Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Volg een SPH-opleiding en help anderen

Kwetsbare jongeren en volwassenen hebben ondersteuning nodig van jou als sociaal pedagogisch hulpverlener. Met jouw flinke doorzettingsvermogen en geduld ben jij de sleutelfiguur in hun dagelijkse leven. Als professional in de sociaal pedagogische hulpverlening help je mensen hun leven weer zo zelfstandig mogelijk in te richten. Wil jij deze belangrijke rol op je nemen? Kies dan voor de erkende SPH-opleiding en behaal een erkend hbo-diploma.

Tot € 10.000,- korting voor HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening bij NTI!

Heb jij nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs behaald en ga je HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening bij NTI volgen? Dan krijg je maar liefst € 10.000,- korting voor de volledige opleiding! Met deze enorme overheidssubsidie betaal jij alleen het maandelijkse collegegeld, waarbij de voucherkorting al in mindering is gebracht. Kijk hieronder bij Subsidieregeling voor meer informatie.

Wat krijg je als je de HBO Bachelor SPH bij NTI gaat volgen?

Zo ga je aan de slag met de HBO Bachelor SPH

Wat kun je na de SPH-opleiding?

Na de SPH-opleiding ben jij een professional die met de juiste methoden en behandelplannen jongeren en volwassen een stap vooruit kunt helpen. Je kunt een bijdrage leveren aan een betere maatschappij. Je kunt zorg bieden aan individuen en groepen mensen die vanwege bijzondere omstandigheden en beperkingen zijn aangewezen op hulpverlening. Na een SPH-opleiding kun je vele kanten op. Je kunt aan de slag in de social work sector bij:

 • jeugd- en jongerenwerk
 • verstandelijk gehandicaptenzorg 
 • verslavingszorg 
 • vluchtelingenwerk 
 • ouderenzorg

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 70,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

Lesgeld vanaf € 145,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer je tijdens de SPH-opleiding?

Tijdens de SPH-opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die nodig hebt om als SPH’er aan de slag te gaan. Je leert de juiste ondersteuning bieden aan mensen in uiteenlopende situaties. Dit kan variëren van het geven van zorg en aandacht tot behandeling of het maken van nieuw beleid. De hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening maakt deel uit van het domein Social Work (net als HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)). Onderwerpen die tijdens de SPH-opleiding aan bod komen zijn o.a.:

 • Signaleren en preventie 
 • Groepsdynamica
 • E-coaching
 • Begeleidingsplan opstellen
 • Gespreksvoering in de hulpverlening

Kies jouw specialisatie

In jaar 3 van de opleiding kun jij zelf je eigen richting bepalen door een specialisatie te kiezen. Je verdiept je hiermee in een bepaald deelgebied. Je kunt kiezen uit:

 • Hulpverlening: je leert mensen met een beperking of met opvoedkundige of justitiële problemen te ondersteunen en doet ervaring op in het maken van nieuw (behandel)beleid. Je richt je op de hulpverlening van verschillende doelgroepen met vakken als Psychologie en multiproblematiek en Hulpverlening in gedwongen kader.
 • Jeugd: je leert kinderen en jongeren te ondersteunen en doet ervaring op in het maken van begeleidingsplannen om te voorkomen dat ze opnieuw in de knel raken. Je leert hoe je kunt omgaan met het verschil in behoeften van de jeugd en hun leefomgeving. Je volgt vakken als Mediawijsheid en leefstijl, Leefwerelden en diversiteit en Jeugdzorg en -beleid.

Na succesvolle afronding krijg je een aantekening van de specialisatie op jouw cijferlijst.

Gratis: 14 praktijkbijeenkomsten

De SPH-opleiding bevat 14 interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten uit het vakgebied geven deze praktijkbijeenkomsten. In een kleine groep leer je samen met andere studenten de beroepsvaardigheden van een SPH’er, zoals:

 • Agogische gespreksvaardigheden 
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
 • Waarnemen en observeren
 • Opvoedingsondersteuning en coaching

Je start HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) met een kick-off. Tijdens deze kick-off ontmoet je je medestudenten en volg je onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark. Tijdens deze leuke workshop leer je technieken om geconcentreerd te blijven en informatie sneller te verwerken, hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag!

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Methodisch werken
 • Signaleren en preventie
 • E-coaching
 • Systeem- en krachtgericht werken

Subsidieregeling

Volg HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening extra voordelig bij NTI

Om deelname van volwassenen aan het hoger onderwijs te stimuleren, stelt de overheid een hoge subsidie beschikbaar voor een aantal deeltijdopleidingen. NTI neemt met HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening deel aan dit unieke overheidsexperiment om deeltijdonderwijs op een nieuwe manier te financieren. Middels vouchers kan jij een korting krijgen van € 10.000,- op het collegegeld. De voucherkorting is beschikbaar voor iedereen die nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs heeft behaald.

Hoe werkt de korting en wat zijn de voorwaarden?

Indien je voldoet aan de vouchervoorwaarden kun je je inschrijven voor de deeltijd bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening. De voorwaarden zijn:

 • Je hebt nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs behaald;
 • Je hebt een havo-diploma en/of een vwo-diploma en/of een mbo-diploma (niveau 4).

Heb je een opleiding in het hoger onderwijs gevolgd maar deze niet afgerond, dan kom je ook in aanmerking. NTI vraagt voor jou de voucher aan van € 1.250 per semester. Voldoe je aan de studievoortgangseis, dan kun je beginnen met het volgende semester en wordt de volgende voucher van € 1.250 aangevraagd. Zie hieronder meer informatie over de studievoortgangseis.

Wat betaal ik allemaal?

Indien je voldoet aan de voorwaarden betaal je slechts € 70 per maand aan collegegeld. Je betaalt geen apart lesgeld en examengeld. De tentamenpogingen zijn inbegrepen in het bedrag. Mocht je het tentamen na één poging niet halen, dan kan je nog twee gratis pogingen doen. Indien je voldoende studievoortgang hebt, kun je de volledige opleiding afronden met maar liefst € 10.000 korting.

Wat is de studievoortgangseis?

Je komt alleen in aanmerking voor de korting indien je voldoende studievoortgang hebt. De opleiding bestaat uit 8 semesters die elk 30 EC waard zijn. De studievoortgangseis betekent concreet: je kunt pas aan semester 3 beginnen, als je minimaal semester 1 hebt afgerond. Je kunt pas aan semester 4 beginnen, wanneer je minimaal semester 1 en 2 hebt afgerond. Je kunt pas aan semester 5 beginnen, wanneer je minimaal semester 1, 2 en 3 hebt afgerond, enzovoort. Zie het schema hieronder: 

Jaar 1
     - Semester 1: geen instroomeis
     - Semester 2: geen instroomeis

Jaar 2
     - Semester 3 instroomeis: semester 1 is afgerond
     - Semester 4 instroomeis: semester 1 en 2 zijn afgerond

Jaar 3
     - Semester 5 instroomeis: semester 1, 2 en 3 zijn afgerond
     - Semester 6 instroomeis: semester 1, 2, 3 en 4 zijn afgerond

Jaar 4
     - Semester 7 instroomeis: semester 1, 2, 3, 4 en 5 zijn afgerond
     - Semester 8 instroomeis: semester 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 zijn afgerond

Heb je al een bachelor- of mastertitel behaald?

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de voucherkorting omdat je al een bachelor- of mastertitel hebt? Dan kun je de reguliere HBO SPH-opleiding van NTI volgen. Neem hiervoor contact op met onze studieadviseurs. Als je je inschrijft voor de opleiding met voucherkorting terwijl je niet voldoet aan de voorwaarden, dan word je ingeschreven in deze reguliere variant, die geen deel uitmaakt van het overheidsexperiment.

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening met voucherkorting dien je nog geen bachelor- of mastertitel te hebben behaald in het reguliere onderwijs én dien je één van de volgende diploma's te hebben:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Met vrijstellingen studeer je sneller

Voor deze opleiding kun je een vrijstellingsverzoek indienen. Na goedkeuring van het verzoek hoef je de vrijgestelde modules in het betreffende semester niet te doen. Je kunt dus sneller door de opleiding heen. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stage tijdens SPH-opleiding

Tijdens de opleiding loop je stage. De kennis en vaardigheden die je hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. Je ervaart hoe het is om als SPH’er te werken.

Stageduur HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Je stage tijdens de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening heeft een omvang van ongeveer 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De overige uren gebruik je om aan je verslag te werken. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is ook de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Examen

Wettelijk hbo-getuigschrift Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

Erkening-hbo-opleiding.pngDe SPH-opleiding van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Je ontvangt na het succesvol afronden van de opleiding het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen.

