Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Leer brede en complexe situaties in kaart brengen

Ben jij die allrounder die beschikt over een kritische blik en een hands-on-mentaliteit? En wil jij alles leren over het ontwerpen, optimaliseren en beheersen van processen en systemen? Start dan met HBO Technische Bedrijfskunde (TBK)! Als technisch bedrijfskundige ben je gespecialiseerd in het oplossen van problemen op het gebied van processen en systemen. Je hebt enerzijds oog voor de techniek en anderzijds de mens en het waarmaken van deze oplossingen. Wil je meer weten over HBO Technische bedrijfskunde (TBK)? Lees snel verder! 

Tot € 10.000,- korting voor HBO Technische Bedrijfskunde bij NTI!

Heb jij nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs behaald en ga je HBO Technische Bedrijfskunde bij NTI volgen? Dan krijg je maar liefst € 10.000,- korting voor de volledige opleiding! Met deze enorme overheidssubsidie betaal je in plaats van € 3.300 per jaar, slechts € 800 per jaar. Kijk hieronder bij Subsidieregeling voor meer informatie of bekijk het filmpje.

Zo werkt de subsidie

Wat kun je na HBO Technische bedrijfskunde?

Als technisch bedrijfskundige ben je een bruggenbouwer: je vormt de schakel tussen de directie en productie-afdelingen. Na HBO Technische bedrijfskunde (TBK) beheers je onder andere de volgende vaardigheden:

 • bedrijfsprocessen analyseren en evalueren;
 • directie adviseren over bedrijfsprocessen;
 • oplossingen bedenken voor technische vraagstukken.

Inhoud

Wat leer je tijdens HBO Technische bedrijfskunde (TBK)?

Tijdens de opleiding HBO Technische Bedrijfskunde (TBK) leer je organisatiestructuren en bedrijfsprocessen analyseren en verbeteren. Je volgt o.a. de volgende vakken:

 • Businessmanagement en modelvorming
 • Technische processen
 • Risicomanagement

Gratis 6 praktijkbijeenkomsten per studiejaar

Tijdens Technische Bedrijfskunde zijn er 6 praktijkbijeenkomsten per studiejaar, flexibel in te plannen in Leiden en Utrecht. Tijdens de praktijkbijeenkomsten worden vaardigheden getraind en worden de modules inhoudelijk besproken. Tijdens de TBK-opleiding volg je onder andere de volgende praktijkbijeenkomsten:

 • Inleiding TBK
 • Bedrijfskundig onderzoek
 • Systeem- en procesanalyse

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Human Resource Development
 • Operations Management
 • Materiaalkunde
 • Technische processen

Subsidieregeling

Volg HBO Technische Bedrijfskunde extra voordelig bij NTI

De arbeidsmarkt vraagt meer en meer om breed opgeleide bedrijfskundigen met enig verstand van techniek. Om deelname van volwassenen aan het hoger onderwijs te stimuleren, stelt de overheid een hoge subsidie beschikbaar voor een aantal deeltijdopleidingen. NTI neemt met HBO Technische Bedrijfskunde deel aan dit unieke overheidsexperiment om deeltijdonderwijs op een nieuwe manier te financieren. Middels vouchers kan jij een korting krijgen van € 10.000,- op het collegegeld. De voucherkorting is beschikbaar voor iedereen die nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs heeft behaald. 

Hoe werkt de korting en wat zijn de voorwaarden?

Indien je voldoet aan de vouchervoorwaarden kun je je inschrijven voor de deeltijd bachelor Technische Bedrijfskunde. De voorwaarden zijn:

 • Je hebt nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs behaald;
 • Je hebt een havo-diploma en/of een vwo-diploma en/of een mbo-diploma (niveau 4).

Heb je een opleiding in het hoger onderwijs gevolgd maar deze niet afgerond, dan kom je ook in aanmerking. NTI vraagt voor jou de voucher aan van € 1.250 per semester. Voldoe je aan de studievoortgangseis, dan kun je beginnen met het volgende semester en wordt de volgende voucher van € 1.250 aangevraagd. Zie hieronder meer informatie over de studievoortgangseis.

Wat betaal ik allemaal?

Indien je voldoet aan de voorwaarden betaal je slechts € 85 per maand aan collegegeld. Je betaalt geen apart lesgeld en examengeld. De tentamenpogingen zijn inbegrepen in het bedrag. Mocht je het tentamen na één poging niet halen, dan kan je nog twee gratis pogingen doen. Indien je voldoende studievoortgang hebt, kun je de volledige opleiding afronden met maar liefst € 10.000 korting. 

Wat is de studievoortgangseis?

