Studeren met belastingvoordeel

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt kosten voor een opleiding die aansluit bij je beroep of toekomstige beroep aftrekken van de belasting. Dit heet scholingsaftrek. Onder studiekosten vallen onder meer lesgeld, examengeld en praktijkdagen. Het belastingvoordeel kan flink oplopen. Voor HBO Bachelor Toegepaste Psychologie kun je voor het fiscale jaar 2020 bijvoorbeeld € 924,79 terugvragen van de belasting!

Ben jij benieuwd naar je belastingvoordeel op basis van je studiekosten? Met behulp van onderstaand formulier kun je jouw belastingvoordeel voor het fiscale jaar 2020 uitrekenen. Vul snel jouw gegevens in!

Onderstaand voorbeeld is van HBO Bachelor Toegepaste psychologie.

Bereken jouw belastingvoordeel:

Over 2020 ontvang je € 924,79 aan studiekosten terug van de belasting! Als de regels van de Belastingdienst gelijk blijven, geldt voor het vervolg van je opleiding een soortgelijk bedrag per fiscaal jaar.

Voorwaarden 
Dit rekenvoorbeeld geldt als indicatie bij ineens betaling van de opleiding met de hoogste belastingschaal van 52% en is alleen van toepassing als de opleiding aansluit bij je beroep of toekomstige beroep. Als je de studiekosten zelf betaalt, kun je maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van jouw inkomstenbelasting. Er geldt een drempel van € 250,-. Verder gelden de volgende voorwaarden:

  • Jij of jouw fiscale partner maken de kosten voor jouw studie of die van jouw fiscale partner. Kosten voor de studie van je kind mag je dus niet aftrekken.
  • Je kunt geen studiekosten aftrekken als je recht hebt op studie­financiering of studievoorschot. Het Levenlanglerenkrediet valt hier niet onder; heb je het Levenlanglerenkrediet aangevraagd, dan mag je de gemaakte studiekosten aftrekken.
  • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht.