Omschrijving

Aan de slag in de kinderopvang

Bij de Associate degree (Ad) Kinderopvang draait alles om de begeleiding van kinderen (0 - 13 jaar). De opvoeding wordt steeds meer als maatschappelijke verantwoordelijkheid gezien, waardoor de rol van begeleiders in de kinderopvang en voor- en naschoolse educatie groeit. Tijdens deze 2-jarige opleiding krijg je verdiepende theoretische kennis over de ontwikkeling van kinderen, waaronder ontwikkelingspsychologie en spelen en ontwikkelen. Hoe kun je het beste communiceren met kinderen en hun opvoeders? Hoe kun je passende ondersteuning bieden als kinderen tegen problemen in hun ontwikkeling aanlopen? Ook ga je aan de slag met beleid in de kinderopvang. Daarnaast leer je coachen, begeleiden en trainen van professionals. Meld je nu aan voor de Associate degree Kinderopvang en haal in 2 jaar de erkende Ad-titel.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (08:00-17:00)
ma-vr (09:00-17:00)
Camille Heusinkveld

Ik heb net de eerste module met goed gevolg afgerond. Ik heb net de eerste module met goed gevolg afgerond. Het is wennen om weer te studeren, dat is zo'n 15 jaar geleden, maar de stof is erg interessant en het niveau van de examens geeft me het gevoel dat er hoge eisen worden gesteld aan zowel de aangeboden leerstof als de opgenomen kennis van mij als student. NTI is makkelijk te bereiken via de app bij vragen en er is een fijne startopdracht om je goed te begeleiden voordat je met de eerste module begint. Daarnaast is er veel informatie over de gehele opleiding terug te vinden in mijn persoonlijke account en is de uitleg bij elke te volgen module erg uitgebreid.

Wat is een Associate degree opleiding?

Een Associate degree (Ad) is een 2-jarige HBO-opleiding die je opleidt naar een wettelijk erkend getuigschrift. Ad-opleidingen zijn in nauw overleg met het werkveld ontwikkeld. Na afloop van deze opleiding kan je direct aan de slag in het werkveld.
Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren en te starten met de aansluitende bacheloropleiding Pedagogiek. Je kunt dan vrijstellingen krijgen binnen de bachelor.

Voor wie is een Associate degree interessant?

De Associate degree-opleidingen van Hogeschool NTI zijn gericht op:

 • werkenden die hun HAVO-diploma hebben behaald; 
 • werkenden die hun MBO-diploma niveau 4 hebben behaald; 
 • werkenden die aan bovenstaand opleidingsniveau voldoen en zich verder willen ontwikkelen op HBO-niveau; 
 • Werkenden in het aansluitende beroepenveld.

Inhoud

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Bij de Associate degree Kinderopvang kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Het studieprogramma

Associate degree Kinderopvang 7749

Bij deze opleiding kun je 120 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar wordt een gedegen basis gelegd door middel van modules zoals Inleiding in de Pedagogiek en Ontwikkelingspsychologie. Daarnaast wordt er ingegaan op algemene vaardigheden zoals observeren, rapporteren signaleren en het bieden van passende ondersteuning. Ook ontwikkel je professionele gespreksvaardigheden om goed te leren communiceren met kinderen en opvoeders. Verder is er aandacht voor de rol van spel en spelen in de ontwikkeling van kinderen.

Inleidende fase
 • Startmodule (introductie)
  0 EC
 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
  8 EC
 • Inleiding in de pedagogiek
  8 EC
 • Ontwikkelingspsychologie in de kinderopvang
  8 EC
 • Spelen en ontwikkelen
  8 EC
 • Onderzoeken en rapporteren
  8 EC
 • Signaleren en passende ondersteuning
  8 EC
 • Professionaliseringsopdracht jaar 1
  6 EC
 • Integrale Beroepsopdracht - jaar I
  6 EC

Jaar 2

Tijdens het tweede studiejaar leer je meer over diversiteit in de ontwikkeling en in de samenleving. Je krijgt handvatten hoe om te gaan met deze diversiteit. Daarnaast leer je vaardigheden als het coachen en trainen van collega’s. Deze vaardigheden pas je ook praktisch toe in je stage. Ook gaan we in op kwaliteit in de kinderopvang, bijvoorbeeld door beleidsvorming. Je sluit de opleiding af met een afstudeerproject: een beroepsproduct.

Hoofdfase
 • Voorlichting en Training geven in de Kinderopvang
  8 EC
 • Kwaliteit in de kinderopvang
  8 EC
 • Diversiteit in de samenleving
  8 EC
 • Ontwikkelingsdiversiteit
  8 EC
 • Risico's in opvoeding en ontwikkeling
  8 EC
 • Afstudeerproject Ad
  10 EC
 • Stage AD
  10 EC

Wat kun je nog meer verwachten

Inclusief online praktijkbijeenkomsten

Tijdens een aantal interessante online praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Met FlexibelStuderen® heb je de regie zelf in handen.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

FlexibelStuderen®

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze Ad-opleiding moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4) 

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een HBO-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

Tijdens de Associate degree Kinderopvang loop je stage in bijvoorbeeld een kinderopvang waarin je helpt met activiteiten organiseren of contact legt met de doelgroep. Zo ervaar je hoe het is om de kinderopvang te werken. Je bent voor deze opleiding 280 uur met de stage bezig. Je wordt vanuit NTI begeleid door een stageadviseur.

Stageplaats

Je mag je stageplaats zelf uitkiezen. Om je te helpen, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding Kinderopvang past.

 

Examen

Wettelijk erkend getuigschrift

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Wanneer je alle onderdelen van de opleiding met succes afrondt, ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift 'HBO Associate degree Kinderopvang. Je mag je dan Associate degree (Ad) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Associate degree) te verlenen. Bekijk meer over de kwaliteit van Hogeschool NTI.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo new 250pxb3

Voordelen van examen doen bij NTI

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland.
 • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. De examenkosten bedragen € 71,55 per maand.

 

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Personenregister kinderopvang

Als je met kinderen gaat werken, heb je in veel gevallen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Ook moet je je aanmelden bij het personenregister kinderopvang via DUO. Je vindt daar ook aanvullende informatie.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen extra kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen maar eens met die van andere opleiders. Dan zie je dat Hogeschool NTI ook financieel de beste keuze is.

Kosten HBO AD Kinderopvang 7749

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 219,95 24 maanden
Examenkosten € 71,55 24 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw getuigschrift

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo krijg je bijvoorbeeld tot 50% korting op Adobe Creative Cloud en NordVPN, en krijg je extra voordeel op laptops, smartphones en gadgets. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen

Associate degree Kinderopvang

4 sterren - gebaseerd op 6 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

Camille Heusinkveld

Ik heb net de eerste module met goed gevolg afgerond. Het is wennen om weer te studeren, dat is zo'n 15 jaar geleden, maar de stof is erg interessant en het niveau van de examens geeft me het gevoel dat er hoge eisen worden gesteld aan zowel de aangeboden leerstof als de opgenomen kennis van mij als student. NTI is makkelijk te bereiken via de app bij vragen en er is een fijne startopdracht om je goed te begeleiden voordat je met de eerste module begint. Daarnaast is er veel informatie over de gehele opleiding terug te vinden in mijn persoonlijke account en is de uitleg bij elke te volgen module erg uitgebreid.

Adri van Ommen

Ik vind het soms onduidelijk bij wie opmerkingen en feedback die ik geef terecht komt en wat ermee gedaan wordt. Daarbij werkt het contact met medestudenten via de website niet.

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.

Trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Ze zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Bekijk de Wall of Fame

Thamar - HBO Arbeidspsychologie

Amy - HBO Voeding en diëtetiek