Vrouwen in ‘mannenberoepen’ worden vaak vreemd aangekeken. Met name in de bouw en techniek zijn veel mannen werkzaam, tegenover een stuk minder vrouwen. Betekent dat dan dat mannen per definitie beter zijn in dit werk? Zeker niet! Mannen zijn vaak fysiek sterker waardoor ze voor sommige functies geschikter zijn, maar vrouwen kunnen daarentegen weer beschikken over andere, typisch vrouwelijke kwaliteiten, die net zo waardevol kunnen zijn voor de betreffende functie. NTI-studente Iris Doff werkt in een typische ‘mannenwereld’: de bouw. Doe dat haar maar eens na! Daarnaast heeft ze zich laten omscholen naar een vakgebied waar, ironisch gezien, voornamelijk vrouwen werkzaam zijn.

Als jonge vrouw in de bouw

Student Iris als portret

Iris Doff is 18 jaar oud en werkt vier dagen in de week als grondwerkster in de bouw, bij het bedrijf van haar vader. Dit bedrijf houdt zich bezig met het aanleggen van nieuwe gasleidingen. 'Is er ergens een gaslek, dan worden wij ingeschakeld om het probleem op te lossen.' Veel vrouwen kom je in deze typische ‘mannenwereld’ niet tegen, en dat is juist wat Iris zo stoer maakt. Want zie je als jonge vrouw maar eens staande te houden tussen al die mannen! Iris heeft het goed naar haar zin bij deze baan, waar ze toevallig in is gerold, maar toch ligt haar hart ergens anders. 'Van kleins af aan heb ik eigenlijk altijd al gezegd: ik wil de zorg in. Ik was altijd al zorgzaam en ik wilde anderen graag helpen. Tijdens mijn stage op de middelbare school heb ik meegelopen in de gehandicaptenzorg. Dat is zo’n dankbaar werk, het lijkt me echt fantastisch om dat te mogen doen!'

Iris besloot haar hart te volgen en zich te laten omscholen naar de zorg. Sinds september 2021 volgt ze de opleiding MBO Verzorgende IG bij NTI. Het maken van een studiekeuze kan best spannend zijn. Want hoe weet je nou of de door jou gekozen studie écht bij je past? Ook voor Iris was het kiezen voor deze opleiding een pure gok. 'Er zijn vrij weinig studenten die direct na de middelbare school aan zo’n flexibele studie beginnen, de meeste studenten zijn al wat ouder. Ik kende dan ook eigenlijk niemand die deze studie al heeft gedaan.

Wie is Iris nog meer?

In haar vrije tijd is Iris graag creatief bezig. 'De hele dag achter de computer zitten is niets voor mij: ik werk veel liever met mijn handen. Ik ga vaak met mijn drone en camera op pad, om mooie foto’s te maken.' Ook als het buiten wat kouder is zit ze zeker niet stil: samen met haar oma maakt ze tassen, om deze vervolgens te verkopen. Een bezig bijtje, dus! Naast haar creatieve hobby’s is Iris ook regelmatig in het uitgaansleven te vinden. Blijft er dan nog wel tijd over om te studeren?

Student Iris aan het werk in de bouw

Minder ‘druk’ dan voorheen

Een hele dag aan één stuk door aan school zitten is niets voor mij. Wat ik zo fijn vind aan NTI is dat je zelf bepaalt wanneer je studeert. Ik verdeel mijn uren zo goed mogelijk over de hele week en als ik een keer een avondje wil bankhangen dan kan dat ook gewoon.' Iris is iemand die veel van zichzelf verwacht. In het begin van haar studie plande ze haar examens direct in en zette ze strakke deadlines voor zichzelf. Inmiddels is ze daar al wat flexibeler in geworden. 'Het is best veel stof, dus als je daar twee maanden over doet in plaats van één dan is dat ook prima, het is al knap als je binnen 2 jaar je opleiding haalt!' Iris geeft aan best een relaxed leventje te hebben. Ze werkt veel maar heeft ook veel vrije tijd en ervaart niet de ‘druk’ waarvan op de middelbare school vaak wel sprake is. Het voelt niet eens alsof ze echt aan het studeren is, ze doet wat ze leuk vindt en houdt daarnaast nog genoeg tijd over voor andere dingen.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Een ander voordeel van studeren bij NTI vindt Iris toch wel dat je examens pas inplant wanneer je daar klaar voor bent. Zelf is ze erg van het schrijven van samenvattingen van de stof. Zodra de samenvatting af is plant ze direct het examen in en verdeelt ze het aantal te leren bladzijden over de weken die ze nog heeft tot het examen. Zo weet ze precies wat ze wanneer moet leren en deze manier van werken is haar tot nu toe erg goed bevallen. 'De stress die ik op de middelbare school had? Die heb ik niet meer! Ik ben trots op mezelf dat ik na al die schooljaren nu eindelijk alles goed op orde heb. Een duidelijke planning hebben geeft rust.'

Het zit 'm in de kleine geluksmomenten

Iris heeft tijdens haar studie nog geen enkele onvoldoende gehaald, en daar is ze, geheel terecht, erg trots op! 'Iedere keer dat ik weer een goed cijfer ontvang via de mail, levert dat toch wel een geluksmomentje op. En als ik volgend jaar mijn diploma heb, dan is het pas écht feest!' Nadat Iris klaar is met haar opleiding wil ze graag door Europa gaan reizen. Voor haar is dat een goede drijfveer om haar diploma te halen: 'Als ik klaar ben, mag ik weg.' Daarnaast verheugt ze zich er ook erg op om aan de slag te gaan in de zorg.

Student Iris studeren met regenboog op gezicht

Een thuisstudie? Daar word je vanzelf zelfstandig van

Overweeg jij te gaan studeren bij NTI? Dan heeft Iris een tip. 'Wil je een thuisstudie volgen, dan moet je wel van jezelf weten dat je zelfdiscipline hebt, of bereid zijn hieraan te werken. Er is echt niemand die achter je aan zit en die je vertelt dat je aan school moet. Heb je geen zelfdiscipline, dan kan zo’n studie denk ik nogal pittig zijn.' Toch is het tegelijkertijd geen ramp als je op dit moment nog niet over veel zelfdiscipline beschikt: 'Je wordt vanzelf zelfstandig, want als je de opleiding graag wil halen dan heb je eigenlijk geen andere keus.'


>> Check de opleiding van Iris MBO Verzorgende IG

Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?

Vind jouw opleiding