Droom jij er ook weleens van om eigen baas te zijn? Je bent niet de enige! Nederland kent steeds meer ambitieuze starters, vorig jaar steeg het aantal nieuwe bedrijven zelfs met 6%. Voor jezelf beginnen heeft dan ook zijn voordelen: je kunt werken waar en wanneer je wilt, je bepaalt zelf de strategie en je verdient geld met je passie. En vooral die passie is belangrijk, een eigen bedrijf beginnen is hard werken dus dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat je een beroep kiest waar je elke dag voldoening uithaalt. Wat voor bedrijf zou jij beginnen? Nagelstyliste, boekhouder, een eigen webshop of weet je het nog niet precies? NTI helpt je graag op weg en legt je uit waar je zoal rekening mee moet houden voordat je die inschrijving doet bij de KvK.

Hoe begin je een eigen bedrijf?

Begin je eigen bedrijf door jezelf eerst de volgende vraag te stellen: Waarom wil je eigenlijk voor jezelf starten? Is dat omdat je een geweldig product of unieke dienst kunt aanbieden en deze vol enthousiasme kunt verkopen? Bedenk goed wat je drijfveer is, waar je goed in bent en waar je andere mensen mee zou kunnen helpen. Schrijf ook alle voordelen en nadelen van het hebben van een eigen onderneming op. Denk hierbij aan de vrijheid die je hebt als je voor jezelf begint maar ook de financiële onzekerheden die je misschien in het begin zult hebben. Noteer alles wat er in je opkomt en bedenk bij de nadelen meteen hoe je deze eventueel zou kunnen oplossen. Zo word je direct gedwongen goed na te denken over de consequenties van een eigen onderneming. Ben je daarna nog steeds enthousiast? Mooi, dan kun je door met de volgende stappen. Want om de brede vraag "Hoe begin je een eigen bedrijf?" te beantwoorden moet je eerst een aantal fases doorlopen.

Doe marktonderzoek en maak een ondernemersplan

Misschien heb je nu al een briljant idee wat voor bedrijf je wilt beginnen en start je het liefst morgen nog met de verkoop. Al ben je nog zo overtuigd van jouw dienst of product, toch is het verstandig om eerst een marktonderzoek te doen. Heb jij echt het gat in de markt gevonden? Neem eens een kijkje bij je concurrenten. Zou jij dingen anders doen? Wat is jouw doelgroep? Neem eens contact op met je potentiële klanten om te zien of jouw product of dienst hen aanspreekt of dat je zaken nog zou moeten aanpassen. Een ondernemersplan is in de meeste gevallen niet verplicht, behalve als je op zoek bent naar financiering. De investeerder wil natuurlijk precies weten waar hij in investeert en wat de kansen en risico’s zijn.

Maar ook als je geen financiering nodig hebt is een ondernemersplan schrijven geen slecht idee. Het is juist een mooi uitgangspunt om de strategie van je bedrijf uit te werken zonder dat je belangrijke zaken vergeet. Een onderdeel dat je zeker in een ondernemersplan zult tegenkomen is marketing. Denk hierbij aan de uitwerking van jouw marketingmix (de 4P’s: Product, Prijs, Plaats en Promotie) maar ook aan een SWOT analyse (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen voor je bedrijf). Nadat je dit hebt uitgewerkt heb je een overzichtelijk plan, niet alleen voor jezelf maar ook voor potentiële investeerders. Dan ben je goed voorbereid en laat je niets aan het toeval over. In een aantal van onze opleidingen leren we je hoe je een ondernemersplan maakt, bijvoorbeeld in onze opleiding Basiskennis ondernemerschap.

Maak een elevator pitch

In een elevator pitch introduceer je jezelf en jouw bedrijf in ongeveer 1 minuut. Je vertelt enthousiast wie je bent, waar je goed in bent, wat je bedrijf gaat doen en waarom deze gesprekspartner straks zeker jouw contactgegevens wil bemachtigen om gebruik te maken van jouw dienst. Kom aan het einde van je pitch met een slimme call to action zoals “Op welke manier kan ik contact met je opnemen om te zien wat ik voor jouw bedrijf kan betekenen?” Een elevator pitch is best spannend. Ben je er nog niet helemaal zeker over? Doe de pitch dan eerst eens bij familie of vrienden en vraag om eerlijke feedback. Daarna kun je een stapje verder gaan door een netwerkevenement te bezoeken en jouw elevator pitch daar uit te proberen.

