Omschrijving

Studiegids ontvangen

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Word ook onmisbaar met de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Wil jij mensen ondersteunen met hun problemen? Dan is de hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening echt iets voor jou! Als maatschappelijk werker ben jij onmisbaar voor mensen die sturing nodig hebben binnen de maatschappij. Je ondersteunt mensen met sociale, psychische en psychiatrische problemen. Met jouw inlevingsvermogen en geduld help jij anderen meer grip te krijgen op hun leven. Wil jij deze zorgprofessional worden? Schrijf je dan in voor de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en behaal een erkend hbo-diploma. 

Wat kun je na de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening?

Na de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening kun jij individuen en groepen begeleiden. Als MWD’er ben je een kei in methodisch werken. De cyclus van probleemstelling, diagnose, plan, uitvoeren en evalueren is bij jou in goede handen. Je kunt omgaan met cultuurverschillen en tegenstrijdige belangen. Je kunt uitstekend communiceren en weet hoe je mensen moet bereiken, ook bij moeilijke situaties als relationele problemen en huiselijk geweld. Na de Maatschappelijk Werk opleiding kun je onder andere werken in de:

 • gezondheidszorg
 • reclassering
 • jeugdzorg*
 • ouderenzorg
 • geestelijke gezondheidszorg

* Voor het werken in de jeugdzorg heeft de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd de volgende regels opgesteld:

 • Afgestudeerde mensen met een HSAO-diploma kunnen zich tot 1 januari 2017 laten registreren bij de SKJ.
 • Jeugdzorgwerkers moeten zich vanaf 1 januari 2017 laten registeren bij de SKJ.
 • Andere professionals wie werken met jeugd kunnen zich nu vooraf aanmelden. Voor 1 januari 2018 zullen er voor deze beroepsgroepen (her-)registratie-eisen geformuleerd zijn, waarna ze ook kans maken op registratie bij SKJ.
 • Opdrachtgevers kunnen bepaalde werkzaamheden binnen de Jeugdhulp ook door niet-geregistreerden laten uitvoeren. Ook de werknemer heeft een verantwoordelijkheid om te bepalen of hij/zij in staat is de gevraagde werkzaamheden uit te voeren.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

36 maanden looptijd 

Lesgeld vanaf € 179,50 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en februari

36 maanden looptijd 

Lesgeld vanaf € 239,50 per maand 

Locaties:
Utrecht, Leiden, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Zwolle, Almere

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer je tijdens de opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening?

De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening is een volledige bacheloropleiding en maakt deel uit van het domein Social Work. Daaronder valt ook de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Het eerste jaar is voor beide hbo-opleidingen gelijk. In jaar 2 hebben de opleidingen HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en HBO SPH elk een eigen studieprogramma. Tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening leer je onder andere het volgende:

 • een hulpverleningsplan opstellen;
 • waarnemen, observeren en interpreteren;
 • gespreksvoering in de hulpverlening;
 • diagnostische vaardigheden binnen Social Work.

Gratis: 14 praktijkbijeenkomsten van de opleiding Maatschappelijk Werk

De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening bevat 16 interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten geven deze praktijkbijeenkomsten. In een kleine groep behandel je de theorie van de MWD-opleiding en leer je samen met andere studenten de vaardigheden van een MWD’er, zoals:

 • onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening;
 • hulpverleningsplan opstellen;
 • waarnemen en observeren;
 • schuldhulpverlening.

