Omschrijving

De eerste stap voor een carrière in het vastgoed

Deze makelaarsopleiding is bestemd voor iedereen die aan het werk wil als makelaar of taxateur, specifiek gericht op onroerende zaken op het gebied van wonen. In relatief korte tijd leer je meer over bouwkunde, recht, vastgoedeconomie, financiën en fiscaliteiten. Om je nog beter op de toekomst voor te bereiden, krijg je ook kennis over marketing en consumentengedrag. De theorie sluit perfect aan op het examen waarmee je jouw officieel erkende specialisatie Makelaar Wonen of Taxateur Wonen behaalt. Start vandaag nog de waardevolle opleiding Makelaar van NTI!

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-17:00)

Leuke opleiding Leuke opleiding, alleen de eerste communicatie en hoe te starten en alles op de computer vinden is best lastig.

Inhoud

Inhoud

Wat leer je

De opleiding bestaat uit twee onderdelen: de basis en de specialisatie. Je leert eerst voor het diploma Basistheorie Vastgoeddeskundige. Vervolgens kies je de specialisatie. Je ontvangt dan van ons al het benodigde lesmateriaal voor de theorie-examens. Je kunt kiezen uit Makelaar Wonen of Taxateur Wonen.

Studieprogramma

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Bouwkunde
 • Privaatrecht
 • Publiekrecht
 • Vastgoedeconomie
 • Financiën
 • Fiscaliteiten
 • Taxaties
 • Marketing
 • Consumentengedrag

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens de opleiding. Voor inhoudelijke vragen ga je naar de docent, voor allerlei andere vragen kun je terecht bij jouw mentor. Bijvoorbeeld voor het maken van een planning of het inleveren van opdrachten. Lees meer over de begeleiding.

Alle voordelen van NTI op een rij

 • Bepaal zelf je startdatum en studietempo
 • Geen extra kosten voor lesmateriaal (enkel een wettenbundel is niet inbegrepen)
 • Alles binnen handbereik met de online leeromgeving
 • Gratis 12 maanden extra studietijd, mocht je het niet op tijd halen

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Met FlexibelStuderen® heb je de regie zelf in handen.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Krijg feedback van je docent

Examen doen als jij er klaar voor bent

Leren uit echte studieboeken

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

€1.000 subsidie op jouw studie?

Studeren met het STAP-budget

Goed nieuws! Voor de opleiding Makelaar-taxateur o.z. kun je het STAP-budget aanvragen. Dat betekent dat je deze opleiding extra voordelig kunt volgen. Het STAP-budget is een subsidie waarmee je jaarlijks tot €1.000 opleidingstegoed kunt aanvragen bij UWV. Per jaar zijn er meerdere aanvraagrondes. De volgende ronde start binnenkort dus wees er snel bij!

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Ook geldt voor iedere STAP-opleiding een voortgangseis.

Meer over STAP

Veelgestelde vragen over STAP

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidie voor het volgen van een opleiding. Tijdens een van de aanvraagrondes kan je deze subsidie aanvragen bij UWV. Per jaar mag je één opleiding volgen met het STAP-budget, waarvoor je maximaal €1.000 subsidie kan krijgen. Met €1.000 STAP-budget kan je een opleiding bij NTI extra voordelig of soms zelfs geheel kosteloos volgen. Check hier of jij in aanmerking komt voor het STAP-budget. De aanvraagrondes bij UWV in 2023 starten op 3 juli, 4 september en 1 november.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Als je voldoet aan een van onderstaande beschrijvingen kan je de STAP-subsidie aanvragen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent in loondienst of ondernemer of je hebt momenteel geen werk.
 • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijs financiering (met uitzondering van het Levenlanglerenkrediet).
 • Je opleiding start binnen 3 maanden na het einde van het aanvraagtijdvak bij UWV.
 • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-subsidie gekregen en er is nog budget beschikbaar.

Kan ik voor deze opleiding het STAP-budget gebruiken?

Ja, voor de opleiding Makelaar-taxateur o.z. kun je het STAP-budget aanvragen! Dat betekent dat je deze opleiding extra voordelig kunt volgen.

Wat houdt de voortgangseis van STAP in?

Aan het STAP-budget hangt een studievoortgangseis. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat je actief met de opleiding bezig bent. Je kunt dit aantonen met een diploma, certificaat of een bewijs dat je ten minste 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Wanneer je de opleiding start en deze niet afmaakt of niet genoeg aanwezig bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de opleiding. Meer over de voortgangseis vind je hier.

Toelating

Geen vooropleiding of voorkennis nodig

Voor de opleiding Makelaar-Taxateur o.z. heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Houd er wel rekening mee dat de studie overeenkomt met hbo-niveau. 

Vragen?

Neem gerust contact op met onze studieadviseurs

Examen

Afronding en diploma

Als afronding van de opleiding kun je examen doen bij SVMNIVO, hét examenbureau voor de vastgoedbranche. Je doet eerst een theorie-examen voor het diploma Basistheorie Vastgoeddeskundige. Vervolgens kies je een specialisatierichting: Makelaar Wonen of Taxateur Wonen. Als je de theorie-examens hebt gehaald leg je de praktijktoetsen af. Je ontvangt dan het erkende diploma van de specialisatie die jij gekozen hebt. Hiermee kun je je inschrijven in het KRMT-register. Voor meer informatie over de examens en examenkosten verwijzen wij je naar www.svmnivo.nl.

