Hoe is het om als man in een typisch vrouwenberoep te werken? We vroegen het aan onze Student Erik, die de opleiding Apothekersassistent van NTI volgt. Wij vroegen hem wat hij van de opleiding vindt en hoe het is als man in een 'vrouwenwerkveld'.

Welke opleiding volg je?
MBO Apothekersassistent

In welk jaar van de studie zit jij nu?
Het 2de studiejaar.

Wat vind je van de opleiding?
Het is een pittige maar leuke opleiding. Ik ben veel met mensen en medicatie bezig wat me een goed gevoel oplevert.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik heb eerst 1,5 jaar bij Kruidvat gewerkt waar ik al wat ervaring heb opgedaan met medicijnen en het contact met klanten. Hierna heb ik een dagje meegedraaid in de apotheek om te kijken of het iets voor mij is. Hierna heb ik mezelf ingeschreven voor de opleiding. Ik heb deze keuze gemaakt om meer met medicatie bezig te zijn en meer tijd te hebben voor de patiënt dan je hebt in een Kruidvat/drogisterij.

Heb jij contact met medestudenten? Hoe is de verdeling man/vrouw?
Ik heb geen contact met medestudenten van NTI, wel met een andere stagiaire bij ons op de werkvloer. Uit gesprekken hieruit en wat ik om me heen zie, zijn het vooral vrouwen en haken mannen vaak af bij de studie.

Werken als apotheekassistent wordt vaak gezien als een vrouwenberoep. Behandelen de vrouwen in je opleiding je anders omdat je een man bent?
In het begin zijn ze vaak wel ontzettend geïnteresseerd waarom ik dit vak heb gekozen en of ik dan ook door ga leren voor apotheker of farmaceutisch consulent. Er ligt dan toch een bepaalde verwachting om door te moeten studeren als man. Ook is in het begin wel de vraag geweest of ik het wel zeker wist, om in zo’n vrouwen wereld te stappen. Maar na 1,5 jaar drogisterij ben je dat toch al wel gewend.

Mis je het om meer mannen om je heen te hebben op de werkvloer of in de klas?
Niet perse, ik kan het goed vinden met vrouwelijke collega’s en val ook niet buiten de boot in gesprekken. Ik kan me wel goed vinden tussen al die vrouwen.

Waarom denk jij dat de verhouding man/vrouw in de apothekersassistent opleiding niet gelijk is?
Ik denk dat het van oudsher zo gegroeid is en dat het, nu er al zo veel vrouwen zitten, een steeds grotere drempel is om er in te stappen als man. Daarnaast is het een zorgend beroep wat toch een vrouwelijk stigma heeft wat ook niet meehelpt.

Heb je twijfels bij het kiezen van deze opleiding omdat het gezien wordt als een vrouwenopleiding? Waarom had je hier wel/geen twijfels over?
Door mijn eerder ervaring had ik geen twijfel voor het kiezen voor een specifiek vrouwen beroep. Ik wist inmiddels dat ik iets met mensen wilde doen en iets wat intellectueel prikkelde voor mijn gevoel. Dat het dan voornamelijk werken met vrouwen is/was vind ik daarbij totaal geen belemmering.

Waarin vullen de vrouwen en mannen elkaar goed aan binnen de opleiding? En wat leer jij hiervan?
Ik denk dat mannen vaak meer van het knopen doorhakken zijn en vrouwen meer van het uitvoerig bespreken en het werken met gevoel. Dat merk ik op stage.

Zie jij voordelen als man in dit werkveld?
Je wordt vaak als apotheker gezien dus dat kan zijn voordelen hebben 😉 maar verder maakt het denk ik niet heel veel uit of je man of vrouw bent in dit vak. Het is natuurlijk wel leuk en fijn om een gevarieerd team te hebben.

Wat vind jij ervan dat er in Nederland nog altijd sprake is van typische mannen en vrouwen beroepen?
Eigenlijk vind ik het belachelijk dat die stigma’s nog in stand worden gehouden. Een man kan net zo goed zorgen als een vrouw en een vrouw die het naar haar zin heeft op de bouw is daar net zo veel waard als een man. Dus van mij mag dat meteen allemaal de deur uit. Iets doen wat je leuk vindt is veel belangrijker dan of je man of vrouw bent.

Wat zou jij de toekomstige mannelijke apotheekassistent willen meegeven?
Het werk is hartstikke leuk en houd vol tussen de dames 😉 Ze wennen vanzelf. En hoe meer mannen er aan beginnen hoe meer er uiteindelijk als apotheekassistent werken.

Volg ons op Instagram

Klik hier


Wil jij je laten omscholen naar de zorg? Klik hier voor meer informatie!

Meer weten over de opleiding van Erik?

Ga naar MBO Apothekersassistent

 

Veelgestelde vragen over de opleiding MBO Apothekersassistent

Wat doet een apothekersassistent?

Als apothekersassistent heb je een afwisselend takenpakket en ben je veel met mensen bezig. Je dagelijkse werkzaamheden bestaan uit voorlichten & adviseren over medicatie, bereiden van medicamenten, verwerken van recepten en assisteren van de apotheker. Ontdek meer over het vak in de gratis proefles.

Waar kan je werken als apothekersassistente?

Na de mbo-opleiding Apothekersassistent van NTI ben je breed opgeleid. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in een apotheek of in een ziekenhuisapotheek. Naast het uitgeven van medicatie en het voorlichten van patiënten heb je ook nog andere taken.

Kan ik de opleiding apothekersassistent in deeltijd volgen?

De apothekersassistent opleiding van NTI volg je flexibel, dus ook naast je baan of gezin. Bij NTI volg je een mbo-opleiding in de derde leerweg waardoor je niet aan een urennorm vastzit en kunt studeren waar en wanneer jij wilt. Naast het flexibel studeren volg je regelmatig klassikale lessen waarbij een docent extra uitleg geeft en vragen beantwoordt.

Kan ik deze opleiding sneller doorlopen?

Heb je al diploma's of certificaten? Of heb je relevante werkervaring in dit vakgebied? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen en kun je de opleiding sneller afronden. Lees meer over vrijstellingen.