Kick-off

Je start de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening met een kick-off. Tijdens deze kick-off ontmoet je je medestudenten van de opleiding MWD en volg je onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark. Tijdens deze leuke workshop leer je technieken om geconcentreerd te blijven en informatie sneller te verwerken, hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag! Een goed begin van jouw opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening ook webinars. Dit zijn interactieve online lessen, gegeven door praktijkdocenten. Je kunt deze lessen gedurende de MWD-opleiding volgen via je laptop of tablet, waar je maar wilt. Via de chat kun je vragen stellen. Je staat er dus nooit alleen voor tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. De webinars gaan onder andere over:

 • Methodisch werken
 • Signaleren en preventie
 • E-coaching
 • Systeem- en krachtgericht werken

Nieuw: HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal

Heb je behoefte aan meer dan 14 praktijkbijeenkomsten tijdens HBO MWD? Dan is de hbo-opleiding Maatschappelijk werk en dienstverlening Klassikaal voor jou de beste keuze! Tijdens de klassikale opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening volg je 1 of 2 keer per maand les van topdocenten op een locatie bij jou in de buurt. Je krijgt les in kleine groepen. Lees meer over HBO MWD klassikaal.

Toelating

Stage

Stage tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Een stage maakt deel uit van de opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening. Tijdens deze stage pas je alles wat je hebt geleerd tijdens hbo MWD toe in de praktijk. Je ervaart hoe het is om als MWD’er aan de slag te gaan. Je leert verschillende methodieken toe te passen in de praktijk en je ontwikkelt een professionele beroepshouding. 

Stageduur van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

De stage van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening heeft een omvang van ongeveer 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De resterende uren besteed je thuis aan je stageverslag en opdrachten. Je wordt tijdens de stage door een stageadviseur van Hogeschool NTI begeleid. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Je ontvangt na het succesvol afronden van de MWD opleiding het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen.

Examenkosten

De examenkosten worden per jaar in rekening gebracht, waarbij je 6 jaar de tijd hebt om de examens in te plannen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 800,00 voor jaar 1, € 800,00 voor jaar 2 ,€ 1.110,00 voor jaar 3/4.*

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.
*Prijswijzigingen onder voorbehoud.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening?

Na afronding van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening kun je aan de slag als MWD’er. Als zorgprofessional kun jij onder andere aan de slag bij:

 • geestelijke gezondheidszorg
 • gehandicaptenzorg
 • justitiële organisaties
 • ziekenhuizen
 • bedrijfsmaatschappelijk werk

Werkzaamheden van een MWD’er

Na de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening richt je je vooral op het versterken van de competenties van de cliënt. Hierdoor wordt de zelfredzaamheid van de cliënt vergroot. De kerntaken die in dit beroep centraal staan zijn:

 • probleemanalyse
 • diagnose
 • hulpverleningsplan
 • rapporteren

Wil jij met mensen werken, een uitdagend en dankbaar beroep? Vraag dan nu de gratis studiegids van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan of schrijf je direct in! 

Studieduur & lesgeld

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening 7924

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 1.995,00 € 179,50
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • Prijswijzigingen voorbehouden
 • * is het aanbevolen studietempo

Nog 3 dagen Acer Chromebook actie bij inschrijving

Acer Chromebook website 127x90pxBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Chromebook t.w.v. €249 voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2016 ontvang je € 1.323,40 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Ervaringen

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
4 sterren - gebaseerd op 16 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Thuisstuderen bevalt mij erg goed! Het is wel even wennen, maar als je eenmaal gewend bent weet je precies wat er van je verwacht wordt. Het NTI is flexibel ingesteld en ze hebben een heldere opbouw qua studie. Ze zijn er voor je als je ze nodig hebt. De docenten kijken (naar mijn ervaring) snel het huiswerk en de tentamen na. Als je een fulltime baan hebt en je wilt graag een studie doen, dan is NTI zeker een aanrader!

Het nakijken van de cijfers kan soms wat lang duren met af en toe een wat vaag commentaar erbij geleverd. Over het algemeen zijn ze overal snel mee. Ik persoonlijk wordt zelfs om de 3 maanden gebeld met hoe het gaat en of ik ergens tegen aan loop. Het is fijn om dan even je verhaal kwijt te kunnen en alle vragen te stellen die je hebt. Natuurlijk kan je ook altijd tussendoor bellen. De toets van jaar 1 vond ik wel veel te moeilijk, maar de faciliteiten op de toetslocatie waren uitstekend.

Bekijk alle ervaringen