Bedrijfskunde
scroll

HBO Bachelor Technische bedrijfskunde (TBK)

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding HBO Bachelor Technische bedrijfskunde (TBK). Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruit ziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiple choice vragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde

Proefles HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in HBO Technische Bedrijfskunde van Hogeschool NTI. De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules. We geven je met deze proefles een kijkje in twee modules van de opleiding HBO TBK:

 1. Module: Technische processen (e-video)
 2. Module: Inleiding technische bedrijfskunde (theorie + vragen)

Je start je proefles zo met het kijken van een e-video. Daarna lees je een interessant stuk uit het boek Bedrijfskunde Integraal. Na het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Succes en plezier met de proefles van HBO Technische Bedrijfskunde!


Start proefles

De onderstaande e-video vertelt in het kort waar de module Technische processen over gaat. Elke module die je volgt bij Hogeschool NTI begint met een e-video.


Je gaat nu een deel van het hoofdstuk ‘Het verkennen van de bedrijfsomgeving’ lezen, afkomstig uit het boek Bedrijfskunde Integraal.


Theorie Inleiding Bachelor Technische bedrijfskunde

Je gaat nu een deel van het hoofdstuk ‘Het verkennen van de bedrijfsomgeving’ lezen, afkomstig uit het boek Bedrijfskunde Integraal.

'Ken je vijand, ken jezelf, en je overwinning zal niet bedreigd worden.
Ken je aanvalsterrein, ken het weer en je overwinning is compleet.'

Sun Tzu - Chinees veldheer 400 jaar voor Christus

4.3 De invloed van de directe omgeving op het bedrijf

Deze paragraaf handelt om de schillen in de omgeving die dicht bij het bedrijf liggen. We kijken naar concurrenten en markten. We staan uitgebreid stil bij het onderwerp concurrentie. Probeer daarom bij deze relatief lange paragraaf telkens de relatie met het onderwerp directe omgeving in gedachten te houden. We zijn immers bezig met het in kaart brengen van de kansen en bedreigingen voor het bedrijf die voortvloeien uit de omgeving.

Over de directe omgeving bespreken we achtereenvolgens:

• de analyse van de concurrentie in de bedrijfstak;
• het analyseren van strategische groepen;
• het analyseren van de markt waarop het bedrijf en haar concurrenten actief zijn.


4.3. 1 De analyse van de concurrentie in de bedrijfstak

Bij het bekijken van de concurrentie in de omgeving van een bedrijf is het zinnig om naar de bedrijfstak te kijken waarin het bedrijf opereert. Binnen een bepaalde bedrijfstak kunnen we verschillende marktvormen tegenkomen (zie tabel 4.3).

HBO Technische Bedrijfskunde

Een voorbeeld van een monopoliepositie is de positie van de Nederlandse gemeenten, als het gaat om de verkoop van paspoorten en rijbewijzen. Zij kunnen het zich daarom veroorloven om de burger prijzen te vragen die zich onevenredig hoog verhouden tot de kostprijs. Op de biermarkt is sprake van een oligopolie, omdat er relatief weinig aanbieders van bier op de Nederlandse markt zijn. De praktische situatie op de biermarkt in Nederland toont aan dat de oligopolistische markt wel degelijk voldoende concurrentie heeft. Voorbeeld van een polypolie is de markt voor brood.

Veruit de meeste bedrijven zullen te maken hebben met een oligopolie of met een polypolie, varianten waarbij concurrentie een grote rol speelt. De strategische beleidsvorming voor de monopolist is stukken eenvoudiger en voorspelbaarder dan die van oligopolisten en polypolisten. Vandaar dat in literatuur over strategie veel aandacht uitgaat naar de concurrentie en manieren om ermee om te gaan.

TBK case

Het vijfkrachtenmodel van Porter In deze paragraaf 4.3.1 kijken we naar de concurrentie in bedrijfstak. De amerikaanse topbedrijfskundige Michael Porter heeft een vijfkrachtenmodel ontwikkeld dat de concurrentie binnen een bedrijfstak aangeeft (zie figuur 4.4).

5 krachten bedrijfstak

HBO Technische Bedrijfskunde

HBO Technische Bedrijfskunde

HBO Technische Bedrijfskunde

HBO Technische Bedrijfskunde


Vragen

Ben je benieuwd of je de theorie goed hebt begrepen? Maak dan de onderstaande vragen.

1. Beschrijf de vijf krachten uit het model van Porter voor een organisatie als McDonald’s.

2. Bedenk een voorbeeld van een substituut dat een bepaald product verving.


Ontdek onze nieuwe online leeromgeving

De meeste van onze hbo-opleidingen zijn overgegaan op een nieuwe online leeromgeving. De nieuwe digitale leeromgeving biedt je niet alleen e-modules, maar ook interactieve webinars, kennisclips en MemoTrainers om de stof te oefenen.


Ervaringen van studenten

Hogeschool NTI heeft al veel studenten geholpen bij het afronden van hun opleiding. Een kleine greep uit de ervaringen van onze huidige studenten.
Dame

Carieke Pol
"Studeren bij het NTI past precies bij mij. Je hebt zelfdiscipline en doorzettingsvermogen nodig, dat wel. Maar als je dat in huis hebt kun je voor de rest vertrouwen op het vakmanschap van het NTI."

Kaylin Verhulst-Boesten
“Ik vind het zeer prettig om bij het NTI te studeren. De studiestof is duidelijk omschreven en ik kan in mijn eigen tempo werken. Als ik een periode minder tijd heb, studeer ik wat minder en andersom. De praktijkdagen zijn een aanvulling op de leerstof, hier oefen je ook goed met de geleerde theorie. Zeker een aanrader!"

Sebastiaan Dalen
“Ik loop nu tegen het eind van mijn studie en ik moet zeggen dat het mij erg goed bevallen is. Het studieprogramma is prima te doen als je er voldoende aandacht aan geeft. De combinatie studie/werk is mij erg meegevallen. Het is voor mij de perfecte manier van leren. Ik zou het anderen zeker aanbevelen.”


Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt elke dag starten met de opleiding HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde dus zet vandaag nog de eerste stap!

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je studie!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat