Omschrijving

Word die waardevolle communicatieprofessional

Het vakgebied communicatie is breed en sterk in ontwikkeling. Wil jij aan de slag in (bedrijfs)communicatie en wil je je ook specialiseren in multimedia design of projectmanagement? Ga dan voor de NTI HBO Communicatie Bachelor. Na deze thuisstudie kun je aan de slag in marketing en communicatie of media, en weet je hoe je digitale media zoals een website of app optimaal kunt vormgeven. Na deze CMD-opleiding (Communication & Multimedia Design) ben jij een waardevolle communicatieprofessional. Enthousiast? Lees snel verder.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (08:00-17:00)
ma-vr (09:00-17:00)

Inhoud

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Bij de opleiding HBO Bachelor Communicatie kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Het studieprogramma

HBO Bachelor Communicatie 6025

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In fase 1 ga je direct aan de slag met de kern van communicatie. Hoe stem je communicatiemiddelen af op de verschillende doelgroepen? Hoe koppel je organisatiedoelen aan identiteit, imago en reputatie? Ook is er aandacht voor communicatie binnen de eigen onderneming en vaardigheden als effectief communiceren en beïnvloeden.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Corporate communicatie
  8 EC
 • Marketing communicatie en branding
  8 EC
 • Social media
  8 EC
 • Management en organisatie
  8 EC
 • Effectief communiceren en beïnvloeden
  8 EC
 • Professioneel en oplossingsgericht werken
  8 EC
 • Integrale opdracht, Fase 1 Communicatie
  6 EC
 • Praktijkprogramma Fase 1, propedeuseportfolio
  6 EC

Jaar 2

In fase 2 verdiep je je in public relations en mediarelaties. Je gaat aan de slag met onderwerpen als projectmanagement en storytelling. Ook kies je in jaar 2 voor een specialisatie. Je kunt je bijvoorbeeld meer verdiepen door de specialisatie Multimedia design met modules als Design & strategie, User experience design en Conversieoptimalisatie. Je kunt ook kiezen voor de specialisatie Projectmanagement waarbij je meer leert over dit onderwerp binnen organisaties en communicatie.

Hoofdfase
 • PR en mediarelaties
  8 EC
 • Storytelling
  8 EC
 • Projectmanagementvaardigheden
  8 EC
 • Specialisatie
  24 EC
 • Integrale opdracht, Fase 2
  6 EC
 • Praktijkprogramma Fase 2, portfolio
  6 EC

Jaar 3/4

In fase 3 besteed je aandacht aan strategie en andere praktische vaardigheden zoals organiseren en adviseren . In de vierde fase rond je de opleiding af met een scriptie, onder begeleiding van een communicatiespecialist.

Ondersteuning & verbreding
 • Communicatiestrategie
  12 EC
 • Conceptontwikkeling
  12 EC
 • Contentstrategie
  12 EC
 • Adviesvaardigheden
  8 EC
 • Planmatig werken en organiseren
  4 EC
 • Integrale opdracht, Fase 3
  6 EC
 • Praktijkprogramma Fase 3, portfolio
  6 EC
 • Praktijkprogramma fase 4
  30 EC
 • Afstudeeropdracht
  30 EC

Wat kun je nog meer verwachten

19 online praktijkbijeenkomsten

Tijdens 19 interessante online praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.  

Praktijkportfolio

Het leren in de werkomgeving speelt een belangrijke rol in de opleiding. Daarom werk je tijdens deze communicatie opleiding aan een opleidingsportfolio, waarin je opdrachten uitvoert op jouw werkplek of in de werkpraktijk. Bij NTI staat een portfoliobegeleider tot je beschikking die jou begeleidt bij het tot stand komen van je portfolio.

Twee varianten: duaal of deeltijd

Werk je al minimaal twee jaar bij een relevante werkgever en wil je deze opleiding volgen? Dan kun je je inschrijven voor de duale variant van de HBO Communicatie opleiding. Heb je geen (relevante) werkplek, maar wel 2 jaar werkervaring? Schrijf je dan in voor de deeltijd variant. Bij deze variant loop je 840 uur stage.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Erkende opleiding van Hogeschool NCOI

De HBO Bachelor Communicatie is een erkende opleiding van Hogeschool NCOI. Met FlexibelStuderen® van NTI volg je deze erkende HBO-bachelor op een manier die het beste bij jou past. Na afronding ontvang je het erkende getuigschrift van Hogeschool NCOI. Alle HBO-bachelors van NCOI zijn geaccrediteerd door de NVAO en voldoen daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het Ministerie van Onderwijs. Het betekent ook dat de opleiding perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is.

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Met FlexibelStuderen® heb je de regie zelf in handen.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

FlexibelStuderen®

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Communicatie als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)
 • 21+ toets behaald

Voldoe jij aan één van deze eisen?

Schrijf je direct in voor deze opleiding

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een HBO-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Die praktijk is belangrijk, omdat je daar veel leert. Tijdens de HBO Communicatie opleiding in deeltijd loop je een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van je studie, waarbij je dit combineert met jouw afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Heb je al minimaal twee jaar een baan die past bij het werkveld? Dan kun je de duale variant volgen en is een stage niet nodig. 

Stageplaats

Je mag je stageplaats zelf uitkiezen. Om je te helpen, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding past.

Stage lopen hoeft pas vanaf je derde jaar, je hebt dus nog even tijd om een stageplek te zoeken! Mocht dit door bijvoorbeeld tijdgebrek ook de komende jaren niet lukken, dan raden wij je aan om voor een HBO-programma te kiezen.

Examen

Wettelijk HBO-getuigschrift Communicatie

De HBO Bachelor Communicatie wordt uitgevoerd door Hogeschool NCOI. Deze HBO-opleiding van NCOI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van de communicatie opleiding ontvang je het wettelijk erkende HBO-getuigschrift ‘HBO Bachelor Communicatie’ met een aantekening van de specialisatie van jouw keuze. Je mag dan de titel Bachelor of Arts voeren. Het getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo new 250pxb3

Voordelen van examen doen bij NTI

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland.
 • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Examenkosten

De examenkosten bedragen € 92,50 per maand. Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen de eerste 3 jaar lesgeld en examenkosten

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij NTI hanteren we een all-in concept waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Deze betaal je alleen in de eerste drie studiejaren. Je kunt ook meer tijd nemen voor je studie, bij NTI kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Kosten HBO Bachelor Communicatie 6025

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 234,95 36 maanden
Examenkosten € 92,50 36 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw felbegeerde diplomering

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.

Trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Ze zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Bekijk de Wall of Fame

Amy - HBO Voeding en diëtetiek

Thamar - HBO Arbeidspsychologie