duidelijk wanneer de examendagen zijn. En als je hulp nodig hebt staat de mentor altijd voor je klaar.”

Ben je trots op jezelf?

“Inmiddels wel. Dat moest wel groeien. In het begin dacht ik nog, dit hoort er gewoon bij. Maar het is toch heel wat: werken, huishouden, een kind en dan nog een studie erbij. Dus ja, ik ben nu gelukkig echt trots op mezelf."

En iemand die volgens Charlotte ook zeker een shout out verdiend is haar man Donny, dus bij deze: “In het weekend neemt hij onze zoon vaak een paar uurtjes mee naar buiten en pik ik zijn werkkamer in om te studeren. Of hij wil of niet, hij is degene met wie ik al mijn positieve verhalen, en soms mijn tegenslagen, deel. Zonder hem had ik dit nooit kunnen doen, dat weet ik wel zeker”, sluit Charlotte stellig af.


>> Check de studie van Charlotte MBO Tandartsassistent

Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?

Vind jouw opleiding