Omschrijving

Leer klanten optimaal begeleiden

De opleiding Fitness Trainer is de perfecte basis voor een carrière in de fitnessbranche. Een klant begeleiden is meer dan alleen een trainingsschema opstellen en de apparatuur uitleggen. Coachen, corrigeren en adviseren, dat hoort er ook bij. Zo trainen ze veilig, doelgericht en hebben ze er ook nog eens plezier in. Tijdens de praktijkgerichte opleiding leer je de competenties die jou tot een volwaardig fitnessinstructeur maken. De opleiding wordt aangeboden in samenwerking met AALO, de grootste kwaliteitsopleider binnen de fitnessbranche. Na een succesvolle afronding, ontvang je een erkend diploma!

Elke maand starten

De opleiding Fitness Trainer bevat 5 opleidingsdagen en een examendag, die op verschillende locaties in Nederland worden aangeboden. Je kunt elke maand starten met de AALO-opleiding. Kijk voor de actuele startdata en locaties op de website van AALO.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-17:00)

Inhoud

Wat leer je

De opleiding bevat een mooie combinatie van theorie en praktijk. Kennis van het menselijk lichaam is onmisbaar, daarom verdiep je je in anatomie, fysiologie, voeding en blessures. Je leert hoe je een klant het beste kunt begeleiden. Het is belangrijk dat je een beginsituatie kunt inschatten, de klant op de juiste manier kunt coachen en een goede sfeer kunt creëren. Je gaat daadwerkelijk oefenen in een 1 op 1 situatie met een beginnende klant.

Studieprogramma

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod: 
 • Intakegesprek afnemen
 • Bepalen beginsituatie
 • Persoonlijk trainingsschema opstellen
 • Trainingsprogramma uitleggen
 • Coaching en klantbegeleiding
 • Oefenvormen (apparaten en vrije oefeningen)
 • Blessures
 • Neuromusculair trainen
 • Cardiovasculair trainen
 • Creëren van sfeer
 • Anatomie, fysiologie en voeding

Inclusief praktijkdagen

Tijdens de opleiding Fitness Trainer doe je nodige praktijkervaring op met 5 opleidingsdagen. Onder begeleiding van professionals leer je samen met je medestudenten de fijne kneepjes van het vak. Je gaat onder andere oefenen in het begeleiden en instrueren.

Stage

De stage van 20 uur is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je voert dan ook verschillende praktijkopdrachten uit onder begeleiding van een fitnessprofessional. Zo leer je het vak sneller, doe je nog meer (praktijk)kennis op en ontwikkel je een eigen visie.

Studeren bij AALO

AALO logo zwart2Deze opleiding wordt aangeboden in samenwerking met AALO. AALO-opleidingen zijn praktisch ingericht. Tijdens een opleidingsdag worden theorie en praktijk continu afgewisseld. Daarnaast studeer je met echte studieboeken en via een online leeromgeving. Je kunt op je gemak de leerstof nog eens doornemen die wordt gepresenteerd door een AALO Master Trainer.

EREPS erkend

ereps logoDe opleiding Fitness Trainer (Level 1) wordt aangeboden in samenwerking met AALO Opleidingen. AALO wordt als organisatie erkend door Europe Active en bijbehorend EREPS register. Als een van de weinige opleiders in Nederland is ook de inhoud van de opleidingen zelf goedgekeurd en geaccrediteerd door EREPS. Hierdoor weet je zeker dat de opleiding voldoet aan de richtlijnen die voor het Europese register zijn opgesteld.

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Met FlexibelStuderen® heb je de regie zelf in handen.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Krijg feedback van je docent

Examen doen als jij er klaar voor bent

Leren uit echte studieboeken

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

€1.000 subsidie op jouw studie?

Studeren met het STAP-budget

Goed nieuws! Voor de opleiding Fitness Trainer (Level 1) kun je het STAP-budget aanvragen. Dat betekent dat je deze opleiding extra voordelig kunt volgen. Het STAP-budget is een subsidie waarmee je jaarlijks tot €1.000 opleidingstegoed kunt aanvragen bij UWV. Per jaar zijn er meerdere aanvraagrondes. De volgende ronde start binnenkort dus wees er snel bij!

Je hebt nog 26 dagen om je STAP-inschrijving vóór 3 juli te regelen.

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Ook geldt voor iedere STAP-opleiding een voortgangseis.

Meer over STAP

Veelgestelde vragen over STAP

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidie voor het volgen van een opleiding. Tijdens een van de aanvraagrondes kan je deze subsidie aanvragen bij UWV. Per jaar mag je één opleiding volgen met het STAP-budget, waarvoor je maximaal €1.000 subsidie kan krijgen. Met €1.000 STAP-budget kan je een opleiding bij NTI extra voordelig of soms zelfs geheel kosteloos volgen. Check hier of jij in aanmerking komt voor het STAP-budget. De aanvraagrondes bij UWV in 2023 starten op 3 juli, 4 september en 1 november.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Als je voldoet aan een van onderstaande beschrijvingen kan je de STAP-subsidie aanvragen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent in loondienst of ondernemer of je hebt momenteel geen werk.
 • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijs financiering (met uitzondering van het Levenlanglerenkrediet).
 • Je opleiding start binnen 3 maanden na het einde van het aanvraagtijdvak bij UWV.
 • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-subsidie gekregen en er is nog budget beschikbaar.

Kan ik voor deze opleiding het STAP-budget gebruiken?

Ja, voor de opleiding Fitness Trainer (Level 1) kun je het STAP-budget aanvragen! Dat betekent dat je deze opleiding extra voordelig kunt volgen.

Wat houdt de voortgangseis van STAP in?

Aan het STAP-budget hangt een studievoortgangseis. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat je actief met de opleiding bezig bent. Je kunt dit aantonen met een diploma, certificaat of een bewijs dat je ten minste 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Wanneer je de opleiding start en deze niet afmaakt of niet genoeg aanwezig bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de opleiding. Meer over de voortgangseis vind je hier.

Toelating

Geen vooropleiding of voorkennis nodig

Je kunt meteen beginnen met de opleiding Fitness Trainer (Level 1). Er zijn geen toelatingseisen. 

Examen

Officieel AALO-examen Fitness Trainer

Je wordt opgeleid tot het erkende examen van AALO Opleidingen. Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkexamen. Het theorie-examen wordt door je eigen AALO Master Trainer afgenomen, het praktijkexamen door een officiële AALO-examinator onder toezicht van een examencommissie. De examenkosten bedragen € 138.

Branche-erkend diploma

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het branche-erkende Fitness Trainer (level 1) diploma. Dit diploma is voor veel sportscholen, werkgevers en opdrachtgevers het bewijs dat ze te maken hebben met een goed opgeleide professional.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Lesgeld inclusief lesmateriaal

Bij de opleiding Fitness Trainer (Level 1) is al het AALO-lesmateriaal bij het lesgeld inbegrepen. Je hoeft geen aparte studieboeken aan te schaffen. Het lesgeld bedraagt € 640. Het lesgeld kun je samen met de examenkosten ineens betalen of in termijnen van 3 of 6 maanden.

Studieduur

De opleiding bestaat uit 5 opleidingsdagen en een examendag. Op de website van AALO vind je de actuele planning van de opleidings- en examendagen. Houd rekening met 4 tot 6 uur studietijd per week voor het bestuderen van het boek en het maken van de opgaven. Houd rekening met extra tijd voor het uitvoeren van de stage.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,1 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.

Trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Ze zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Bekijk de Wall of Fame