Omschrijving

Bezorg passagiers een prettige reis

Lijkt het jou leuk om als steward of stewardess in de internationale omgeving van Schiphol of een andere luchthaven te werken? Dan is de mbo Luchtvaartdienstverlening opleiding niveau 4 een uitstekende keuze voor jou. Tijdens deze leuke stewardess opleiding leer je hoe je (internationale) passagiers en klanten het beste van dienst kunt zijn. Als je je diploma Luchtvaartdienstverlener hebt behaald, kun je kiezen voor een carrière als steward(ess) of grondsteward(ess). Lees snel verder en kom alles te weten over de opleiding Luchtvaartdienstverlener.

Tijdelijk 25% korting

Tijdelijk 25% korting op het lesgeld

NTI helpt jou graag om je dromen en ambities waar te maken. Je profiteert nu van maar liefst 25% korting!

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-18:00)

Inhoud

Inclusief 9 praktijkdagen waarvan 2 in een echt vliegtuig!

Tijdens deze luchtvaart opleiding heb je 9 praktijkdagen, waaronder 6 beroepsspecifieke praktijkdagen waarin je met een topdocent uit de praktijk aan de slag gaat. Hier ontwikkel je allerlei vaardigheden en leer je bijvoorbeeld meer over Safety & Security, Omgangskunde en communicatie, en gastvrijheid. 2 dagen vinden plaats in een echt vliegtuig! Je kunt dan ervaren hoe het is om als steward of stewardess te werken. Tijdens deze dagen komen praktijk en theorie dus samen.

Keuzedelen

Bij deze opleiding kun je interessante keuzedelen kiezen, daarmee onderscheid jij je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. Bekijk de studiegids voor meer informatie.

Studieprogramma

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

Studieprogramma

 • Veiligheid en regelgeving
 • Cultuur
 • Luchtvaartterminologie
 • Werken in de cabine
 • Werken op de luchthaven
 • Topografie
 • Duits
 • Engels (generiek en beroepsspecifiek)
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Loopbaan en burgerschap (LB)

Studeer flexibel: geen verplichtingen van BOL of BBL

NTI biedt de mbo-opleidingen niet aan via de BOL- of BBL-variant die reguliere mbo-scholen vaak hebben, maar via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen halen, zonder hiervoor verplicht 200 tot 700 uur op school te moeten zitten. Lees meer over flexibel studeren via de derde leerweg bij NTI.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens de opleiding MBO Luchtvaartdienstverlener, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

FlexibelStuderen®

Via jouw online leeromgeving of klassikaal studeren

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt!

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de mbo Luchtvaartdienstverlener opleiding dien je in het bezit te zijn van een van de volgende diploma's of bewijzen:

 • mbo-diploma niveau 2 of 3
 • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
 • Diploma lbo of vbo met 3 vakken op B-niveau en 3 vakken op C-niveau waaronder Nederlands, mavo, mavo-vbo, havo, vwo
 • Een overgangsbewijs havo of vwo naar het 4e leerjaar

Niet de juiste diploma’s? Doe de gratis toelatingstoets!

Slaag je voor deze toelatingstoets en ben je minimaal 18 jaar, dan mag je starten met de mbo-opleiding van jouw keuze. Goed om te weten: als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een mbo- of basisopleiding van NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug. Lees meer over de mbo-toelatingstoets.

Welk studietempo kan je kiezen?

De opleiding MBO Luchtvaartdienstverlener wordt aangeboden in twee studietempo's: 24 maanden en 36 maanden. Wil je de opleiding in 24 maanden afronden, dan dien je aan aanvullende eisen te voldoen. 

 • Kies het studietempo van 24 maanden als je kan aantonen dat je voldoet aan Engels B2 niveau en Duits minimaal A2 niveau.
 • Kies het studietempo van 36 maanden als je niet aan bovenstaande voldoet. 

Met vrijstellingen studeer je sneller

Heb je al diploma’s of certificaten gehaald? Dan kom je misschien in aanmerking voor vrijstellingen en kun je sneller door de opleiding heen. Lees meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

De stage is een verplicht onderdeel van de steward of stewardess opleiding en duurt 1200 uur. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve dagen of hele dagen, één of meerdere dagen per week.

Stageplaats

Je kunt bijvoorbeeld stage lopen op Schiphol of bij een andere luchthaven, zowel bij luchtvaartmaatschappijen als bij hotels of toeristische winkels. Het is belangrijk dat de stageplaats erkend is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Heb je al een baan in dit werkveld? Dan kun je die voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding Luchtvaartdienstverlener past.

Voorwaarden voor de stage als luchtvaartdienstverlener

Om stage te lopen als luchtvaardienstverlener moet je vaak aan een aantal specifieke eisen voldoen:

 • In het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit
 • lengte: vrouwen minimaal 160cm, maximaal 185 cm en mannen minimaal 170cm, maximaal 190cm
 • oogkwaliteit: maximaal +5/-5
 • een goede lichamelijke conditie
 • een goede zwemvaardigheid
 • in het bezit zijn van een Verklaring Geen Bezwaar (VGB)

Hulp bij jouw stage

Om jou te helpen om een leuke stageplek te vinden, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Via hen kun je zoeken en solliciteren op een stage. Zodra je begint met jouw stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je kunt bij jouw stageadviseur voor vragen terecht. Lukt het niet om stage te lopen, kies dan niet voor de volledige mbo-opleiding maar voor een basisopleiding.

 

Examen

Ontvang een officieel erkend mbo-diploma

Alle mbo-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt. Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

ministerie OCW logo 250pxbmbo crebo erkend 250pxb

Examens

De opleiding MBO Luchtvaartdienstverlener bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de proeven van bekwaamheid.

Examen doen wanneer het jou uitkomt

Bij NTI bepaal jij wanneer je klaar bent voor je examen. Deze plan je zelf in op een locatie bij jou in de buurt. In sommige gevallen kun je het examen alleen op onze hoofdlocatie in Leiden afleggen. Dit is een goed bereikbare locatie direct naast het station. Bekijk alle examenlocaties.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt dit volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. De examenkosten bedragen  per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en krijgt nu 25% korting

Bij het NTI MBO-College ben je een stuk voordeliger uit dan bij reguliere mbo-instellingen. Je profiteert namelijk van ons unieke all-in concept. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit zelfs in maandelijkse termijnen voldoen. Om jou te helpen jouw dromen en ambities waar te maken, ontvang je tijdelijk maar liefst 25% korting op deze mbo-opleiding! Daarnaast kun je jouw mbo-opleiding gratis verlengen. Je mag dus langer over je opleiding doen, zonder extra kosten.

 

Vraag een offerte aan

Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde studieboeken
 • Praktijkdagen
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Jouw felbegeerde diplomering

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-.  Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ontvang tot 50% van de Belastingdienst retour

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Zo kun je voor de opleiding MBO Luchtvaartdienstverlener tot wel  € 871,52 terugkrijgen! Bereken hier zelf jouw belastingvoordeel.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.