Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Help mensen met het recht

Ons land kent vele wetten en regels. Wil jij mensen graag helpen om een weg te vinden tussen al deze rechterlijke begrippen? Als sociaal juridisch dienstverlener zal dat je taak zijn. Er zijn zoveel uiteenlopende functies in het sociaal-juridische vakgebied dat je altijd voor een uitdaging zult staan. In sommige functies heb je dagelijks contact met mensen die je hulp hard nodig hebben, soms werk je achter de schermen aan beleid.  Wat denk je, is de combinatie wetten en regels en sociaal werk iets voor jou? Volg dan HBO Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) van Hogeschool NTI!

Wat kun je na HBO Sociaal Juridische Dienstverlening?

Sociaal juridisch dienstverlener is een veelzijdig beroep waarmee je alle kanten op kunt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een van de volgende invullingen:

 • mensen advies geven over juridische zaken;
 • mensen met schulden helpen;
 • beleid ontwikkelen bij bijvoorbeeld gemeentes.

Deze hbo-opleiding scoort landelijk een 7,8

logo-nse.pngIn de Nationale Studenten Enquête 2017 is de opleiding HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) van Hogeschool NTI beoordeeld met een 7,8. De beoordeling geeft aan dat het gebruik van de beste vakliteratuur, in combinatie met onze praktijkgerichte werkvormen, door onze studenten hoog wordt gewaardeerd! Lees meer over de Nationale Studenten Enquête 2017.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

36 maanden looptijd 

Lesgeld vanaf € 157,20 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

36 maanden looptijd 

Lesgeld vanaf € 249,50 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer je tijdens HBO Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)?

De opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening heeft een breed programma. Je wordt opgeleid tot een sociaal juridische professional die na de opleiding direct cliënten kan ondersteunen bij sociaal juridische vraagstukken. Tijdens HBO Sociaal Juridische Dienstverlening staat persoonlijke ontwikkeling centraal. Je volgt vakken als Juridische Vaardigheden, Arbeids- en sociaal recht, Methoden van online hulp- en dienstverlening en Signalering en Preventie.

Gratis: 4 praktijkbijeenkomsten per studiejaar

De opleiding HBO Sociaal Juridische Dienstverlening bevat per studiejaar 4 interessante praktijkbijeenkomsten. Topdocenten geven jou uitleg over de theorie, op deze manier gaat het beter voor je leven. Daarnaast leer je samen met andere studenten de vaardigheden van een SJD'er. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn tijdens HBO Sociaal Juridische Dienstverlening:

 • Juridische Gespreksvoering
 • Onderzoek en rapportage
 • Strafrecht
 • Dossiervorming en advisering

Je start de opleiding met een kick-off. Tijdens deze kick-off ontmoet je je medestudenten en volg je onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark. Tijdens deze leuke workshop leer je technieken om geconcentreerd te blijven en informatie sneller te verwerken, hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag!

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je tijdens HBO Sociaal Juridische Dienstverlening webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • E-juridische dienstverlening
 • Inkomensondersteuning en schuldhulpverlening
 • Methoden van online hulp- en dienstverlening

Toelating

Stage

Stage tijdens HBO Sociaal Juridische Dienstverlening

Een stage maakt deel uit van de opleiding HBO Sociaal Juridische Dienstverlening. Tijdens je stage breng je jouw opgedane kennis in de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij het UWV, schuldhulpverleningsinstanties of gemeentes.

Stageduur van HBO Sociaal Juridische Dienstverlening

De stageduur van de opleiding HBO Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) is 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De resterende uren besteed je thuis aan je stageverslag en opdrachten. Je wordt tijdens de stage door een stageadviseur vanuit Hogeschool NTI begeleid. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Examen

Wettelijk erkend hbo-diploma Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, krijg je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Sociaal Juridische Dienstverlening. Je mag dan de graad LLB (Bachelor of Laws) voeren. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen. 

Examenkosten voor HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 84,72 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na HBO Sociaal Juridische Dienstverlening?

HBO Sociaal Juridische dienstverlening is een brede opleiding waar je alle kanten mee op kunt. Werk je graag met mensen, of werk je liever achter de schermen aan wetten en regels? Je kunt na HBO Sociaal Juridische Dienstverlening bijvoorbeeld aan de slag bij:

 • het UWV
 • gemeentes
 • reclasseringsinstanties

Beroepen

HBO Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) stoomt je klaar voor een dienstverlenende functie in de rol van adviseur, trajectbegeleider of regisseur. Specifiek kun je na HBO SJD gaan werken als bijvoorbeeld:

 • reclasseringsmedewerker
 • sociaal medewerker
 • UWV werkcoach
 • bewindvoerder
 • schuldhulpverlener
 • casemanager re-integratie
 • juridisch medewerker vluchtelingenwerk

Studieduur & lesgeld

HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening 7937

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 1.792,08 € 157,20
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Nog 5 dagen Acer Chromebook actie bij inschrijving

Acer Chromebook actieBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Chromebook t.w.v. €249 voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2017 ontvang je € 1.330,55 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Ervaringen

HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)
4 sterren - gebaseerd op 2 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Het heerlijke van studeren via NTI is dat je alles in je eigen tijd kan indelen. Je kan studeren wanneer je maar wilt. Het klopt dat dit inderdaad discipline vraagt. Maar zodra je eenmaal bezig gaat en je de stof interessant vind dan blijft de trein wel lopen. Ook heb ik zelf contact gezocht met een aantal studenten waardoor ook wij elkaar kunnen supporten. De diverse modulewerkboeken en e-videos omschrijven goed wat er van je verwacht wordt. De huiswerkopdrachten zijn niet alleen toegespitst op de leerstof, maar ook op concrete situaties. Via internet kan je de gemaakte huiswerkopdrachten inleveren. Deze worden in principe binnen een week nagekeken door docenten uit het werkveld. Tevens spreekt de mix en diversiteit van de verschillende modules mij aan. Inmiddels heb ik drie praktijkdagen gehad. Het leuke daarvan is dat je dan andere studenten treft en ervaringen kan uitwisselen. Ook krijg je dan al het gevoel echt een specialist te worden. Vooral de combinatie van recht en dienstverlening spreekt mij aan: het kunnen helpen van mensen met vraagstukken binnen juridische kaders.

Het is pittig, maar te doen. Het is pittig omdat ik 36 uur werk en (gedeeltelijk) mantelzorger ben. Het vraagt discipline. Wat het "eenzaam" maakt is het solo studeren.

Bekijk alle ervaringen