Een opleiding volgen onder werktijd | Nieuwe wetgeving

Een nieuwe Europese richtlijn binnen het arbeidsrecht geeft jou als werknemer meer rechten. Je kunt nu een opleiding volgen onder werktijd én de baas betaalt. Wil je weten of dit ook voor jou geldt? Check hier wat deze verandering inhoudt en wat dit voor jouw opleiding betekent.

Vanaf 1 augustus 2022 heb je als werknemer een stuk meer rechten op de werkvloer. De Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden treedt namelijk in werking. En een onderdeel van deze wet is dat werknemers niet altijd meer hun studiekosten moeten terugbetalen als ze bijvoorbeeld van baan wisselen. En dat ze bepaalde opleidingen onder werktijd kunnen volgen.

Verplichte opleiding? De baas betaalt

Vraagt jouw werkgever je om een opleiding te volgen om bijvoorbeeld je werk beter uit te kunnen voeren? Dan is je werkgever verplicht om alle studiekosten hiervan te dragen. Dat geldt ook voor bijkomende kosten zoals reiskosten. Een studiekostenbeding, een regeling waarin staat dat je studiekosten moet terugbetalen als je van baan verandert, is dus niet meer mogelijk bij verplichte scholing.

FlexibelStuderen® tijdens werktijd

Ook zijn werkgevers verplicht om deze opleidingen tijdens werktijd te laten plaatsvinden. Het is natuurlijk voordelig om werknemers een opleiding te laten volgen na werk of in het weekend, dat bespaart een hoop geld. Maar met de nieuwe wetgeving is dit voor verplichte scholing niet meer mogelijk. De opleiding moet óf tijdens werktijd gevolgd worden, of de studietijd moet behandeld worden als werktijd. Simpel gezegd moet je dus doorbetaald worden.

De erkende opleidingen van NTI volg je wanneer het jou en je werkgever uitkomt. Dankzij FlexibelStuderen® van NTI is het studeren onder werktijd daardoor nog makkelijker te combineren. Alle voordelen van FlexibelStuderen® lees je hier.

Niet-verplichte opleiding op kosten van je baas

Wil jij een opleiding volgen die niet verplicht wordt door je werkgever? Misschien om jezelf uit te dagen of je voor te bereiden op een volgende stap in je carrière? Weet dat veel werkgevers een persoonlijk opleidingsbudget hebben voor het opleiden en trainen van hun werknemers. De werkgever heeft namelijk veel profijt van de nieuwe kennis en vaardigheden die jij opdoet. Het is dus altijd de moeite waard om dit na te vragen.

Vind jouw opleiding