Welk antwoord geef jij op de vraag Waar studeer jij het liefst? Die fijne werkkamer op je zolder, een rustig plekje in een café? Of ben jij meer dat avontuurlijke type die bij deze vraag direct over de grens denkt? Zie jij jezelf wel met je studieboeken naar het buitenland verkassen voor bijvoorbeeld een leuke hbo-studie? Goed nieuws: kies je voor een opleiding bij NTI dan kan dit gewoon en studeer je waar en wanneer je wilt, in je eigen tempo. Op die manier kun je in het buitenland wonen en toch in het Nederlands studeren. Ideaal! 

Deze flexibele vorm van studeren was voor profvoetbalster Jill Baijings (21) de perfecte kans om naast haar voetbalcarrière ook nog een hbo-opleiding te doen vanuit het buitenland. We spraken Jill al eerder, toen nog midden in coronatijd. Ze speelde destijds bij SGS Essen in Duitsland en had net haar propedeuse van haar studie HBO Pedagogiek gehaald. We zijn benieuwd hoe het inmiddels met Jill en haar voetbalcarrière gaat en hoe zij het vindt om haar hbo in het buitenland te volgen. 

Hoe gaat het met je en wat zijn de grootste veranderingen sinds de laatste keer dat we elkaar spraken?

Het gaat goed, er is veel gebeurd: ik ben naar een andere club gegaan, ik ben verhuisd en heb het tweede jaar van mijn studie bijna afgerond. Ik ben een stuk drukker met mijn voetbalcarrière dan tijdens de coronaperiode. Mijn nieuwe club Bayer 04 Leverkusen komt uit in de Bundesliga (het hoogste voetbalniveau van Duitsland) en we spelen veel wedstrijden. Daarnaast speel ik nu ook regelmatig bij het Nederlands Elftal en moet ik dus veel reizen. Maar, ik houd toch tijd over om te studeren en het is nog steeds goed te combineren.

Hoe is het om te wonen in Duitsland?

Ik woonde eerst in Essen maar ben nu in Leverkusen gaan wonen. Ik heb het er goed naar mijn zin. Ik woon op mezelf in een groot, net opgeleverd, appartementencomplex. Bijna al mijn teamgenoten wonen in dezelfde stad waarvan eentje zelfs recht onder mij, dus we zoeken elkaar veel op. Ik kijk uit op de nieuwbouwwijk en heb winkeltjes en een park in de buurt. Nu ik 3 jaar in Duitsland woon spreek ik vloeiend Duits en kan ik alles verstaan. Nederland is nog steeds goed bereikbaar, het is slechts 2 uur rijden naar huis. 

Wie vanuit het buitenland studeert en net als Jill een hbo-opleiding doet, heeft voor de studie bij NTI eigenlijk alleen studieboeken en toegang tot het internet nodig. Toetsen worden wel in Nederland afgenomen maar deze kun je zelf inplannen, wanneer het jou uitkomt. Als er een toets aankomt dan kijk ik altijd naar mijn weekprogramma om te zien wanneer ik een dagje vrij ben. Ik plan mijn toetsen meestal in bij het examencentrum in Eindhoven, dat is voor mij niet zo heel ver rijden. Als ik een keer geen tijd heb om een toets te doen dan valt mijn studie niet stil. Ik kan gewoon verder met het volgende onderwerp en plan vervolgens de toets in op een moment dat mij wel uitkomt. Er is trouwens bijna altijd nog wel een plek in het examencentrum, ook op de korte termijn. Ik heb nu nog 2 leertoetsen te gaan en dan ben ik klaar met het tweede jaar. Ondertussen ben ik alvast begonnen met leerjaar 3, dat kan gewoon.

Wat zijn eigenschappen die jij hebt en die van pas komen nu je vanuit het buitenland studeert?

Door het voetbal moest ik al vroeg zelfstandig zijn. Echt naar colleges gaan en groepsprojecten doen met klasgenoten is voor mij geen optie omdat dit niet te combineren is met het voetbal. Ik ben dus eigen baas en moet ook zelf inplannen wanneer ik studeer. Ik krijg altijd een weekoverzicht en dan plan ik van tevoren in wat ik wanneer doe. Weet ik bijvoorbeeld dat ik in februari druk ben met het Nederlands Elftal dan zorg ik ervoor dat ik vóór die tijd extra studietijd inplan, want in die periode zelf kom ik er dan echt niet aan toe. Ik heb nu de planning binnen tot aan het WK en probeer het dan zo te regelen dat ik vóór die tijd al mijn belangrijke toetsen heb afgerond. Je moet dus goed kunnen plannen en veel discipline hebben.Er zijn inmiddels steeds meer meiden binnen het voetbal die op deze manier studeren, veel doen dit trouwens ook bij NTI. Voor ons in het voetbal is dit echt de ideale combinatie!

Tijdens veel opleidingen moet je stage lopen. Maar hoe gaat het met stage lopen als je besluit je hbo te doen in het buitenland? Kan dat wel?

Ja, dat kan! Na de winterstop en als ik straks mijn 2 leertoetsen heb afgerond ben ik van plan om een stage in Duitsland te doen, heel fijn dat dit ook gewoon kan. Ik heb in de ochtend training tot half 12 dus ik zou dan in de middag stage kunnen lopen, waarschijnlijk bij een kinderopvang of kinderdagverblijf. Er zijn meerdere teamgenoten die in de middag werken dus daar is gewoon tijd voor. 

Voor velen is werken of studeren in het buitenland een grote droom. Had jij eigenlijk altijd al de ambitie om in het buitenland te spelen?

