Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Leer de basis van strafrecht

Wil je leren wat strafbaar is en welke feiten van belang zijn in een (straf)zaak? Wil je vervolgens kunnen beoordelen tot welke uitkomst deze feiten moeten leiden? Dan is dit korte hbo-programma Strafrecht de juiste keuze. Je leert in grote lijnen wat de termen strafrecht en strafprocesrecht inhouden. Tijdens een interactieve praktijkbijeenkomst ga je oefenen met de stof. Dit efficiënte, praktijkgerichte programma is al in 3 maanden af te ronden!

Is dit korte hbo-programma iets voor mij?

Je wilt graag meer weten over de rechtsregels waarin is vastgelegd welk gedrag strafbaar is. Ook ben je geïnteresseerd in welke straffen er op dit gedrag gesteld zijn en hoe strafoplegging wordt gerealiseerd. Dan is dit het korte hbo-programma Strafrecht van Hogeschool NTI echt iets voor jou!

Onderdeel van volledige HBO Bachelor

Dit korte hbo-programma is een onderdeel van de erkende HBO Bachelor Rechten. Je bent dus verzekerd van erkende kwaliteit en kunt bovendien studiefinanciering krijgen tegen gunstige voorwaarden. Lees hier meer over bij de tab Studieduur & lesgeld.

Inhoud

Inhoud van de HBO-module Strafrecht

Je leert in de HBO-module Strafrecht zelf te beslissen welke feiten van belang zijn in een zaak. Je dient de juridische feiten af te wegen: wat is voor een zaak van belang en wat niet. Om deze beslissing te kunnen nemen, zul je de zaak moeten analyseren en op basis van deze analyse een diagnose stellen: welke feiten zijn relevant, welke irrelevant. Kortom, je dient de juridisch relevante feiten te selecteren. In grote lijnen wordt tijdens deze module uiteengezet wat strafrecht inhoudt. Daarbij maak je kennis met het formeel en het materieel strafrecht. Vervolgens gaan we in op het functioneren van de instellingen die betrokken zijn bij de strafrechtspleging, zoals het Openbaar Ministerie.

Inclusief praktijkbijeenkomst

Bij het korte hbo-programma Strafrecht hoort een praktijkbijeenkomst. Tijdens de praktijkbijeenkomst geeft een topdocent jou uitleg over de theorie en ga je oefenen met de stof. Zo gaat die beter voor je leven. Tijdens  de praktijkbijeenkomst zal de docent aan de hand van de dagelijkse praktijk van een strafrechtadvocaat een uiteenzetting geven van de gehele doorloop van een strafzaak.

Toelating

Examen

Hoe rond ik de opleiding af?

Het hbo-programma Strafrecht sluit je af met een examen.

Kan ik doorstuderen?

Je kunt vanuit dit programma verder studeren naar de HBO Bachelors Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening. Je dient dan wel te voldoen aan de toelatingseisen van de HBO Bachelor. Indien je wordt toegelaten ontvang je gegarandeerd vrijstelling voor de gelijknamige module die deel uitmaakt van deze bachelors.

Examenkosten voor het HBO-programma Strafrecht

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 33,33 per maand.

Studieduur & lesgeld

HBO-programma Strafrecht 7821

Termijnen 3 Maanden *
Lesgeld per termijn € 199,00
  • Inschrijfgeld en dossiervorming € 35,-
  • 5% korting bij betaling ineens
  • * is het aanbevolen studietempo

Ervaringen

HBO-programma Strafrecht
4 sterren - gebaseerd op 2 ervaringen
Flexibiliteit
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Ik heb gekozen voor de module strafrecht om wat extra te kunnen studeren naast mijn huidige studie/werk. Het is super handig en goed te combineren. Je kunt gemakkelijk in contact komen met docenten als er problemen zijn en het huiswerk wordt snel nagekeken.

Bij deze opleiding krijg je 1 lesboek thuisgestuurd. De leerstof is makkelijk leesbaar en leerbaar. In het boek staan ook goede voorbeelden die de tekst verduidelijken!

Als je meer over Strafrecht en Strafvordering wilt weten is dit niet de goede studie voor je. Er worden wel een aantal bevoegdheden doorgenomen, maar het gaat niet over wetsartikellen. Het gaat toch vooral over het procesrecht. Dus wat gebeurt er met een verdachte nadat de politie 'klaar' met hem is.

Voor het examen moet je het boek doornemen, dit is ook de examenstof. Echter worden er op het examen vrijwel geen vragen gesteld die je terug kunt vinden in het lesboek. Dit is ook de reden dat je zeker al kennis moet hebben van criminaliteit en wetsartikellen! De onderwerpen die in het boek missen, dus de verdieping in Strafrecht en Strafvordering, worden juist wel in het examen gevraagd.

Ik raad de studie aan, maar je moet dus al wel enige kennis hebben. Ook een HBO denkniveau heb je zeker nodig!

Bekijk alle ervaringen