Je bent (bijna) klaar met je mbo 4-opleiding. Dat is natuurlijk super goed nieuws en daar mag je dan ook trots op zijn! Heb je al nagedacht over jouw volgende stap? Wil je meteen aan het werk of denk je erover om door te studeren? Een vervolgopleiding op hbo-niveau is een mooie mogelijkheid om jezelf nog verder te ontwikkelen en zo jouw kansen op de arbeidsmarkt verder te vergroten. Zie jij het wel zitten om verder te studeren van mbo naar hbo en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Lees dan snel verder!

Studeren van MBO naar HBO

Vervolgopleiding na mbo

Doe je een mbo-opleiding, dan is het goed om te weten dat je alleen met een diploma op mbo-niveau 4 voldoet aan de wettelijke vooropleidingseis voor een hbo-opleiding. Een hbo-opleiding biedt veel kansen: Met jouw mbo 4 diploma heb je een mooie basis gelegd en een studie op hbo-niveau breidt die kennis nog verder uit. Jouw theoretische kennis en onderzoeksvaardigheden groeien waardoor je na je opleiding breed inzetbaar bent. Je kunt met een hbo-diploma meer kanten op dus liggen er meer uitdagende banen binnen handbereik. En, ook niet onbelangrijk, het gemiddelde hbo-startsalaris ligt meestal flink hoger dan een gemiddeld startsalaris met mbo-4. Een hbo-opleiding is dus een mooie vervolgopleiding voor mbo.

Waar moet je rekening mee houden als je van mbo naar hbo gaat?

Als je besluit een vervolgopleiding na mbo-4 te doen, bereid je dan goed voor op de verschillen tussen mbo en hbo. Zo ligt het studietempo vaak een stuk hoger en krijg je meer theorie die je zelfstandig moet bestuderen. Je krijgt ook te maken met studiepunten en hebt meer studie-uren dan tijdens je mbo-opleiding. Goed plannen en doorzettingsvermogen is dus belangrijk! Twijfel jij of de stap van mbo naar hbo haalbaar is voor jou? Je kunt je zorgen altijd vrijblijvend delen met een van onze studieadviseurs.

Ontwikkelen van MBO naar HBO

Naar welke hbo-opleiding kun je doorstromen?

Als je van mbo naar hbo wilt doorstromen, heb je keuze uit de volgende hbo-opleidingen:

Volg ons op Instagram

Klik hier

 • Een hbo-bacheloropleiding
  Een bacheloropleiding is een beroepsgerichte opleiding. Bachelor is een graad die aangeeft dat je een hbo-bacheloropleiding succesvol hebt afgerond. Een volledige bacheloropleiding duurt 4 jaar. Dit is doorgaans opgebouwd uit het propedeusejaar, de hoofdfase waarin je kennis verder uitbreidt en een specialisatiefase. Uiteindelijk sluit je jouw studie altijd af met een stage en een afstudeeronderzoek of scriptie. Heb je al jouw studiepunten behaald en je opleiding succesvol afgerond? Dan mag je die begeerde letter B (met de toevoeging van je vakgebied) achter je naam plaatsen.
  Tip! Als je een hbo-bacheloropleiding bij NTI volgt dan is het goed om te weten dat je jouw studie ook in 3 jaar kunt afronden. En heb je juist meer tijd nodig? Bij NTI kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.
 • Associate Degree (Ad)
  Vind je een volledige bacheloropleiding te lang duren? Een vervolgopleiding van mbo naar hbo kan je ook berieken met een Associate Degree (Ad). Dit is een studie van 2 jaar. Deze studies worden samen met het bedrijfsleven ontwikkeld en zijn meer praktijkgericht. Daardoor sluiten ze perfect aan op de arbeidsmarkt. Het niveau van een Ad zit tussen mbo en een hbo bachelor in. Nadat je jouw Associate Degree succesvol hebt afgerond ontvang je een wettelijk erkend getuigschrift en mag je de titel Associate Degree (Ad) gebruiken.
  Toch na je mbo-4 opleiding direct werken? Alle Associate Degree studies bij NTI zijn ook in deeltijd te volgen en dus prima te combineren met een baan.

Lees hier alles over de verschillende hbo-opleidingsvarianten bij NTI.

Studenten wagen de sprong van mbo naar hbo

Wil jij van mbo naar hbo en ben je benieuwd welke vervolgopleiding jij zou kunnen doen?

We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje:

 • MBO Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg > HBO Bachelor Toegepaste psychologie
  Als jij jouw diploma MBO Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg niveau 4 in de pocket hebt weet je als geen ander hoe je hulpbehoevende mensen het beste kunt begeleiden in hun dagelijks leven. Wil je mensen nog beter begrijpen en je verder verdiepen in de denkwijze van de mens? Dan is de HBO Bachelor Toegepaste psychologie een mooie vervolgopleiding voor jou. Met dit diploma kun je alle kanten op. Zo kun je je specialiseren in Psychologie en gezondheid of in de Jeugd- en kinderpsychologie. Met deze 2 diploma’s op zak ben je breed inzetbaar in de zorg en kun je doorgroeien naar leidinggevende functies.

 • MBO opleiding Office & Management Support Specialist > HBO Bachelor Human Resource Management
  Met de mbo-opleiding Office & Management Support Specialist kun je bij organisaties aan de slag als management assistent of teamsecretaresse. Wil je jouw vaardigheden nog verder ontwikkelen en binnen bedrijven ook inzetbaar zijn op HRM gebied? Dan is de HBO Bachelor Human Resource Management helemaal voor jou weggelegd. Met dit waardevolle diploma op zak word je een belangrijke schakel tussen management en medewerkers en kun je bijvoorbeeld werken als HR adviseur of opleidingsfunctionaris bij grote en middelgrote bedrijven. Deze opleiding is dus absoluut een mooie aanvulling op jouw cv.
 • MBO Media Vormgever > HBO Bachelor Communicatie
  Je kunt met jouw diploma MBO Media Vormgever jouw creatieve uitspattingen helemaal kwijt in beroepen als webdesigner of grafisch designer. Kies jij voor een vervolgopleiding HBO Bachelor Communicatie dan word jij met dit papiertje én jouw praktische skills straks een veelgevraagde communicatieprofessional. Dankzij jouw veelzijdige vaardigheden heb je de banen voor het uitkiezen: van contentmanager tot projectmanager.

Natuurlijk is de keuze voor jouw vervolgopleiding helemaal aan jou! Bij NTI bieden we een breed aanbod aan hbo-opleidingen aan. Wil jij je ontwikkelen van mbo naar hbo? Kijk dan snel verder voor al onze hbo-bachelors en Associate Degrees.