Omschrijving

Word een daadkrachtige zorgprofessional

Wil jij kwetsbare mensen helpen de regie over hun leven terug te krijgen? Zie jij het als een uitdaging om bijvoorbeeld werklozen, verslaafden of gezinnen met problemen te begeleiden? Dan is de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening wat voor jou! Na deze opleiding kun jij mensen met sociale, psychische en psychiatrische problemen ondersteunen. Je kunt uitstekend communiceren en weet hoe je mensen moet bereiken, ook bij moeilijke situaties. Wil jij deze daadkrachtige en zelfstandige zorgprofessional worden? Schrijf je dan gelijk in en behaal een erkend hbo-diploma.

Praktische informatie

Diploma
Hbo bachelor-getuigschrift
Niveau
Hbo bachelor
Start
Dagelijks
Studielast  
240 EC's
Termijnen
36 maanden
Lesgeld
€ 179,00 p/m
Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
NVAO Geaccrediteerd

Ik vind studeren via het NTI prettig, omdat ik zelf kan bepalen wanneer ik wel of niet opdrachten inlever. De studie sluit goed aan op de praktijk en ik heb het idee dat ik dingen leer waar ik ook echt iets aan heb als ik straks aan het werk ga. Ik vind studeren via het NTI prettig, omdat ik zelf kan bepalen wanneer ik wel of niet opdrachten inlever. De studie sluit goed aan op de praktijk en ik heb het idee dat ik dingen leer waar ik ook echt iets aan heb als ik straks aan het werk ga.

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Bij de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Het studieprogramma

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) 7924

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening leer je de basisvaardigheden van een maatschappelijk werker. Je leert ook over de verschillen tussen de beroepen in sociaal werk: maatschappelijk werker en sociaal pedagogisch hulpverlener.

Inleidende fase
 • Examentraining Methodisch werken (optioneel)
  0 EC
 • Waarnemen en observeren
  8 EC
 • Signaleren en preventie
  8 EC
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
  8 EC
 • Methodisch werken
  8 EC
 • Agogische gespreksvaardigheden
  8 EC
 • Groepsdynamica
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 SW/Ped. T en K sog.ag. wrk
  6 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 SPH/MWD Werkveld SW
  6 EC
 • Startmodule
  0 EC

Jaar 2

Het tweede jaar ga je je meer verdiepen in het beroep en de functies in sociaal werk waarvoor je wordt opgeleid. Ook ga jij tijdens dit jaar aan de slag met het versterken van je communicatieve vaardigheden, zoals diagnostische vaardigheden.

Jaar 3/4

In het derde jaar van de HBO MWD opleiding kies je een specialisatie: Hulp- en dienstverlening, Cultuur en maatschappij of Welzijn en zorg voor ouderen. Het vierde jaar richt zich vooral op de stage en het afstuderen.

Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken? Bekijk dan de studiegids!

Wat kun je nog meer verwachten

Kies jouw specialisatie in het derde jaar van de HBO MWD-opleiding:

 • Hulp- en dienstverlening: word hulpverlener of coach bij een instelling voor jeugdhulp, een afdeling voor volwassenen in de psychiatrie of bij een buurthuis.
 • Cultuur en maatschappij: help mensen bij het inrichten van hun maatschappelijke bestaan en stimuleer hen om deel te nemen aan sociale en culturele activiteiten.
 • Welzijn en zorg voor ouderen: help het sociale leven van ouderen verbeteren en leer meer over autonomie, zelfredzaamheid en het bevorderen van participatie.
 

14 praktijkbijeenkomsten

Tijdens 14 interessante praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt:

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 179,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in oktober en maart

Lesgeld vanaf € 250,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Utrecht

Inschrijven

 

Inhoudelijk als beste beoordeeld

logo-NSE-cyaan_3.jpgWanneer je een kwalitatieve en erkende hbo-opleiding wilt volgen, zit je bij NTI goed! In de onafhankelijke Nationale Studenten Enquête 2017 zijn meerdere hbo bacheloropleidingen van NTI inhoudelijk als beste van heel Nederland beoordeeld. Lees meer over de Nationale Studenten Enquête. 

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Wat ga je doen?

FlexibelStuderen®

Via jouw online leeromgeving of klassikaal studeren

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt!

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)
 • 21+ toets behaald

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een hbo-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

Tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening loop je stage. Zo ervaar je hoe het is om als MWD’er binnen dit vakgebied te werken. Je bent voor deze opleiding 840 uur met de stage bezig. 700 uur doe je ervaring op in de praktijk. De overige uren werk je aan je verslag. Je wordt vanuit NTI begeleid door een stageadviseur.

Stageplaats

Je mag je stageplaats zelf uitkiezen. Om je te helpen, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de HBO MWD opleiding past.

Geen tijd voor een stage?

Dan raden we je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van een volledige bacheloropleiding. Dit is een korte opleiding waarbij je geen stage hoeft te lopen.

 

Examen

Wettelijk HBO-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen. Zo ben je verzekerd van de beste kwaliteit en een internationale erkenning.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo 250pxb

Voordelen van examen doen bij NTI

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland. 
 • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Examenkosten

De examenkosten bedragen € 75,28 per maand. Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen de eerste 3 jaar lesgeld en examenkosten

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij NTI hanteren we een all-in concept waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Deze betaal je alleen in de eerste drie studiejaren. Je kunt ook meer tijd nemen voor je studie, bij NTI kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 179,00 36 maanden
Examenkosten € 75,28 36 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig

Wil je een uitgebreid kostenoverzicht? Vraag de gratis studiegids aan

Offerte aanvragen
Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 250,00 36 maanden
Examenkosten € 75,28 36 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig

Wil je een uitgebreid kostenoverzicht? Vraag de gratis studiegids aan

Offerte aanvragen
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw felbegeerde diplomering

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Ontvang tot 50% van de Belastingdienst retour

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Zo kun je voor de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) tot wel  € 1.400,84 terugkrijgen! Bereken hier zelf jouw belastingvoordeel.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
4 sterren - gebaseerd op 16 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

Ik vind studeren via het NTI prettig, omdat ik zelf kan bepalen wanneer ik wel of niet opdrachten inlever. De studie sluit goed aan op de praktijk en ik heb het idee dat ik dingen leer waar ik ook echt iets aan heb als ik straks aan het werk ga.

Bekijk alle ervaringen