Geen examen doen? Vraag een certificaat aan

Wil je geen examen doen? Dan kun je een certificaat aanvragen waarop staat dat je aan de opleiding Makelaar-taxateur o.z. hebt deelgenomen. Voor dit certificaat betaal je €35,75.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Korting op software, hardware en meer via Surfspot

logo Surfspot transparantAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo krijg je bijvoorbeeld 80% korting op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger. 

Kosten Makelaar-taxateur o.z. 1405

Tijdelijk extra voordelig met het STAP-budget twv €1.000

Voor de opleiding Makelaar-taxateur o.z. kun je het STAP-budget aanvragen. Dat betekent dat je deze opleiding extra voordelig kunt volgen. Het STAP-budget is een subsidie waarmee je jaarlijks tot €1.000 opleidingstegoed kunt aanvragen bij UWV. De volgende aanvraagronde start binnenkort dus wees er snel bij!

Extra voordelig met STAP-budget

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Een van die regelingen is het nieuwe STAP-budget. Hiermee kan je tot €1.000 subsidie aanvragen voor jouw opleiding. Hoe dit werkt leggen we je graag uit. Check ook de andere subsidies waar je eventueel gebruik van kunt maken. Zo start jij flexibel én voordelig met je opleiding.

Veelgestelde vragen

Kan ik voor deze opleiding het STAP-budget gebruiken?

Ja, voor de opleiding Makelaar-taxateur o.z. kun je het STAP-budget aanvragen! Dat betekent dat je deze opleiding bij NTI extra voordelig kunt volgen. Check hier of jij in aanmerking komt voor de STAP-subsidie.

Wat doet een makelaar-taxateur?

Een makelaar en taxateur werken in vastgoed. Een makelaar begeleidt partijen bij de koop en verkoop van vastgoed. Een makelaar is partijdig en onderhandelt namens de opdrachtgever. Een taxateur daarentegen is onafhankelijk en onpartijdig. Een taxateur maakt een schatting van de waarde van een huis, gebouw of grondstuk. Het beroep taxateur is beschermd, in tegenstelling tot het beroep makelaar. Voor beide beroepen zijn er brancheorganisaties waar alleen makelaars en taxateurs met erkende diploma's zich kunnen aanmelden. Na de NTI opleiding Makelaar-taxateur o.z. heb jij zo'n erkend diploma.

Hoe kan ik makelaar-taxateur worden?

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan als makelaar of taxateur. Belangrijk is dat je de juiste opleiding kiest zodat je jezelf kan inschrijven bij een erkende branchevereniging. Dit is alleen mogelijk nadat je een erkend diploma hebt gehaald. De opleiding Makelaar-taxateur rond je binnen 2 jaar af, waarbij je kiest voor een specialisatie tot makelaar of taxateur.

Wat is het verschil tussen een makelaar en een taxateur?

Een makelaar werkt voor een opdrachtgever en is partijdig. De makelaar ondersteunt bij koop en verkoop van vastgoed én onderhandelt in opdracht van een persoon of organisatie. Taxateurs zijn onafhankelijk en stellen objectief een taxatierapport op. Dit rapport zegt iets over de waarde van een huis, gebouw of grondstuk. Het beroep taxateur is een beschermd beroep, in tegenstelling tot het beroep makelaar.

Kan ik de opleiding makelaar-taxateur in deeltijd volgen?

Je kunt de opleiding makelaar-taxateur in deeltijd volgen. Wil jij een opleiding volgen naast je werk of gezinsleven? Je studeert waar en wanneer het jou uitkomt, en je krijgt persoonlijke begeleiding via jouw digitale leeromgeving. Tijdens de deeltijd opleiding leer je hetzelfde als tijdens een voltijd opleiding, maar dan bepaal je zelf het studietempo en hoef je niet verplicht in de schoolbanken te zitten. Ontdek nog meer voordelen van FlexibelStuderen® bij NTI.

Handige extra's

Certificaat

Wil jij graag een certificaat voor de cursus Makelaar-taxateur o.z., als bevestiging van jouw prestatie én mooie aanvulling op je cv? Vink deze extra dan aan bij inschrijving en ontvang € 10,- korting op je certificaat. Hiervoor werken wij samen met Diplomasafe.

€ 25,75    (eenmalig)

Examentrainingen Makelaar-taxateur o.z.

Wil jij je optimaal voorbereiden op de examens en persoonlijke feedback krijgen op de onderdelen die jij moeilijk vindt? Kies dan voor de 6 klassikale examentrainingen. Aan de hand van een proefexamen dat je maakt, geeft de docent extra aandacht aan de fouten en de opgaven die voor jou extra uitleg nodig hebben.

€ 19,95    (Maandelijks)

Ervaringen

Makelaar-taxateur o.z.

3,5 sterren - gebaseerd op 3 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Studieprogramma
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

Leuke opleiding, alleen de eerste communicatie en hoe te starten en alles op de computer vinden is best lastig.

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.

Trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Ze zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Bekijk de Wall of Fame