Je start een opleiding met het idee om je verder te ontwikkelen, je te laten omscholen of misschien wel gewoon omdat je het onderwerp ontzettend interessant vindt. Voor de meeste mensen heeft een opleiding afronden het volgende doel: een goede baan vinden. Daarom kiezen veel mensen voor een opleiding met baangarantie. Maar dan is de vraag: welke branche biedt nou eigenlijk de beste baangarantie? En welke opleiding moet je dan volgen? Meerdere onderzoeken laten zien dat dit erg kan verschillen. In deze blog zetten we per niveau de richtingen met de grootste baankans voor je op een rijtje, inclusief opleidingen waar je direct mee kan starten!

Baankansen liggen in krappe arbeidsmarkten. Hierin is de vraag naar goede werknemers hoger dan het aanbod. Als jij een opleiding in deze hoek hebt afgerond betekent dit dat de banen voor het oprapen liggen! En zodra een werkgever iemand heeft gevonden, wil hij deze topper niet meer kwijt. Dit heeft meerdere voordelen voor jou. Werkgevers zijn onder andere sneller geneigd om je een vast contract aan te bieden en je hebt een goede onderhandelingspositie voor je salaris. Dit biedt jou de mogelijkheid om jouw opleiding snel terug te verdienen.

Het terugverdienen van je studiekosten lukt binnen de ene branche makkelijker dan binnen de andere. In sommige branches krijg je namelijk bovengemiddeld goed betaald. Daarom hebben wij uitgezocht welke beroepen met grote baankans goed verdienen, en hebben we de bijbehorende opleiding ook genoteerd. Lekker makkelijk! Staat jouw droombaan niet in dit lijstje? Maak je dan geen zorgen.  Als jouw sector een hoge baankans heeft, betekent dit ook dat je de investering in jezelf er makkelijker uithaalt.

Baankansen mbo-opleidingen

Er zijn gelukkig genoeg kansen om een goede baan te vinden met een mbo-opleiding. Maar wat zijn nou de branches met de hoogste baankans? Op dit moment is er veel werkmogelijkheid. Dit maakt dat er meerdere branches met een hoge baankans zijn waar je terecht kunt.

Binnen de sectoren techniek, de bouw en de procesindustrie is op het moment de grootste kans op een baan. Dit geldt vooral voor mensen die een mbo-opleiding op niveau 4 hebben afgerond. Daarnaast neemt het aantal beschikbare vacatures binnen het onderwijs de laatste jaren ook toe! Vooral in de Randstad en grote steden is er volop werk voor leraren en assistenten. Tip: omscholing naar het onderwijs is bij NTI ook goed mogelijk! Tot slot is de zorgsector altijd op zoek naar mensen en kom je als medisch assistent of verpleegkundige ook snel aan werk. Bovendien verdienen deze banen ook erg goed!

Mbo-opleidingen die zichzelf snel terugverdienen

 We hebben de beste betaalde mbo-opleidingen met een grote baankans voor je op een rijtje gezet!

  • MBO Verpleegkundige - Gemiddeld salaris mbo-verpleegkundige: € 2.355
  • MBO Verzorgende IG - Gemiddeld salaris mbo-verzorgende IG: € 2.520
  • AUTOCAD - Gemiddeld salaris medewerker in de techniek: € 2.545
  • MBO Onderwijsassistent - Gemiddeld salaris mbo-onderwijsassistent: € 2.495

Volg ons op Instagram

Klik hier

De bedragen in deze blog komen van werkzoeken.nl. Een brutosalaris gebaseerd op ± 5.300 salarissen o.b.v. 40 uur p/w.

Baankansen hbo-opleidingen

Dat studeren geen kwaad kan voor je baankansen zal niet als een verassing komen. Maar tegenwoordig is de kans op werk voor afgestudeerd hbo’ers heel erg hoog! Er zijn veel branches waar de banen voor het oprapen liggen. Zo blijkt dat je de helft van de nieuwe banen in de ICT-sector vindt. Om deze reden laten veel mensen zich omscholen naar het ICT vakgebied. Daarbij komt dat de meeste banen in de ICT over het algemeen erg goed verdienen en werkgevers hun werknemers vaak ondersteunen en aanmoedigen om meer te leren en zich nog verder te ontwikkelen door interne opleidingen of cursussen aan te bieden.

In de toekomst wordt de grootste werkgelegenheidsgroei verwacht in de sector zorg & welzijn en de techniek! De sector techniek is erg breed, dat maakt dat er bijna voor elke bèta wel wat tussen zit. Met een technische opleiding ben je goed voorbereid op de toekomst, en het verdient niet verkeerd! Tip: lees meer over omscholing naar de zorg of omscholing naar de techniek.

Hbo-opleidingen die zichzelf snel terugverdienen

We hebben de beste betaalde hbo-opleidingen met een grote baankans voor je op een rijtje gezet!

  • HBO Bachelor Informatica – gemiddeld salaris ICT beheerder: € 3.315
  • HBO Bachelor Bouwkunde – gemiddeld salaris engineer: € 3.385
  • HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde (TBK) - gemiddeld salaris technisch manager € 4.850
  • HBO Bachelor Business IT en Management – gemiddeld salaris IT manager: € 4.485

Voordelig starten met je nieuwe opleiding

Heb jij de smaak te pakken en wil je snel starten met een opleiding? Bij NTI kun je gebruikmaken van verschillende subsidies en regelingen. Denk aan het Levenlanglerenkrediet (LLLK) of jouw persoonlijke opleidingsbudget van je werkgever. Meer informatie over subsidie voor scholing vind je hier.

De bedragen in deze blog komen van werkzoeken.nl. Een brutosalaris gebaseerd op ± 5.300 salarissen o.b.v. 40 uur p/w.