Bo is een echte aanpakker. Ze vindt het heerlijk om anderen te kunnen helpen en dingen te organiseren zodat alles op rolletjes loopt. Bij haar vorige werkgever had ze echter hele andere taken en dus werd het tijd om het roer om te gooien. Ze besloot zich om te scholen en vond al snel dé studie die haar op het lijf geschreven was: MBO Management Assistent*.

Student Bo portretMaar deze opleiding moest ze wel combineren met haar gezin, haar baan en een verhuizing. En toen kreeg ze ook nog een aanrijding. Een studievertraging zit er dan dik in, zou je denken. Maar niet voor georganiseerde types als Bo! Ze heeft haar opleiding inmiddels bijna afgerond en moet er niet aan denken dat ze straks niet meer met haar hoofd de boeken hoeft in te duiken. Studeren smaakt naar meer en dit is nog maar het begin!

Tijd voor een carrièreswitch

Na de opleiding MBO Management Assistent kun je aan de slag als management assistent of directiesecretaresse. Een veelzijdig beroep waar je vaak mee mag denken over de processen binnen een bedrijf, met veel mensen kunt samenwerken maar waar je ook zelfstandig aan de slag gaat met bijvoorbeeld administratie of het regelen van afspraken.

Voor Bo was het meteen duidelijk dat deze opleiding helemaal voor haar gemaakt was: “Ik ben van nature een echte regeltante. Ik werkte in de detailhandel en wist op een gegeven moment dat ik dat niet voor de rest van mijn leven wilde doen. Maar wat dan wel? Ik ben er goed voor gaan zitten en heb nagedacht welke aspecten van het werk ik wel leuk vond en waar ik in verder wilde groeien. Dingen organiseren en regelen maar vooral het ondersteunen van mensen binnen een bedrijf, dat past allemaal perfect bij mij. Ik kwam dus al snel uit bij de opleiding Office Management Assistent.”

Een thuisstudie die je in je eigen tempo kunt volgen was wel een vereiste voor Bo. Ze heeft immers een druk gezinsleven. “Ons gezin is onlangs verhuisd van een grote stad naar een klein dorp. Dat was best een omschakeling en we moeten allemaal nog onze draai vinden. Ik wil graag mijn nieuwe dorpsgenoten wat beter leren kennen en start daarom binnenkort met hiphop- en salsalessen bij de lokale dansschool. Daarnaast hebben we net 4 maanden ons nieuwe huis verbouwd en heb ik ook nog een baan. Doordat ik heb gekozen voor een opleiding die ik vanuit huis kan doen en ik het studeren kan inplannen wanneer het mij uitkomt, is het eigenlijk best goed te combineren.

Student Bo studeert

Studeren, hoe doe je dat ook alweer?

Als je al een tijd niet gestudeerd hebt is het best weer even wennen om in nieuwe leerstof te duiken. Bo koos daarom voor een niveau waarvan zij wist dat ze deze aan zou kunnen. “Ik had al een tijdje niet gestudeerd, ik heb de havo gedaan en daarna een jaar hbo. En ik heb ooit wat cursussen gedaan die ik uiteindelijk toch niet heb afgemaakt. Daarom koos ik nu bewust voor een mbo-opleiding omdat dit voor mij wat laagdrempeliger is. Ik was best benieuwd of ik het na al die tijd nog wel kon, echt in de studieboeken zitten. Maar mijn eerste cijfer was een 10! Ik was het studeren gelukkig dus nog niet verleerd.

Perfectie moet je loslaten

Iedereen studeert op zijn eigen manier maar Bo houdt zich vast aan een old-school methode: “Ik schrijf van elk hoofdstuk samenvattingen, gewoon met pen en papier. Dit deed ik vroeger op de middelbare school al en dit blijft voor mij toch de allerbeste manier om de stof te onthouden.

Andere tips heeft Bo ook. Zo is ze er achter gekomen dat de vrijheid die je hebt bij een thuisstudie erg fijn is, maar dat je dan echt standvastig moet zijn en jezelf moet blijven motiveren. En daarbij hoef je heus niet altijd naar perfectie te streven. “Ik doe gewoon super goed mijn best en meer dan dat kan ik niet doen. En dat houd ik dan ook in mijn achterhoofd bij een examen bijvoorbeeld.

Volg ons op Instagram

Klik hier

De opleiding Management Assistent duurt 24 maanden. Bo ligt ruim voor op schema al had het voor haar zelfs nog sneller gekund. “Ik wilde hem eigenlijk binnen een jaar doen maar ik kreeg helaas een aanrijding, daardoor duurde het 6 maanden langer.
Gemiddeld studeer ik zo’n 2 uur per week. Natuurlijk heb je soms wat meer de tijd nodig, bij een stageopdracht bijvoorbeeld. Maar ik verwacht mijn opleiding ruim binnen de tijd af te ronden.

Inmiddels heeft ze een leuke baan gevonden die helemaal aansluit bij de studie. Haar werkgever is een jong bedrijf en geeft haar goed de ruimte om te studeren. Dingen die ze in de studie leert kan ze direct toepassen in het bedrijf en op die manier trekt ze steeds meer taken naar haar toe.

In de opleiding kun je er voor kiezen extra keuzedelen te doen. Hierdoor kun je je nog verder verdiepen in een bepaald onderwerp. Voor Bo was de keuze niet moeilijk. Ze koos voor digitale vaardigheden en voor HRM. En vooral dit laatste onderdeel smaakt naar meer.
Om me verder te ontwikkelen in het bedrijf zou ik hierna graag de stap willen maken naar een hbo-opleiding en dan het liefst op gebied van HRM. Dan kan ik bij mijn werkgever straks alle HRM-taken oppakken. Werving en selectie, arbeidscontracten opstellen en HR zaken regelen, dat lijkt mij heel leuk om te doen.“

Tijd voor jezelf

Student Bo heeft tijd voor zichzelfBo heeft dus helemaal haar draai gevonden in haar nieuwe baan en werkt met haar opleiding echt aan haar toekomst. Met zo’n drukke agenda is het fijn als je soms wat ondersteuning kunt krijgen en gelukkig is dit voor Bo goed geregeld. “Ik vind het fijn dat ik naast mijn gezinsleven nu lekker mijn eigen ding heb. Deze studie zie ik dan ook echt als een investering in mezelf. Mijn gezin en mijn ouders gunnen mij dit en ondersteunen mij enorm. Dan brengt mijn man bijvoorbeeld de kinderen een keer naar bed zodat ik kan studeren of dan passen mijn ouders even op als ik een examen heb. Het is heel waardevol om een omgeving te hebben die je daarbij helpt en motiveert. Mijn successen deel ik op mijn beurt natuurlijk graag met mijn familie. Dan gaan we bijvoorbeeld lekker uit eten en proosten we op een goed cijfer. Want successen, klein of groot, die moet je vieren en dat motiveert mij alleen maar meer.”

Haar familie is hartstikke trots op Bo. En als we haar vragen hoe ze er zelf over denkt? “Nou, ik werk, ik heb kinderen en daarnaast studeer ik ook nog. Als ik het zo bekijk vind ik dat ik het eigenlijk best goed doe!”. En daar zijn wij het helemaal mee eens Bo!


* De opleiding MBO Management Assistent is recent vervangen door de opleiding MBO Office & Management Support Specialist.

>> Check de opleiding hier.

Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?

Vind jouw opleiding