Het aanbod van jouw onderneming

Wil je graag eigen baas worden maar heb je nog geen ideeën waarin je je eigen bedrijf wilt starten? Er zijn tal van mogelijkheden, hierbij wat mogelijkheden voor een eigen bedrijf: Populaire branches zijn op dit moment webwinkels, organisatieadvies, makelaars en beroepen in grafisch ontwerp. Kansberoepen, dus banen waar op dit moment veel vraag naar is, zijn online marketing, belastingadviseur of banen in de ICT. Allemaal banen die je ook prima als zzp’er kunt doen. Als je wilt weten wat de zogenaamde kansberoepen zijn, neem dan eens een kijkje op de website werk.nl.

Heb je nog niet echt een idee welke kant je op wilt, dan kun je altijd eens kijken bij onze beroepskeuzetest om te zien welke banen bij jou passen. Een andere tip is om eens na te vragen bij familie, vrienden of (oud) collega’s waar zij vinden waar dat je goed in bent en wat jouw sterke en minder sterke kanten zijn. Je kunt op die manier echt tot bijzondere inzichten komen en vooral op nieuwe ideeën komen waarin jij jouw eigen bedrijf kunt starten!

Welke opleiding heb je nodig voor een eigen bedrijf?

Een opleiding of diploma is niet altijd nodig om een eigen bedrijf te starten. Bij de gereglementeerde beroepen (zoals bijvoorbeeld in de zorg, in het onderwijs of in de luchtvaart) is een diploma wel noodzakelijk. Toch is het handig om nog een (korte) opleiding of cursus te volgen. Op die manier doe je nog meer kennis op, ben je op de hoogte van de laatste regelgeving en je hebt direct een streepje voor op concurrenten zonder opleiding. Daarbij maakt een opleiding jou meer zelfverzekerder en krijgen klanten meer vertrouwen in je bedrijf als zij bijvoorbeeld op je LinkedIn pagina zien dat jij een erkende opleiding hebt gevolgd.

Volg ons op Instagram

Klik hier

De opleiding basiskennis ondernemerschap is voor elke starter aan te raden en voor sommige zelfs nodig om te volgen als je een eigen bedrijf wilt starten. Er komt zoveel kijken bij het starten van je eigen onderneming. Denk maar eens aan marktanalyse, marketing maar ook zaken als verzekeringen, pensioen en belasting. Heel praktisch dus als je door middel van een cursus op weg wordt geholpen. Deze opleiding is te gebruiken voor elke branche. Daarna kun je je natuurlijk nog specialiseren zodat jij als nieuwe ondernemer je voorbereiding helemaal op orde hebt. Wil je werken in het sociaal domein? Dan is het HBO programma sociaal ondernemen interessant. In 3 maanden tijd leer je meer over persoonlijkheidseigenschappen, een eigen praktijk opzetten, netwerken, personal branding en ondernemersvaardigheden.

Een bedrijf starten vanuit huis

Vanuit huis werken is de laatste jaren natuurlijk steeds populairder geworden. Het heeft dan ook een aantal voordelen om vanuit huis een bedrijf te starten. Zo hoef je geen duur bedrijfspand te huren, is het vaak makkelijk te combineren met een gezinsleven en sta je geen uren in de file.
Let wel goed op dat je niet zomaar elk bedrijf vanuit huis kunt beginnen, in sommige gevallen heb je een vergunning nodig. Controleer dus goed de regels van jouw gemeente.

Huur je een woning? Dan is het verstandig om eerst in je huurcontract na te gaan of je een bedrijf vanuit huis mag starten. Kijk ook goed van tevoren wat de regels en voorwaarden zijn voor de belastingaangiften als het gaat om een bedrijf aan huis. Op de site van de Belastingdienst vind je de laatste regelgeving en vind je terug waar je rekening mee moet houden.