Het is eigenlijk gewoon zo gelopen. Ik speelde bij Heerenveen en toen kwam het aanbod van SGS Essen. Dat was voor mij wel dé kans om in de Bundesliga te spelen, in een supergrote competitie. Ik had er 2 jaar gespeeld en wilde wel weer een nieuwe stap voor mezelf.  Diverse clubs hadden interesse, ook in Nederland, maar ik had het gevoel dat ik nog niet klaar was in de Duitse competitie, daarom ben ik naar Leverkusen gegaan. Mijn droom is om ooit in Spanje of Engeland te voetballen en uiteindelijk kom ik misschien wel weer bij een club in Nederland terecht.

Zijn er grote verschillen tussen voetbal in Duitsland en voetbal in Nederland?

In Duitsland in het voetbal heel fysiek en gaat het meer om duels. Je speelt tegen grote clubs als Vfl Wolfsburg en we moeten elke week sterk presteren want de laatste twee teams degraderen naar de Tweede Bundesliga, in Nederland gaat dat niet zo. En Nederland is toch meer van het mooie voetbal en de techniek. Ik merkte dit ook aan de manier van trainen. In Essen had ik een Duitse trainer en ging het vaak om fysieke training: lopen en conditie. De trainer bij mijn huidige club is Nederlander en die wil er juist weer meer techniek inbrengen.

Volg ons op Instagram

Klik hier

>> Lees ook het eerste interview met Jill in haar eerste studiejaar.

Een groot voordeel van studeren in het buitenland is dat je een ander land en nieuwe mensen kunt leren kennen. Heb je hier naast studeren en je drukke carrière ook tijd voor?

Ja hoor, ik vind het leuk als ik met vrienden en familie leuke dingen kan doen. Ik heb dan wel een drukke voetbalcarrière en een hbo in het buitenland, maar Duitsland is ook weer niet zo ver weg. Daarom komen mijn ouders bij alle wedstrijden kijken en plakken ze er wel eens een dagje aan. Dan gaan bijvoorbeeld even naar Keulen of Düsseldorf, deze steden liggen maar op een half uurtje rijden en zijn heel leuk!

En hoe vier je goede resultaten, hoe ziet dit eruit vanuit Duitsland?

Je resultaat van een toets krijg je via een mailtje, het moment dat je dat mailtje opent is altijd wel even spannend. Maar als ik dan zie dat ik het heb gehaald ben ik heel blij. Ik gooi het dan direct in de groepsapp die ik heb met studiegenoten. Zo’n groepsapp is heel handig: je kunt elkaar helpen en advies geven en we vieren elkaars succes. Al studeer ik in het buitenland, via deze groepsapp heb ik toch nog contact met andere studenten en dat is heel fijn.

Wat zou je anderen, die ook vanuit het buitenland een hbo-opleiding willen doen, als advies mee willen geven?

Ben je van jezelf een goede planner en heb je discipline, dan is op afstand studeren goed te doen. Je moet je echt aan de planning houden en het studeren niet uitstellen. Ik kijk altijd goed van tevoren wanneer ik wat kan doen en plan realistisch. Ik probeer, ook als ik het druk heb, in ieder geval één keer per week echt met mijn studie bezig te zijn. In drukkere tijden doe ik soms wel iets langer over een bepaald onderwerp maar gelukkig kun je bij NTI zelf indelen wanneer je wat doet. Wat ik ook wil adviseren als er een toets aan komt, doe de oefentoetsen in de leeromgeving. Met zo’n proeftentamen krijg je een goed beeld van hoe je ervoor staat en ga je met een zekerder gevoel je toets in.

En wat is uiteindelijk je doel met deze opleiding?

Ik wil natuurlijk eerst afstuderen en mijn diploma halen. Mijn voetbalcarrière gaat voor, maar na mijn carrière wil ik wel iets doen in de pedagogiek. Het is goed dat ik dan al mijn diploma heb en weet welke richting ik op wil. Dan sta ik niet met lege handen en ben ik goed voorbereid.

Jill, we wensen je heel veel succes met je mooie voetbalcarrière en met je studie!

Naar de HBO Bachelor Pedagogiek


Wil je net als Jill ook jouw hbo in het buitenland doen? 

Dit zijn de voordelen als je kiest voor een opleiding bij NTI:

  • Studeren in het buitenland? Jij kiest de bestemming! Of je dit nu doet vanuit een hangmat in Bali of bij je tante in Canada: het is helemaal aan jou! Zolang je maar (af en toe) een internetverbinding hebt!
  • Als je jouw hbo volgt in het buitenland kun je zelf bepalen wanneer je studeert. Misschien wil je de middagen wel vrij houden om te snorkelen of om die leuke stad te ontdekken, het kan allemaal!
  • Je hebt de mogelijkheid om een andere cultuur op te snuiven, maar studeert toch in het Nederlands. Wel zo makkelijk!
  • Via de online leeromgeving krijg je – waar je ook bent – de benodigde ondersteuning en houd je contact met je medestudenten en docenten.
  • Wil je in het buitenland studeren bij een Hogeschool of Universiteit dan is dat vaak vrij prijzig. En wat als je heimwee krijgt? Een studie bij NTI is voordelig. En verlang je weer terug naar ons kikkerlandje? Dan kun je jouw studie natuurlijk gewoon weer in Nederland voortzetten!
  • Stage lopen kan vaak ook in een ander land, ook als je via NTI een studie vanuit het buitenland doet. Een onvergetelijke ervaring en niet onbelangrijk: het staat mooi op je cv!

Meer over studeren vanuit het buitenland