Je komt alleen in aanmerking voor de korting indien je voldoende studievoortgang hebt. De opleiding bestaat uit 8 semesters die elk 30 EC waard zijn. De studievoortgangseis betekent concreet: je kunt pas aan semester 3 beginnen, als je minimaal semester 1 hebt afgerond. Je kunt pas aan semester 4 beginnen, wanneer je minimaal semester 1 en 2 hebt afgerond. Je kunt pas aan semester 5 beginnen, wanneer je minimaal semester 1, 2 en 3 hebt afgerond, enzovoort. Zie het schema hieronder: 

Jaar 1
     - Semester 1: geen instroomeis
     - Semester 2: geen instroomeis

Jaar 2
     
- Semester 3 instroomeis: semester 1 is afgerond
     - Semester 4 instroomeis: semester 1 en 2 zijn afgerond

Jaar 3
     - Semester 5 instroomeis: semester 1, 2 en 3 zijn afgerond
     - Semester 6 instroomeis: semester 1, 2, 3 en 4 zijn afgerond

Jaar 4
     - Semester 7 instroomeis: semester 1, 2, 3, 4 en 5 zijn afgerond
     - Semester 8 instroomeis: semester 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 zijn afgerond

Heb je al een bachelor- of mastertitel behaald?

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de voucherkorting omdat je al een bachelor- of mastertitel hebt? Dan kun je de reguliere opleiding HBO Technische Bedrijfskunde van NTI volgen. Neem hiervoor contact op met onze studieadviseurs. Als je je inschrijft voor de opleiding met voucherkorting terwijl je niet voldoet aan de voorwaarden, dan word je ingeschreven in deze reguliere variant, die geen deel uitmaakt van het overheidsexperiment.

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met de opleiding HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde met voucherkorting dien je nog geen bachelor- of mastertitel te hebben behaald in het reguliere onderwijs én dien je één van de volgende diploma's te hebben:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Met vrijstellingen studeer je sneller

Voor deze opleiding kun je een vrijstellingsverzoek indienen. Na goedkeuring van het verzoek hoef je de vrijgestelde modules in het betreffende semester niet te doen. Je kunt dus sneller door de opleiding heen. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stage tijdens HBO Technische bedrijfskunde (TBK)

Breng je kennis in de praktijk tijdens een interessante en dynamische stage. Tijdens HBO Technische bedrijfskunde (TBK) kun je stage lopen op de afdelingen planning, inkoop, productie en distributie.

Stageduur van HBO Technische bedrijfskunde (TBK)

Voor HBO Technische bedrijfskunde (TBK) bedraagt de omvang van de stage 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De overige uren gebruik je om aan je verslag te werken. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is ook de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Technische bedrijfskunde (TBK)

Erkenning hbo-opleidingHBO Technische bedrijfskunde (TBK) is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Je ontvangt het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Technische bedrijfskunde (TBK). Je mag je dan Bachelor of Science noemen.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na HBO Technische bedrijfskunde (TBK)?

Heb jij HBO Technische bedrijfskunde (TBK) afgerond? Dan kun je in het bedrijfsleven aan de slag! Als afgestudeerd technisch bedrijfskundige krijg je te maken met kwesties die breed en complex van aard zijn. Je kunt als technisch bedrijfskundige werken bij allerlei soorten bedrijven, bijvoorbeeld bij:

 • productiebedrijven
 • transportbedrijven
 • dienstverleners

Beroepen

Als technisch bedrijfskundige kun je werken in de industrie, (semi)overheid of dienstverlening. In deze werkvelden kun je aan de slag gaan als:

 • consultant
 • manager
 • industrial engineer
 • projectleider
 • productiemanager

Studieduur & lesgeld

All-inclusive collegegeld

Hieronder vind je het all-inclusive collegegeld voor de opleiding met voucherkorting. Schrijf je op deze pagina via de oranje buttons in voor de opleiding indien je nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs hebt behaald. Heb je dit diploma al wel, neem dan contact op met onze studieadviseurs om je in te laten schrijven voor HBO Technische Bedrijfskunde zonder voucherkorting. 

HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde 7706

Termijnen 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 85,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 0,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Werkzaam onder CAO Metalektro? Studeer gratis met financiering werkgever

Ben jij werkzaam bij een bedrijf waarvan de CAO onder Metalektro valt? Dan kan jouw werkgever een vergoeding aanvragen voor deze NTI-opleiding via het A&O Fonds van Metalektro. Deze vergoeding bedraagt maximaal € 2.500,- per studiejaar, voor een maximale periode van 2 jaar. Met deze financiering kan jij de HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde bij NTI volledig gratis volgen! De werkgever dient zelf contact op te nemen met het A&O Fonds van Metalektro. 

Ervaringen

HBO Bachelor Technische bedrijfskunde (TBK)
4.5 sterren - gebaseerd op 1 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Niveau
Studiemateriaal

Praktische tips: het is best theoretisch in het begin,verkijk je daar niet op. Laat je niet van de wijs brengen door de hoeveelheid. Neem voor jezelf voor iedere toets de leerdoelen vanuit de modulewijzer door.

Bij contactdagen Utrecht neem de trein, parkeren is meestal lastig en duur in de buurt.
Wel leerzame studie, maak er iets moois van.

Bekijk alle ervaringen