Studeren met belastingvoordeel

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt tot eind 2021 de kosten voor een opleiding die aansluit bij je beroep of toekomstige beroep aftrekken van de belasting. Dit heet scholingsaftrek. Onder studiekosten vallen onder meer lesgeld, examengeld en praktijkdagen. Het belastingvoordeel kan flink oplopen en je mag per jaar tot €15.000 aan studiekosten aftrekken. Let op, dit geldt alleen voor opleidingen die je start in 2021. Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid stopt namelijk per 1 januari 2022 met deze regeling en start het nieuwe STAP-budget ter waarde van €1.000 per jaar. Als je dit jaar start met een opleiding profiteer jij dus nog van dit voordeel!

Doe de check
Ben je benieuwd naar jouw belastingvoordeel? Gebruik onderstaand formulier om jouw voordeel uit te rekenen. Vul snel jouw gegevens in!

Onderstaand voorbeeld is van HBO Bachelor Toegepaste psychologie.

Bereken jouw belastingvoordeel:

Over 2021 ontvang je € 1.036,84 aan studiekosten terug van de belasting. Mooi meegenomen dus. Vooral omdat 2021 het laatste jaar is waarin jij kunt profiteren van dit voordeel!

Voorwaarden 
Dit rekenvoorbeeld geldt als indicatie bij ineens betaling van de opleiding met de hoogste belastingschaal van 52% en is alleen van toepassing als de opleiding aansluit bij je beroep of toekomstige beroep. Als je de studiekosten zelf betaalt, kun je maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van jouw inkomstenbelasting. Er geldt een drempel van € 250,-. Verder gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bent vóór 31 december 2021 gestart met de opleiding.
  • Jij of jouw fiscale partner maken de kosten voor jouw studie of die van jouw fiscale partner. Kosten voor de studie van je kind mag je dus niet aftrekken.
  • Je kunt geen studiekosten aftrekken als je recht hebt op studie­financiering of studievoorschot. Het Levenlanglerenkrediet valt hier niet onder; heb je het Levenlanglerenkrediet aangevraagd, dan mag je de gemaakte studiekosten aftrekken.
  • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht.

Meer informatie over de scholingsaftrek en de voorwaarden vind je bij de Belastingdienst.