Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Wat zijn jouw taken als jeugdzorgwerker?

Als jeugdzorgwerker neem je de opvoeding van kinderen en jongeren niet over. Je speelt vooral een rol bij het begeleiden en adviseren. Dit kan op verschillende niveaus. Voor het voorkomen van problemen biedt je begeleiding bij de opvoeding. Daarnaast kunnen er hulpvragen ontstaan, waarbij jij bepaalt wat een passende hulp kan zijn. Als er onwenselijke situaties ontstaan, ben jij er om oplossingen te bieden. Zo geef je als jeugdzorgwerker precies de hulp die jeugdigen en hun (mede)opvoeders nodig hebben. Iets voor jou? Lees dan snel verder en kom alles te weten over HBO SPH - afstudeerrichting Jeugdzorgwerker. 

Tot € 10.000,- korting voor HBO SPH - Jeugdzorgwerker bij NTI!

Heb jij nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs behaald en ga je HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening - Jeugdzorgwerker bij NTI volgen? Dan krijg je maar liefst € 10.000,- korting voor de volledige opleiding! Met deze enorme overheidssubsidie betaal jij alleen het maandelijkse collegegeld, waarbij de voucherkorting al in mindering is gebracht. Kijk hieronder bij Subsidieregeling voor meer informatie of bekijk het filmpje.

Zo werkt de subsidie

Als jeugdzorgwerker aan de slag in de jeugdzorg

Werk jij graag met kinderen en jongeren? En wil je een bijdrage leveren aan hun ontwikkeling en opvoeding? Dan is de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) – Jeugdzorgwerker iets voor jou! Na het volgen van de opleiding kun je aan de slag als jeugdzorgwerker. Je krijgt niet alleen te maken met de belangen van de jeugdigen, maar ook met die van hun (mede)opvoeders. Als jeugdzorgwerker weet jij straks hoe je om kunt gaan met het verschil in wensen en behoeften van deze twee groepen.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 70,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

Lesgeld vanaf € 145,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer je tijdens de opleiding HBO Jeugdzorgwerker?

Jeugdzorgwerker is een afstudeerrichting van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening, die deel uitmaakt van het domein Social Work. Tijdens de opleiding komen alle thema’s aan bod die je in staat stellen om succesvol te functioneren als startende jeugdzorgwerker. De opleiding bestaat uit een waardevolle mix tussen modules waarin je sterke basiskennis opdoet en modules waarin je specifieke vaardigheden ontwikkelt.

Inclusief 13 praktijkbijeenkomsten

De opleiding bevat interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten geven jou uitleg over de theorie, op deze manier gaat het beter voor je leven. Daarnaast leer je samen met andere studenten de vaardigheden die je later nodig hebt als jeugdzorgwerker. Onderwerpen die onder andere aan bod zijn:

 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
 • Misbruik in opvoedingssituaties
 • Jeugdzorg  en Jeugdbeleid
 • Opvoedingsondersteuning en coaching

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Mediawijsheid, gezondheid en leefstijl
 • Ketenaanpak en multidisciplinaire samenwerking
 • Signaleren en preventie

Subsidieregeling

Volg HBO SPH - Jeugdzorgwerker extra voordelig bij NTI

Om deelname van volwassenen aan het hoger onderwijs te stimuleren, stelt de overheid een hoge subsidie beschikbaar voor een aantal deeltijdopleidingen. NTI neemt met HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening - afstudeerrichting Jeugdzorgwerker deel aan dit unieke overheidsexperiment om deeltijdonderwijs op een nieuwe manier te financieren. Middels vouchers kan jij een korting krijgen van € 10.000,- op het collegegeld. De voucherkorting is beschikbaar voor iedereen die nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs heeft behaald.

Hoe werkt de korting en wat zijn de voorwaarden?

Indien je voldoet aan de vouchervoorwaarden kun je je inschrijven voor de deeltijd bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening - Jeugdzorgwerker. De voorwaarden zijn:

 • Je hebt nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs behaald;
 • Je hebt een havo-diploma en/of een vwo-diploma en/of een mbo-diploma (niveau 4).

Heb je een opleiding in het hoger onderwijs gevolgd maar deze niet afgerond, dan kom je ook in aanmerking. NTI vraagt voor jou de voucher aan van € 1.250 per semester. Voldoe je aan de studievoortgangseis, dan kun je beginnen met het volgende semester en wordt de volgende voucher van € 1.250 aangevraagd. Zie hieronder meer informatie over de studievoortgangseis.

Wat betaal ik allemaal?

Indien je voldoet aan de voorwaarden betaal je slechts € 70 per maand aan collegegeld. Je betaalt geen apart lesgeld en examengeld. De tentamenpogingen zijn inbegrepen in het bedrag. Mocht je het tentamen na één poging niet halen, dan kan je nog twee gratis pogingen doen. Indien je voldoende studievoortgang hebt, kun je de volledige opleiding afronden met maar liefst € 10.000 korting.

Wat is de studievoortgangseis?

Je komt alleen in aanmerking voor de korting indien je voldoende studievoortgang hebt. De opleiding bestaat uit 8 semesters die elk 30 EC waard zijn. De studievoortgangseis betekent concreet: je kunt pas aan semester 3 beginnen, als je minimaal semester 1 hebt afgerond. Je kunt pas aan semester 4 beginnen, wanneer je minimaal semester 1 en 2 hebt afgerond. Je kunt pas aan semester 5 beginnen, wanneer je minimaal semester 1, 2 en 3 hebt afgerond, enzovoort. Zie het schema hieronder: 

Jaar 1
     - Semester 1: geen instroomeis
     - Semester 2: geen instroomeis

Jaar 2
     - Semester 3 instroomeis: semester 1 is afgerond
     - Semester 4 instroomeis: semester 1 en 2 zijn afgerond

Jaar 3
     - Semester 5 instroomeis: semester 1, 2 en 3 zijn afgerond
     - Semester 6 instroomeis: semester 1, 2, 3 en 4 zijn afgerond

Jaar 4
     - Semester 7 instroomeis: semester 1, 2, 3, 4 en 5 zijn afgerond
     - Semester 8 instroomeis: semester 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 zijn afgerond

Heb je al een bachelor- of mastertitel behaald?

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de voucherkorting omdat je al een bachelor- of mastertitel hebt? Dan kun je de reguliere HBO-opleiding SPH - Jeugdzorgwerker van NTI volgen. Neem hiervoor contact op met onze studieadviseurs. Als je je inschrijft voor de opleiding met voucherkorting terwijl je niet voldoet aan de voorwaarden, dan word je ingeschreven in deze reguliere variant, die geen deel uitmaakt van het overheidsexperiment.

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening - Jeugdzorgwerker met voucherkorting dien je nog geen bachelor- of mastertitel te hebben behaald in het reguliere onderwijs én dien je één van de volgende diploma's te hebben:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Met vrijstellingen studeer je sneller

Voor deze opleiding kun je een vrijstellingsverzoek indienen. Na goedkeuring van het verzoek hoef je de vrijgestelde modules in het betreffende semester niet te doen. Je kunt dus sneller door de opleiding heen. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur SPH - Jeugdzorgwerker

De stage in het vierde jaar is goed voor 30 EC. Dit betekent dat je 840 uur aan je stage moet besteden. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. Je krijgt twee stageberoepsopdrachten in het kader van de stage. Daarnaast schrijf je een stageplan.

Stageplaats

In het vierde jaar van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) – Jeugdzorgwerker ga je stage lopen. Dit doe je in een omgeving waar je na het afstuderen als jeugdzorgwerker ook werkzaam kunt zijn. Hierbij kun je onder andere denken aan de volgende werkvelden en organisaties: bureaus jeugdzorg, instelling voor jeugd- en opvoedhulp, kinder- en jeugdpsychiatrie en gehandicaptensector. Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats. Als je baan daarvoor geschikt is, kun je deze laten meetellen als stage. Het stagebureau van Hogeschool NTI kan je, indien nodig, helpen bij het vinden van een geschikte stageplek. Voordat je aan de stage kunt beginnen, dient de stageplaats te worden erkend. De aanvraag hiervoor wordt beoordeeld door een vakdeskundige, zodat je zeker weet dat de stageplek aansluit bij je opleiding.

Examen

Wettelijk hbo-getuigschrift

Erkening-hbo-opleiding.pngDeze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift 'HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) afstudeerrichting Jeugdzorgwerker'. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen.

Beroepen

Aan de slag als jeugdzorgwerker*

Na het volgen van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening – Jeugdzorgwerker, kun je direct aan de slag in de jeugdzorg. Je kunt werken als jeugdzorgwerker bij instellingen als: bureaus jeugdzorg, instellingen voor jeugd- en opvoedhulp, ziekenhuizen, kinderopvang, centra voor jeugd en gezin, gemeentes en justitiële jeugdinrichtingen. Als jeugdzorgwerker houd jij je bezig met de hulp bij opgroeien en opvoeden. Daarbij krijg je te maken met de belangen van jeugdigen én hun (mede)opvoeders. Functies die onder jeugdzorgwerker vallen zijn onder meer:

 • Ambulant hulpverlener jeugdzorg 
 • Gezinsvoogd 
 • Gezinshuisouder 
 • Jeugdreclasseerder 
 • Pedagogisch medewerker jeugdzorg 
 • Medewerker algemeen meldpunt kindermishandeling.

*Voor het werken in de jeugdhulp heeft de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) de volgende regels opgesteld:

 • Vanaf 1 januari 2018 dienen afgestudeerden met een diploma SPH – Jeugdzorgwerker zich te registeren bij de SKJ.
 • Tot 1 januari 2019 kunnen afgestudeerden met een HSAO-diploma (die niet de afstudeerrichting Jeugdzorgwerker hebben gevolgd maar SPH, MWD of CMV) zich laten registeren bij de SKJ, mits zij een diploma hebben dat niet ouder is dan 5 jaar en mits zij werkzaam zijn. Afhankelijk van de gevolgde opleiding, zal er nog wel een aanvullend scholingstraject gevolgd moeten worden met een maximum van 45 EC.
 • De periode van 1 januari 2018 tot 1 januari 2019 wordt gezien als een overgangsfase. Na 1 januari 2019 kunnen de eisen voor registratie bij de SKJ voor niet-Jeugdzorgwerkers aangepast worden.
 • Voor meer info zie: skjeugd.nl

Studieduur & lesgeld

All-inclusive collegegeld

Hieronder vind je het all-inclusive collegegeld voor de opleiding met voucherkorting. Schrijf je op deze pagina via de oranje buttons in voor de opleiding indien je nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs hebt behaald. Heb je dit diploma al wel, neem dan contact op met onze studieadviseurs om je in te laten schrijven voor HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening - Jeugdzorgwerker zonder voucherkorting.

HBO Bachelor SPH - Jeugdzorgwerker 7735

Termijnen 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 70,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 0,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Wees de eerste om een review achter te laten

Laat hier jouw beoordeling achter

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten, bekijk tot die tijd op The Feedback Company hoe onze studenten NTI beoordelen:

Reviews Feedback company 8.3