Beroepen

Aan de slag als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH’er)

Waar kun je aan de slag na de SPH-opleiding? Na de SPH-opleiding kun je direct aan de slag in de sociaal pedagogische hulpverlening. Je kunt werken in uiteenlopende werkvelden binnen zorginstellingen of bij de cliënt thuis. Als SPH’er werk je vaak in de:

 • jeugdzorg*
 • psychiatrie en verslavingszorg 
 • gehandicaptenzorg 
 • ouderenzorg 
 • maatschappelijke opvang 
 • vluchtelingenhulpverlening 
 • justitiële hulpverlening

*Voor het werken in de jeugdhulp heeft de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) de volgende regels opgesteld:

 • Vanaf 1 januari 2018 dienen afgestudeerden met een diploma SPH – Jeugdzorgwerker zich te registeren bij de SKJ.
 • Tot 1 januari 2019 kunnen afgestudeerden met een HSAO-diploma (die niet de afstudeerrichting Jeugdzorgwerker hebben gevolgd maar SPH, MWD of CMV) zich laten registeren bij de SKJ, mits zij een diploma hebben dat niet ouder is dan 5 jaar en mits zij werkzaam zijn. Afhankelijk van de gevolgde opleiding, zal er nog wel een aanvullend scholingstraject gevolgd moeten worden met een maximum van 45 EC.
 • De periode van 1 januari 2018 tot 1 januari 2019 wordt gezien als een overgangsfase. Na 1 januari 2019 kunnen de eisen voor registratie bij de SKJ voor niet-Jeugdzorgwerkers aangepast worden.
 • Voor meer info zie: skjeugd.nl

Werkzaamheden van een sociaal pedagogisch hulpverlener

Als SPH’er help je jongeren en volwassenen om meer grip te krijgen op hun leven. Zij hebben bijvoorbeeld ondersteuning nodig vanwege een handicap, ziekte, stoornis of een ontwikkelingsprobleem. Elk cliënt is anders en vraagt om een andere persoonlijke benadering. Hierdoor zijn de werkzaamheden van een sociaal pedagogisch hulpverlener afwisselend en uitdagend. Als sociaal pedagogisch hulpverlener doe je het volgende:

 • Je brengt de situatie van de cliënt in kaart.
 • Samen met andere hulpverleners stel je een persoonlijk behandelplan op voor de cliënt. 
 • Je coördineert het zorgproces volgens het behandelplan. 
 • Je ondersteunt de cliënt bij het oplossen en verminderen van zijn of haar probleem. 
 • Je evalueert samen met andere hulpverleners het zorgproces en stuurt waar nodig bij.

Doordat je met verschillende doelgroepen kunt werken, kun je vele kanten op als sociaal pedagogisch hulpverlener. Wil jij deze afwisselende en verantwoordelijke baan? Kies dan nu voor de SPH-opleiding!

Studieduur & lesgeld

All-inclusive collegegeld

Hieronder vind je het all-inclusive collegegeld voor de opleiding met voucherkorting. Schrijf je op deze pagina via de oranje buttons in voor de opleiding indien je nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs hebt behaald. Heb je dit diploma al wel, neem dan contact op met onze studieadviseurs om je in te laten schrijven voor HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening zonder voucherkorting.

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening 7715

Termijnen 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 70,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 0,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Ervaringen

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
4 sterren - gebaseerd op 17 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Wil je werken en studeren tegelijk? Dan is een opleiding bij NTI de oplossing! De inhoud van de studie is erg interessant. Het studiemateriaal sluit aan bij de verschillende modules die je volgt. Heb je vragen over je studie, over een bepaald van of iets anders, docenten en mentoren staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden, snel en duidelijk! Daar naast zijn studenten ook gedreven om elkaar te helpen. Je kan de opleiding indelen zoal je zelf wilt, je bepaalt zelf in welke volgorde je welke vakken behandeld maar je kan ook het advies van de NTI volgen, die een advies geven van de vakken die je moet volgen. Heb je discipline, wil je je eigen tijd invullen, niet afhankelijk zijn van anderen en wil je graag een opleiding volgen naast je werk, dan is een opleiding bij NTI het antwoord!

Flexibel studeren, goed te combineren met sociaal leven en werk en interessante lesstof maakt studeren bij het NTI leuk.

Bekijk alle ervaringen