De 23-jarige Nadine Noordam houdt niet van stilzitten. Ze heeft een mooie carrière als profvoetbalster bij Ajax, organiseert kinderfeestjes én ze doet de studie HBO Bachelor Sociaal pedagogische hulpverlening* bij NTI. Hoe deze middenveldster constant gemotiveerd blijft en alle ballen moeiteloos in de lucht weet te houden? Dat vertelt ze ons in dit interview.

Je hebt al een drukke voetbalcarrière. Waarom heb je ervoor gekozen om er een studie bij te doen?
Voordat ik bij Ajax kwam speelde ik bij Ado Den Haag. Daar trainden we pas aan het eind van de dag en kon ik daarvoor werken. Ik werkte in een verpleeghuis voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en dat vond ik heel erg leuk om te doen. Toen ik fulltime bij Ajax in dienst kwam was voetbal en werken helaas niet meer met elkaar te combineren. Ik ben nog jong en voetbal is hoe dan ook mijn passie en daar wilde ik dus vol voor gaan! In de praktijk bleek dat ik toch nog wat tijd overhield omdat ik 's middags wat eerder thuis ben. Ik wil mijn tijd nuttig besteden en het werkveld is erg interessant, vandaar dat ik mijzelf met een opleiding verder wil ontwikkelen.

En daarom heb je dus gekozen voor de studie SPH?
Ja, ik wilde toch een beetje in die richting blijven zoeken. Omdat ik het zelf heel erg interessant vind om mensen te helpen met hun problemen. Dat is waarom ik voor SPH heb gekozen.

Hoe gaat het met je studie?
Eigenlijk heel goed. Ik had toevallig pas een tentamen en ik had een acht en daar was ik heel tevreden mee. Ik ben nu ongeveer op de helft. Ik heb drie modules afgesloten en ben momenteel bezig met een portfolio en daarna ga ik aan de slag met de laatste drie modules.

Student Nadine studeert aan tafel

Je combineert topsport met een studie, wat is voor jou de grootste uitdaging?
Als ik thuiskom nadat ik al twee keer getraind heb ben ik vaak best moe. De laptop pakken en aan de slag gaan is op zo'n moment soms een uitdaging. Ik merk dat als ik er eenmaal aan begin dat het dan wel goed gaat. Ik vind de stof in de studie erg interessant, dat maakt het ook makkelijker. Ik ben nu bezig met mijn paper en ik schrijf liever een aantal uur achter elkaar dan dat ik het over meerdere dagen zou moet verdelen. Soms is het pittig hoor, maar eigenlijk heb ik tot nu toe nog niets te klagen. Ik kan me aardig aan de planning houden en studeer zo'n tien uur per week.

Netjes! Raken je studieboeken wel eens kwijt in de kleedkamer of hou je het sporten en studeren gescheiden?
Eigenlijk komt het niet zo vaak voor dat ik op de club studeer, tussen de trainingen door hebben wij niet zo heel veel tijd. Maar, als ik een tentamen heb neem ik soms een samenvatting mee naar de club om hem daar nog even door te lezen. Dus ja, af en toe slingert er wel eens een samenvatting in de kleedkamer.

Heb je thuis een vaste plek waar je studeert?
Ja, ik studeer meestal aan de eettafel. Ik woon in een appartementje met mijn vriend en hij werkt thuis. We zitten vaak tegenover elkaar aan de eettafel. En ik heb toen het pas mooi weer was een nieuwe moduleplanning gemaakt op het balkon. We hebben onlangs een huis gekocht en zodra we daar wonen komt er een studeerkamer voor mezelf!

En kun je je wel goed concentreren als je vriend tegenover je aan het werk is?
Ja, meestal wel hoor. Als ik aan het eind van de middag thuiskom dan is mijn vriend soms net klaar met werken en lopen onze schema's een beetje langs elkaar heen. Maar als je elkaar een beetje met rust laat gaat het goed.