Een onderneming starten zonder geld

Je bent er bijna. Je hebt een goed product, een ondernemersplan, een opleiding en je bent razend enthousiast. Maar het ontbreekt nog aan een ding: geld. Een bedrijf starten zonder geld is lastig maar niet onmogelijk. Voor veel bedrijven heb je geen groot startkapitaal nodig, maar je zult natuurlijk altijd iets moeten investeren. Een inschrijving bij de KvK kost bijvoorbeeld al € 51,95 als je kiest voor de rechtsvorm eenmanszaak of vof (vennootschap onder firma). We zetten een aantal handige tips voor je op een rijtje als je over weinig financiële middelen beschikt:

  • Don’t quit your day job. Heb je nog een baan, kijk dan of je jouw bedrijf naast je huidige baan kunt opstarten. Zo houd je nog je vaste salaris en loop je minder risico. Overleg dit wel altijd met je werkgever en maak hier goede afspraken over. Zo mag je in veel gevallen geen concurrentiebeding hebben of relaties van je huidige werkgever benaderen. Ook kan het hebben van een vaste baan en een eigen bedrijf invloed hebben op je inkomstenbelasting dus controleer dit ook goed van tevoren.
  • Maak gebruik van je netwerk. Je hebt vast mensen in je omgeving die jou kunnen helpen met zaken waar je zelf minder verstand van hebt. Ben je bijvoorbeeld niet zo technisch? Vraag dan of iemand in je kennissenkring je kan helpen met het bouwen van je website. Andersom kun jij diegene misschien wel helpen met zaken waar jij weer goed in bent.Veel zzp’ers maken onderling gebruik van elkaars diensten. Zo bespaar je veel geld, leer je van elkaar en ben je ook al actief bezig met netwerken. Dat kan in de toekomst alleen maar van pas komen! Je vindt andere ondernemers op (online) netwerkevents of op bijvoorbeeld (besloten) Facebookgroepen.
  • Gebruik gratis software. Het gebruik van softwareprogramma’s kan aardig in de papieren lopen. Gelukkig kun je in veel gevallen best met de gratis versie uit de voeten, helemaal in het begin. Kijk maar eens naar gratis boekhoudsoftware, programma’s voor urenregistratie of programma’s voor graphic design. Je kunt ook eerst gebruik maken van een 30 dagen trial versie om te zien of de software voor jou prettig werkt. Maak wel een notitie in je agenda en zorg dat je het op tijd weer opzegt, dan voorkom je hoge kosten.
    Door verschillende programma’s uit te proberen kun je in het begin veel geld besparen en leer je vanzelf wat voor jou werkt en wat niet.
  • Begin als dropship. Wil je een webshop beginnen en heb je niet veel geld voor inventaris of de huur van een opslag? Je zou altijd kunnen beginnen als dropship. Met een dropship bestelt een klant een product in jouw webshop en plaats jij vervolgens een bestelling bij je leverancier. De leverancier stuurt het product dan direct naar jouw klant. Op deze manier heb jij geen voorraad en bespaar je kosten en ruimte. Ook betaal je de leverancier pas nadat je klant heeft besteld.
                                                       
  • Heb je toch een groot startkapitaal nodig? Denk dan eens aan crowdfunding, Sociale Banken Nederland of kijk of je bedrijfskapitaal kunt aanvragen bij de gemeente. Kijk voor meer informatie eens op de website van het KvK.
  • Maak gebruik van belastingvoordeel. Veel kosten zijn aftrekbaar bij de Belastingdienst, zoals kantoorartikelen of een zakelijk telefoonabonnement. Ook kun je als starter vaak profiteren van de zelfstandigenaftrek en startersaftrek waardoor je minder belasting betaalt. Op de website van de Belastingdienst vind je hier veel informatie over terug. Doe er je voordeel mee!

Zoals je ziet komt er dus veel op je af als je voor jezelf gaat beginnen. Een goede voorbereiding is belangrijk maar ook doorzettingsvermogen en niet bang zijn om hard te werken zijn goede eigenschappen die elke ondernemer zou moeten hebben. Een eigen bedrijf komt namelijk met vallen en opstaan. Houd je doel voor ogen, blijf positief en geloof in je eigen kunnen!

 

Tenslotte zetten wij een aantal opleidingen van NTI op een rijtje die jou kunnen helpen bij het starten van je eigen bedrijf: