Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Aan de slag als jeugdwerker

In de samenleving is een grote en toenemende behoefte aan opvoedingsdeskundigheid. Wat moet je doen als een kind voortdurend spijbelt? Waarom heeft een kind woedeaanvallen? Tijdens de Associate degree Jeugdwerker leer je alles over het signaleren en adviseren bij deze opvoedingsvraagstukken én meer. Je gaat o.a. dieper in op gespreksvoering met zowel het kind als de opvoeders en het opstellen van een preventieplan. Iets voor jou? Lees dan snel verder!

Wat is een Associate degree opleiding?

Een Associate degree (Ad) is een 2-jarige HBO-opleiding die je opleidt naar een wettelijk erkend getuigschrift. Ad-opleidingen zijn in nauw overleg met het werkveld ontwikkeld. Na afloop van deze opleiding kan je aan de slag in dit werkveld. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren en te starten met de aansluitende bacheloropleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) met als afstudeerrichting Jeugdzorgwerker. Je kunt dan vrijstellingen krijgen binnen de bachelor.

Voor wie is een Associate degree interessant?

De Associate degree-opleidingen van Hogeschool NTI zijn gericht op:

 • werkenden die hun HAVO-diploma hebben behaald; 
 • werkenden die hun MBO-diploma niveau 4 hebben behaald; 
 • werkenden die aan bovenstaand opleidingsniveau voldoen en zich verder willen ontwikkelen op HBO-niveau; 
 • Werkenden in het aansluitende beroepenveld.

Wettelijk erkende hbo-opleiding

Hogeschool NTI is erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze Ad-opleiding is daarnaast goedgekeurd door de NVAO. Wist jij dat Hogeschool NTI een goed rapport heeft gehad van de onderwijsinspectie? Lees hier meer over de erkenningen van Hogeschool NTI.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.

NTI: uitstekende kwaliteit

Kies je voor NTI? Dan mag jij van ons het volgende verwachten:

 • Je ontvangt waardevolle en erkende getuigschriften
 • Je krijgt de beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Je krijgt persoonlijke begeleiding wanneer jij dat nodig hebt
 • Je hebt alles binnen handbereik met onze online leeromgeving
 • Je studeert waar en wanneer jij wilt: op jouw manier en jouw moment

NTI en corona: starten gewoon mogelijk

NTI is de uitvinder van FlexibelStuderen®, dat betekent dat wij veel ervaring hebben in het geven van erkende online opleidingen. Je studeert in een handige online leeromgeving met een combinatie van zelfstudie, online lessen en opdrachten. Eventuele praktijkdagen zijn tijdelijk vervangen door virtual classrooms. Zo loop je geen enkel risico en kun je met een gerust hart blijven werken aan een betere toekomst. Starten is dus gewoon mogelijk. Wil je meer weten? Lees meer over FlexibelStuderen® in de coronaperiode.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

Associate degree Jeugdwerker 7713

Bij deze opleiding kun je 120 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar leer je meer over de sociale ontwikkeling van het kind en hoe je het beste een gesprek kunt voeren met kinderen en hun opvoeders. Daarnaast leer je hoe je door middel van observatie problemen kunt signaleren en een preventieplan kunt schrijven. Bovendien wordt er ingegaan op algemene vaardigheden zoals methodisch werken en het doen van onderzoek.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
  8 EC
 • Sociale ontwikkeling van het kind
  8 EC
 • Methodisch werken
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 AD Jeugdwerker
  6 EC
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
  8 EC
 • Waarnemen en observeren
  8 EC
 • Signaleren en preventie
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 AD Jeugdwerker
  6 EC

Jaar 2

Tijdens het tweede studiejaar staat opvoedingsondersteuning in de jeugdzorg centraal. Je leert welke risico’s er zijn rondom de opvoeding en welke invloeden belangrijk zijn in de omgeving van het kind. Het begrijpen van de leefwerelden wordt ook uitgebreid behandeld.

Hoofdfase
 • Opvoedingsondersteuning en coaching
  8 EC
 • Risico's in opvoeding en ontwikkeling
  8 EC
 • Systeem- en krachtgericht werken
  8 EC
 • Jeugdzorg en Jeugdbeleid
  8 EC
 • Leefwerelden en diversiteit
  8 EC
 • Mediawijsheid, gezondheid en leefstijl
  8 EC
 • Plan van Aanpak afstuderen Ad
  2 EC
 • Afstudeerproject Ad
  10 EC
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Wat leer ik tijdens de Ad-opleiding Jeugdwerker?

Tijdens de 2-jarige Associate degree Jeugdwerker leer je alles over het signaleren van problemen bij kinderen en het adviseren bij opvoedingsondersteuning en opvoedingsvraagstukken. Je maakt kennis met het vakgebied social work, waarbij de nadruk ligt op het beroep jeugdwerker. In de eerste fase van de opleiding ga je dieper in op gespreksvoering met zowel het kind als de opvoeders en het opstellen van een observatie- en preventieplan. Ook komt de persoonlijkheidsontwikkeling van het kind aan bod. In fase twee verdiep je je in opvoedingsondersteuning en de leefwerelden van kinderen en jongeren. De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:

 • signaleren en preventie
 • methodisch werken
 • coaching
 • mediawijsheid
 • sociale ontwikkeling van het kind

Inclusief praktijkbijeenkomsten en webinars

Bij deze Associate degree-opleiding maken praktijkbijeenkomsten en webinars onderdeel uit van het studieprogramma. Een praktijkbijeenkomst is een klassikale les waarin je medestudenten ontmoet en les krijgt van een expert uit het werkveld. Je kunt zelf plannen wanneer je bij een praktijkbijeenkomst wilt zijn. Webinars zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Je volgt tijdens de Ad-opleiding Jeugdwerker o.a. de volgende praktijkbijeenkomsten en webinars:

 • gespreksvoering met kinderen en opvoeders (praktijkbijeenkomst)
 • waarnemen en observeren (praktijkbijeenkomst)
 • systeem- en krachtgericht werken (webinar)
 • mediawijsheid, gezondheid en leefstijl (webinar)

Online leeromgeving

Bij NTI kun jij studeren op jouw moment, in een online leeromgeving. In deze afgeschermde omgeving heb je contact met je docenten en medestudenten. Hier kun je leerstof interactief oefenen, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Inclusief vakliteratuur

Tijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt kwalitatieve studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Deze vakliteratuur is volledig bij het lesgeld inbegrepen.

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze Ad-opleiding moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:

 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)

Maak de 21+ toets als je niet over het juiste diploma beschikt

Beschik je niet over een van de bovengenoemde diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toets maken. Het doel van deze toets is vaststellen of je een reële kans hebt om deze HBO-opleiding van Hogeschool NTI succesvol af te ronden. De kosten voor de 21+ toets bedragen € 75,-. Dit geld krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets inschrijft voor de HBO-opleiding van je keuze. Lees hier meer en meld je aan voor de 21+ toetsNaast de 21+ toets kun je bij NTI ook je HAVO-, VWO-, of MBO niveau 4 diploma halen. Hiermee word je ook toegelaten tot een HBO-opleiding.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een bepaalde module bij aanvang van je studie, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Examen

Wettelijk erkend getuigschrift HBO Associate degree Jeugdwerker

Erkening-hbo-opleiding.pngDe opleiding Jeugdwerker is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Wanneer je alle onderdelen van de opleiding met succes afrondt, ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift 'HBO Associate degree Jeugdwerker'. Je mag je dan Associate degree (Ad) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master/Associate degree) te verlenen. 

Examenkosten Associate degree Jeugdwerker

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 70,83 per maand.

Beroepen

Het werkveld van een afgestudeerd Ad’er Jeugdwerker

Als afgestudeerd Ad’er Jeugdwerker richt je je specifiek op opvoedingsrelaties tussen kinderen of jeugdigen en hun opvoeders, zowel in gezinsverband als in instellingsverband (waaronder de school en de maatschappelijke omgeving). In samenwerking met opvoeders zorg je ervoor dat een kind goed begeleid wordt in zijn ontwikkeling. Je kunt bijvoorbeeld als hulpverlener jeugdhulp, opvoedkundige of begeleider aan de slag.

Personenregister kinderopvang

Per 1 maart 2018 gaat het personenregister kinderopvang van start. Je kunt je aanmelden bij het personenregister kinder­opvang via duo.nl/personenregisterkinderopvang. Je vindt daar ook aanvullende informatie.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen maar eens met die van andere opleiders. Dan zie je dat Hogeschool NTI ook financieel de beste keuze is.

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

HBO Associate degree Jeugdwerker 2.0 7713

Termijnen 2 Jaar 24 Maanden *
Lesgeld per termijn € 2.143,20 € 179,50
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het aanbevolen studietempo

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2020 ontvang je € 1.014,98 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal