Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Word ook onmisbaar met de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Wil jij mensen ondersteunen met hun problemen? Dan is de hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening echt iets voor jou! Als maatschappelijk werker ben jij onmisbaar voor mensen die sturing nodig hebben binnen de maatschappij. Je ondersteunt mensen met sociale, psychische en psychiatrische problemen. Met jouw inlevingsvermogen en geduld help jij anderen meer grip te krijgen op hun leven. Wil jij deze zorgprofessional worden? Schrijf je dan in voor de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en behaal een erkend hbo-diploma. 

Tot € 10.000,- korting voor HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening bij NTI!

Heb jij nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs behaald en ga je HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening bij NTI volgen? Dan krijg je maar liefst € 10.000,- korting voor de volledige opleiding! Met deze enorme overheidssubsidie betaal jij alleen het maandelijkse collegegeld, waarbij de voucherkorting al in mindering is gebracht. Kijk hieronder bij Subsidieregeling voor meer informatie of bekijk het filmpje.

Zo werkt de subsidie

Wat kun je na de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening?

Na de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening kun jij individuen en groepen begeleiden. Als MWD’er ben je een kei in methodisch werken. De cyclus van probleemstelling, diagnose, plan, uitvoeren en evalueren is bij jou in goede handen. Je kunt omgaan met cultuurverschillen en tegenstrijdige belangen. Je kunt uitstekend communiceren en weet hoe je mensen moet bereiken, ook bij moeilijke situaties als relationele problemen en huiselijk geweld. Na de Maatschappelijk Werk opleiding kun je onder andere werken in de:

 • gezondheidszorg
 • reclassering
 • jeugdzorg*
 • ouderenzorg
 • geestelijke gezondheidszorg

*Voor het werken in de jeugdhulp heeft de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) de volgende regels opgesteld:

 • Vanaf 1 januari 2018 dienen afgestudeerden met een diploma SPH – Jeugdzorgwerker zich te registeren bij de SKJ.
 • Tot 1 januari 2019 kunnen afgestudeerden met een HSAO-diploma (die niet de afstudeerrichting Jeugdzorgwerker hebben gevolgd maar SPH, MWD of CMV) zich laten registeren bij de SKJ, mits zij een diploma hebben dat niet ouder is dan 5 jaar en mits zij werkzaam zijn. Afhankelijk van de gevolgde opleiding, zal er nog wel een aanvullend scholingstraject gevolgd moeten worden met een maximum van 45 EC.
 • De periode van 1 januari 2018 tot 1 januari 2019 wordt gezien als een overgangsfase. Na 1 januari 2019 kunnen de eisen voor registratie bij de SKJ voor niet-Jeugdzorgwerkers aangepast worden.
 • Voor meer info zie: skjeugd.nl

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 85,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

Lesgeld vanaf € 155,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening leer jij hoe je individuen en groepen kunt begeleiden bij hun problemen. Je leert onder meer over het omgaan met cultuurverschillen en tegenstrijdige belangen en het communiceren met cliënten. Je legt verbanden tussen diverse factoren om de juiste hulp aan te bieden. De HBO MWD-opleiding maakt deel uit van het domein Social Work (net als HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)). Onderwerpen die tijdens de MWD-opleiding aan bod komen zijn o.a.:

 • een hulpverleningsplan opstellen;
 • waarnemen, observeren en interpreteren;
 • e-coaching;
 • diagnostische vaardigheden binnen Social Work;
 • schuldhulpverlening.

Kies jouw specialisatie

In jaar 3 van de opleiding kun jij zelf je eigen richting bepalen door een specialisatie te kiezen. Je verdiept je hiermee in een bepaald deelgebied. Je kunt kiezen uit:

 • Cultuur en maatschappij: je leert individuen, groepen en organisaties te helpen bij het inrichten van hun maatschappelijke bestaan. Daarnaast leer je mensen vakkundig te stimuleren om deel te nemen aan sociale en culturele activiteiten. Je volgt vakken als Mediawijsheid en leefstijl, Jeugdzorg en -beleid en Community arts. 
 • Hulp- en dienstverlening: je leert o.a. een hulpverleningsplan opstellen en wordt voorbereid op een baan als hulpverlener of coach bij een instelling voor jeugdhulp, een afdeling voor volwassenen in de psychiatrie of bij een buurthuis. Je volgt vakken als Gespreksvoering in de hulpverlening en Hulpverlening in gedwongen kader.
 • Welzijn en zorg voor ouderen: je leert hoe je het sociale leven van ouderen helpt verbeteren en gaat onder meer aan de slag met de thema's autonomie en zelfredzaamheid en bevorderen van participatie. Je volgt vakken als Psychologisch adviseren, Ouderenzorg en Gespreksvoering met ouderen.

Na succesvolle afronding krijg je een aantekening van de specialisatie op jouw cijferlijst.

Gratis: 14 praktijkbijeenkomsten

De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening bevat 14 interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten geven deze praktijkbijeenkomsten. In een kleine groep behandel je de theorie van de MWD-opleiding en leer je samen met andere studenten de vaardigheden van een MWD’er, zoals:

 • onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening;
 • hulpverleningsplan opstellen;
 • waarnemen en observeren;
 • schuldhulpverlening.

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening ook webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Methodisch werken
 • Signaleren en preventie
 • E-coaching
 • Systeem- en krachtgericht werken

Kick-off

Je start de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening met een kick-off. Tijdens deze kick-off ontmoet je je medestudenten van de opleiding MWD en volg je onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark. Tijdens deze leuke workshop leer je technieken om geconcentreerd te blijven en informatie sneller te verwerken, hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag! Een goed begin van jouw opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.

Subsidieregeling

Volg HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening extra voordelig bij NTI

Om deelname van volwassenen aan het hoger onderwijs te stimuleren, stelt de overheid een hoge subsidie beschikbaar voor een aantal deeltijdopleidingen. NTI neemt met HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening deel aan dit unieke overheidsexperiment om deeltijdonderwijs op een nieuwe manier te financieren. Middels vouchers kan jij een korting krijgen van € 10.000,- op het collegegeld. De voucherkorting is beschikbaar voor iedereen die nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs heeft behaald.

Hoe werkt de korting en wat zijn de voorwaarden?

Indien je voldoet aan de vouchervoorwaarden kun je je inschrijven voor de deeltijd bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. De voorwaarden zijn:

 • Je hebt nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs behaald;
 • Je hebt een havo-diploma en/of een vwo-diploma en/of een mbo-diploma (niveau 4).

Heb je een opleiding in het hoger onderwijs gevolgd maar deze niet afgerond, dan kom je ook in aanmerking. NTI vraagt voor jou de voucher aan van € 1.250 per semester. Voldoe je aan de studievoortgangseis, dan kun je beginnen met het volgende semester en wordt de volgende voucher van € 1.250 aangevraagd. Zie hieronder meer informatie over de studievoortgangseis.

Wat betaal ik allemaal?

Indien je voldoet aan de voorwaarden betaal je slechts € 85 per maand aan collegegeld. Je betaalt geen apart lesgeld en examengeld. De tentamenpogingen zijn inbegrepen in het bedrag. Mocht je het tentamen na één poging niet halen, dan kan je nog twee gratis pogingen doen. Indien je voldoende studievoortgang hebt, kun je de volledige opleiding afronden met maar liefst € 10.000 korting.

Wat is de studievoortgangseis?

Je komt alleen in aanmerking voor de korting indien je voldoende studievoortgang hebt. De opleiding bestaat uit 8 semesters die elk 30 EC waard zijn. De studievoortgangseis betekent concreet: je kunt pas aan semester 3 beginnen, als je minimaal semester 1 hebt afgerond. Je kunt pas aan semester 4 beginnen, wanneer je minimaal semester 1 en 2 hebt afgerond. Je kunt pas aan semester 5 beginnen, wanneer je minimaal semester 1, 2 en 3 hebt afgerond, enzovoort. Zie het schema hieronder: 

Jaar 1
     - Semester 1: geen instroomeis
     - Semester 2: geen instroomeis

Jaar 2
     - Semester 3 instroomeis: semester 1 is afgerond
     - Semester 4 instroomeis: semester 1 en 2 zijn afgerond

Jaar 3
     - Semester 5 instroomeis: semester 1, 2 en 3 zijn afgerond
     - Semester 6 instroomeis: semester 1, 2, 3 en 4 zijn afgerond

Jaar 4
     - Semester 7 instroomeis: semester 1, 2, 3, 4 en 5 zijn afgerond
     - Semester 8 instroomeis: semester 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 zijn afgerond

Heb je al een bachelor- of mastertitel behaald?

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de voucherkorting omdat je al een bachelor- of mastertitel hebt? Dan kun je de reguliere HBO MWD-opleiding van NTI volgen. Neem hiervoor contact op met onze studieadviseurs. Als je je inschrijft voor de opleiding met voucherkorting terwijl je niet voldoet aan de voorwaarden, dan word je ingeschreven in deze reguliere variant, die geen deel uitmaakt van het overheidsexperiment.

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening met voucherkorting dien je nog geen bachelor- of mastertitel te hebben behaald in het reguliere onderwijs én dien je één van de volgende diploma's te hebben:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Met vrijstellingen studeer je sneller

Voor deze opleiding kun je een vrijstellingsverzoek indienen. Na goedkeuring van het verzoek hoef je de vrijgestelde modules in het betreffende semester niet te doen. Je kunt dus sneller door de opleiding heen. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stage tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Een stage maakt deel uit van de opleiding MWD. Tijdens deze stage pas je alles wat je hebt geleerd tijdens HBO MWD toe in de praktijk. Je ervaart hoe het is om als MWD’er aan de slag te gaan. Je leert verschillende methodieken toe te passen in de praktijk en je ontwikkelt een professionele beroepshouding. 

Stageduur van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

De stage van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening heeft een omvang van ongeveer 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De resterende uren besteed je thuis aan je stageverslag en opdrachten. Je wordt tijdens de stage door een stageadviseur van Hogeschool NTI begeleid. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Erkenning hbo-opleidingDe opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Je ontvangt na het succesvol afronden van de MWD opleiding het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na de opleiding?

Na afronding van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening kun je aan de slag als MWD’er. Als zorgprofessional kun jij onder andere aan de slag bij:

 • geestelijke gezondheidszorg
 • gehandicaptenzorg
 • justitiële organisaties
 • ziekenhuizen
 • bedrijfsmaatschappelijk werk

Werkzaamheden van een MWD’er

Als MWD'er richt je je vooral op het versterken van de competenties van de cliënt. Hierdoor wordt de zelfredzaamheid van de cliënt vergroot. De kerntaken die in dit beroep centraal staan zijn:

 • probleemanalyse
 • diagnose
 • hulpverleningsplan
 • rapporteren

Wil jij met mensen werken, een uitdagend en dankbaar beroep? Schrijf je direct in en maak het waar!

Studieduur & lesgeld

All-inclusive collegegeld

Hieronder vind je het all-inclusive collegegeld voor de opleiding met voucherkorting. Schrijf je op deze pagina via de oranje buttons in voor de opleiding indien je nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs hebt behaald. Heb je dit diploma al wel, neem dan contact op met onze studieadviseurs om je in te laten schrijven voor HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening zonder voucherkorting.

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening 7716

Termijnen 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 85,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 0,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Ervaringen

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
4 sterren - gebaseerd op 17 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

Thuisstuderen bevalt mij erg goed! Het is wel even wennen, maar als je eenmaal gewend bent weet je precies wat er van je verwacht wordt. Het NTI is flexibel ingesteld en ze hebben een heldere opbouw qua studie. Ze zijn er voor je als je ze nodig hebt. De docenten kijken (naar mijn ervaring) snel het huiswerk en de tentamen na. Als je een fulltime baan hebt en je wilt graag een studie doen, dan is NTI zeker een aanrader!

Het nakijken van de cijfers kan soms wat lang duren met af en toe een wat vaag commentaar erbij geleverd. Over het algemeen zijn ze overal snel mee. Ik persoonlijk wordt zelfs om de 3 maanden gebeld met hoe het gaat en of ik ergens tegen aan loop. Het is fijn om dan even je verhaal kwijt te kunnen en alle vragen te stellen die je hebt. Natuurlijk kan je ook altijd tussendoor bellen. De toets van jaar 1 vond ik wel veel te moeilijk, maar de faciliteiten op de toetslocatie waren uitstekend.

Bekijk alle ervaringen