Is er naast voetbal en studeren eigenlijk nog tijd over voor ontspanning?
Ja, ik ben iemand die niet zo van stil zitten houdt, ik heb altijd wat te doen. Maar lekker ’s avonds op de bank naar een film of naar voetbal kijken geeft mij ontspanning. Ik probeer in de weekenden waarin we geen wedstrijden hebben gezellige dingen te doen met vrienden en familie.
Doordeweeks ben ik aardig vol gepland, dat is ook niet erg. Ik hou ervan om dingen te ondernemen en veel te doen, daar ben ik aan gewend.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Student Nadine juicht met vlaggetjes om haar heen

Stel je hebt een belangrijke wedstrijd over een paar dagen, kun je je dan nog makkelijk concentreren en focussen op je studie? En andersom?
Natuurlijk ben je er mee bezig maar ik vind het fijn om, als er een belangrijke wedstrijd of activiteit aankomt, mijn zinnen te verzetten op iets anders. Het is juist prettig om even niet met voetbal bezig te zijn en op zo'n moment even lekker te studeren. Als ik een tentamen heb is voetbal voor mij een goede afleiding en zit ik niet de hele dag met mijn neus in de boeken. Voor mij werkt het juist goed om meerdere dingen op een dag te doen en niet op maar één ding gefocust te zijn.

In je derde studiejaar kun je kiezen uit de specialisatie Jeugd of Hulpverlening. Heb je al een idee welk van de twee het gaat worden?
Ik heb nog geen besluit genomen. In het verpleeghuis heb ik gewerkt met wat oudere mensen en nu geef ik soms sportieve feestjes aan kinderen en dat is ook heel erg leuk om te doen. Ik twijfel dus nog een beetje. Wat daarnaast zal meespelen in mijn keuze is welke mogelijkheden de specialisatie biedt in de toekomst en wat voor beroep ik er uiteindelijk mee kan gaan doen. Ik zou het bijvoorbeeld erg tof vinden om in de sport actief te blijven en om dat te kunnen combineren met de opleiding, dat zou helemaal mooi zijn. Gelukkig heb ik nog even de tijd voor ik de keuze moet maken en zodra dat moment komt is het voor mij vast duidelijk welke specialisatie het wordt.

Wilde je altijd al voetbalster worden?
Ja, mijn vader en mijn oudere broer speelden al voetbal en ik begon toen ik zes jaar oud was. Dus het is er echt met de paplepel ingegoten, ik ben er eigenlijk zo ingegroeid. Toen ik 15 was ging ik al naar Ado Den Haag. Ik zat toen in mijn laatste jaar van de middelbare school en dat was goed te combineren omdat ik naar een speciale school ging voor topsporters. Zo kon ik bijvoorbeeld vrij krijgen toen ik met het Nederlands elftal een week op trainingskamp ging, dat was ideaal!

Wat is voor jou het allerleukste aan studeren bij NTI?
De manier van leren zit goed in elkaar. Er zit veel afwisseling in en dat is erg fijn, het is niet steeds hetzelfde. Het is voor mij handig dat het zo flexibel is. Ik kan zelf bepalen met welk vak ik begin en met welk vak ik eindig. En je kunt inloggen wanneer je wilt. Wat ook goed geregeld is: er is altijd iemand voor vragen of begeleiding. Je moet veel zelfstandig doen maar als je hulp nodig hebt, dan is dat er gewoon. Ik heb zelf een planning gemaakt. Voordat je begint met een module moet je een planning inleveren bij je mentor en die keurt dat daarna goed. Zo’n planning geeft mij houvast maar als het moet kun je het ook weer aanpassen, daar ben je vrij in.

Welke tips heb je voor iedereen die een druk leven wil combineren met een studie?
Zorg er in ieder geval voor dat je een studie kiest die bij je past en die je interessant vindt. Zo ben je gemotiveerd en leer je vanzelf makkelijker. Als je net als ik een drukke agenda hebt, maak dan goede afspraken met jezelf en stel niet te veel uit. Ik heb ruim de tijd genomen voor mijn planning en ik vind dat als je iets afspreekt met jezelf dat je het ook echt moet nakomen. Mijn beste tip is: Als je thuiskomt gewoon direct je laptop openklappen en beginnen. Want als je eerst op de bank gaat liggen, dan komt het er niet van.


*De opleiding HBO Bachelor Sociaal pedagogische hulpverlening is vervangen door de brede HBO Bachelor Social Work. Meer hierover lees je hier.

Ga naar HBO Social Work