Studente Apoline vertelt over haar carrièremove en haar ervaring met het STAP-budget

Sinds maart dit jaar is de Nederlandse overheid gestart met een mooi initiatief voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen op carrièregebied: het STAP-budget. Wie een cursus of opleiding wil volgen ontvangt een subsidie van € 1.000,- van de overheid. Al meer dan 200.000 Nederlanders hebben inmiddels ervaring met dit STAP-budget. Niet zo gek, want als je doorleert biedt dit natuurlijk mooie kansen in je verdere loopbaan.

Student Apoline portretIemand die net een carrièreswitch had gemaakt en wel behoefte had aan een nieuwe opleiding was Apoline. Haar baan als office manager had ze opgezegd en ze was voor zichzelf begonnen als loopbaancoach. Als startende ondernemer is een opleiding best een investering maar dankzij het STAP-budget kon ze haar HBO-programma Loopbaanbegeleiding bij NTI nu kosteloos volgen, en dat liet Apoline zich natuurlijk geen twee keer zeggen! We vroegen Apoline naar haar ervaring met het STAP-budget en willen natuurlijk ook weten waarom ze die spannende stap nam om voor zichzelf te beginnen.

Een sprong in het diepe

Apoline was 54 toen ze besloot het roer om te gooien. In haar werk als office manager was zij de contactpersoon voor mensen met een arbeidsbeperking.  En dat onderdeel vond ze eigenlijk het leukste van haar werk, dus besloot ze dat ze daar iets mee moest gaan doen: “Het was een nu of nooit-moment. Op mijn leeftijd moet je nog lang genoeg werken om het wat op te laten leveren maar ook niet te lang meer wachten met een carrièreswitch. Ik ben echt in het diepe gesprongen: Ik heb mijn baan opgezegd en ben voor mezelf begonnen. Dat was heel erg spannend maar ik wilde het gewoon heel graag. En het is me gelukt!

Apoline werkt nu als jobcoach, voornamelijk voor mensen met een beperking. Maar ze vindt het ook leuk om mensen die ineens wat anders willen doen met hun loopbaan te begeleiden naar nieuw werk. “Het is hard werken, ik neem veel mee naar huis maar ik heb er geen spijt van. Ik hou van contact met mensen en ik kan echt iets voor ze betekenen.

Waarom besloot je dit jaar dat het tijd was voor een studie?

Apoline omschrijft zichzelf als leergierig. Ze heeft al meerdere cursussen en studies gedaan. “Mezelf blijven ontwikkelen vind ik belangrijk en leren is ook gewoon heel leuk om te doen. Ik heb eerder al een opleiding voor jobcoach gevolgd, hierin leerde ik onder andere over wet -en regelgeving en zaken als Wajong en WIA. Ik wil het graag goed aanpakken en om er zeker van te zijn dat ik genoeg kennis heb als loopbaancoach leek het mij goed om het HBO-programma Loopbaanbegeleiding te gaan doen. Dit is een opleiding van 3 maanden, niet te lang en daardoor prima te behappen.
Het HBO-programma Loopbaanbegeleiding is een van de opleidingen die in aanmerking komt voor het STAP-budget. Tijdens deze opleiding kom je alles te weten over loopbaanbeleid, trends op de arbeidsmarkt en begeleidingsaanpak. Een studie die perfect op het werk van Apoline aansluit.

Student Apoline studeert aan tafel in een houten huisje

Wat was de ervaring van Apoline met het STAP-budget?

Het STAP-budget heeft Apoline wel over de streep getrokken om de opleiding te gaan doen. Apoline had dankzij haar werk al ervaring met het STAP-budget: “Ik kwam dit tegen tijdens mijn werk en dacht direct: dit kan ik niet alleen voor mijn klanten inzetten maar ook voor mezelf! Als je net voor jezelf bent begonnen zijn de kosten voor een opleiding natuurlijk vrij hoog. Dus dan is € 1.000,- STAP-subsidie een mooie meevaller en heel welkom. Ik vind het goed dat de overheid deze mogelijkheid aanbiedt. De STAP-subsidie heeft het voor mij heel laagdrempelig gemaakt om deze opleiding te gaan doen.

Al ruim 200.000 mensen hebben ervaring met het STAP-budget

En ze is niet de enige die ervaring heeft met het STAP-budget. Het initiatief blijkt mateloos populair. Net als Apoline kregen dit jaar al ruim 200.000 mensen een subsidie voor het volgen van een opleiding. Het loopt tijdens de aanvraagrondes, die elke 2 maanden plaatsvinden, dan ook storm op de website van het UWV. NTI adviseert studenten om op de dag van de aanvraagronde op tijd in te loggen op het portal.

Hoe was de ervaring met het aanvragen van het STAP-budget voor Apoline?: “Ik vond het vrij makkelijk gaan. Ik zat op tijd klaar met mijn STAP-aanmeldbewijs van NTI en kon eigenlijk direct inloggen. Ik kwam in de wachtrij terecht en zou een melding krijgen zodra ik aan de beurt was. Ik kon gewoon doorwerken en keek af en toe op mijn tweede scherm. Na 2 uur was ik het zover en heb ik alles kunnen invullen en toen was het zo geregeld! Mijn ervaring met de STAP-budgetaanvraag is dus goed, het ging heel makkelijk. Als het budget die maand op geweest zou zijn, dan had ik denk ik wel mijn aanvraag bij NTI kosteloos geannuleerd en het 2 maanden later opnieuw geprobeerd. Dit was een optie en dat is fijn, anders is dat toch zonde.

Student Apoline staat buiten

Het certificaat van Apoline is inmiddels in de pocket! Gefeliciteerd! Hoe kijkt je terug op jouw studie?

Ik ben best wel trots. Ik vond het toch wel lastig om een thuisstudie te doen. Je bent op jezelf aangewezen en dan is het soms lastig om de motivatie te vinden om de boeken erbij te pakken. Het komt niet aanwaaien en ik merk ook dat studeren toch wat lastiger is op mijn leeftijd, vroeger onthield ik alles makkelijker. Maar ik wilde het papiertje wel echt graag halen dus daar moet je wel wat voor doen natuurlijk.

Apoline vertelt dat ze veel had aan de gespreksvoorbeelden in het boek en dat ze tijdens de praktijkdag uitgelegd kreeg hoe je het schrijven van een paper, waarmee je de opleiding afsluit, het beste kunt aanpakken. Dat was handig want ze had nog nooit eerder een paper geschreven. Hiervoor kon ze ook de hulp van haar broer goed gebruiken. Een van de opdrachten voor haar paper mocht Apoline namelijk uitvoeren in zijn bedrijf. Haar succesvolle resultaat heeft ze dus ook een beetje aan hem te danken. 

Studeren in een caravan

Student Apoline studeert binnen in de keukenStudenten kiezen vaak voor een opleiding bij NTI omdat ze dan zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze studeren. Deze flexibele vorm van studeren was ook de reden dat Apoline koos voor NTI. Naast haar drukke baan maakt ze namelijk 3 keer per week flinke wandelingen en als oma van 7 kleinkinderen past ze regelmatig op. Met zo’n drukke agenda is het wel fijn dat je zelf kunt inplannen wanneer je studeert. En ook de plek waar Apoline studeerde vereiste wel wat aanpassingsvermogen want Apoline en haar man wonen namelijk al 1,5 jaar in een caravan. “We zijn bezig met het bouwen van ons eigen houten huis. Het is een heel project, mijn man doet alles zelf en ik help waar ik kan. We verwachten nog zeker een jaar bezig te zijn voor het helemaal af is. Ook de studie deed ik dus vanuit de caravan. Een vaste studeerplek had ik niet en ik nam de studieboeken dan ook weleens mee om ergens anders te studeren. Dat is flexibel studeren, toch?

Dankzij goede ervaring met STAP-budget volgend jaar weer een STAP-studie!

Apoline heeft mooie toekomstplannen. “Ik heb het pas op mijn website gezet: mijn voornemen is om elk jaar een opleiding te volgen. Ik wil beter worden in wat ik doe en ik denk dat ik dat bereik door mezelf te blijven ontwikkelen. Een leven lang leren is dus mijn doel en dat is iets wat ik ook mijn klanten wil meegeven. En uiteraard deel ik met hen ook mijn positieve ervaringen met het STAP- budget. Het STAP-budget kun je elk jaar opnieuw inzetten dus voor mijn volgende studie maak ik er natuurlijk weer graag gebruik van!"

Apoline kan tevreden terugkijken op het afgelopen jaar en mag zeker trots zijn op zichzelf. Al is er wel iets wat er helemaal bij ingeschoten is: het vieren van haar succes met haar familie. “Ik heb wel aan iedereen verteld dat ik mijn certificaat heb behaald, mijn kinderen waren heel trots op hun studerende moeder, maar echt gevierd hebben we het niet. Maar dat gaan we dus zeker nog even doen, beloofd!


>> Check de studie van Apoline HBO-programma Loopbaanbegeleiding.

We zijn blij dat Apoline haar positieve ervaringen met het STAP-budget met ons wilde delen. Ben jij na het lezen van de ervaringen met het STAP-budget van Apoline nieuwsgierig geworden naar de opleidingen die jij kunt volgen met deze subsidie?

Vind jouw STAP-opleiding