Ben je geïnteresseerd in het bedrijfsleven en wil je een opleiding volgen waarmee je verschillende carrièremogelijkheden hebt? Dan is een opleiding hbo commerciële economie wellicht iets voor jou. Met deze opleiding kun je aan de slag in verschillende sectoren, zoals de retail, de financiële sector, de industrie en de dienstverlening. Maar wat kun je worden na een opleiding commerciële economie?

Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende beroepen voor afgestudeerden in commerciële economie:

Marketing medewerker

Een marketing medewerker ondersteunt bij het ontwikkelen en implementeren van marketingcampagnes. Je analyseert de doelgroep, de concurrentie en de markt om zo de beste strategieën te bepalen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de creatie van inhoud en materiaal en denk je na over hoe je de campagne het beste kunt promoten. Je houdt ook de sociale media-kanalen van het bedrijf bij.

Verkoop medewerker

Een verkoop medewerker zorgt voor het genereren van leads, het opvolgen van leads, het creëren van offertes en het sluiten van deals. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt voor potentiële klanten en vertegenwoordigt het bedrijf op beurzen en evenementen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van bestaande klantrelaties.

E-commerce specialist

Een e-commerce specialist gaat over het ontwikkelen van de online aanwezigheid van een bedrijf. Je zorgt ervoor dat de website van het bedrijf goed functioneert, er aantrekkelijk uitziet en goed vindbaar is. Je zorgt voor de optimalisatie van zoekmachines, ontwikkelt online campagnes, zorgt voor een gebruiksvriendelijke check-out en denkt na over hoe je de conversie kunt verhogen.

Accountmanager

Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van relaties met klanten en het verhogen van de omzet. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt voor de klant en zorgt ervoor dat de klant tevreden is en blijft. Daarnaast denk je na over hoe je de omzet kunt verhogen, ontwikkel je offertes en ben je verantwoordelijk voor de verkoop.

Product manager

Volg ons op Instagram

Klik hier

Als product manager houd je je bezig met de ontwikkeling en het beheer van producten binnen een bedrijf. Je analyseert de markt, identificeert kansen en bedreigingen en bepaalt de beste strategie voor de producten. Je zorgt voor de ontwikkeling en de lancering van nieuwe producten en werkt samen met andere afdelingen, zoals sales en productie, om ervoor te zorgen dat de productstrategie aansluit op de bedrijfsdoelen.

Business Analist

Een business analist is vooral bezig met het analyseren van bedrijfsprocessen, financiële gegevens en operationele resultaten. Je helpt bij het identificeren van kansen en risico's, en adviseert het management over hoe ze de prestaties van het bedrijf kunnen verbeteren. Een business analist werkt vaak samen met andere afdelingen binnen een bedrijf, zoals finance en operations, om ervoor te zorgen dat het bedrijf effectief en efficiënt werkt.

Marktonderzoeker

Een marktonderzoeker gaat over het verzamelen en analyseren van gegevens over consumentengedrag, markttrends en concurrentie. Je helpt bij het identificeren van kansen en risico's en adviseert het management over hoe ze de marketingstrategie van het bedrijf kunnen verbeteren. Een marktonderzoeker werkt vaak samen met andere afdelingen binnen een bedrijf, zoals marketing en sales, om ervoor te zorgen dat het bedrijf de juiste doelgroep bereikt en effectief communiceert met klanten.

Business Development Manager

Een business development manager focust zich op het ontwikkelen van nieuwe zakelijke kansen en het uitbreiden van de activiteiten van het bedrijf. Je identificeert potentiële klanten en partners, onderhandelt over contracten en werkt samen met andere afdelingen binnen het bedrijf om ervoor te zorgen dat nieuwe zakelijke kansen aansluiten op de bedrijfsdoelen.

Conclusie: na HBO Commerciële economie kun je alle kanten op

Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende carrièremogelijkheden beschikbaar voor afgestudeerden in commerciële economie. Het is een brede studie die je voorbereidt op verschillende functies binnen het bedrijfsleven. Afhankelijk van je persoonlijke interesses en vaardigheden, kun je een functie kiezen die het beste bij je past. Met een opleiding commerciële economie op zak heb je de mogelijkheid om te werken in verschillende sectoren. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren over de verschillende beroepen en bedrijven, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken en een baan kunt vinden die aansluit bij jouw interesses en ambities.

Wil jij snel starten met deze opleiding? En meer info over bijvoorbeeld het studieprogramma, praktijkdagen en stage?

Ga naar HBO Commerciële economie

Geen zin of tijd in een volledige hbo-bachelor? Check dan ook onze kortere hbo-programma's: