Docent Anna
Welkom bij de Proefles. In deze stories starten we met wat uitleg over FlexibelStuderen® bij NTI!
Bij NTI studeer je waar en wanneer jou dat uitkomt. Je werkt met de nieuwste lesmethodes.
En je oefent in jouw persoonlijke online leeromgeving, met handige studietools.
Bij vragen staan jouw docenten en mentoren voor je klaar. Zo sta je er niet alleen voor tijdens je studie.
Start wanneer het jou uitkomt, want bij NTI kun je meteen aan de slag.
We willen je graag laten zien hoe ons lesmateriaal eruit ziet.
Scroll naar beneden om jouw proefles te starten! ⇩
scroll

HBO Bachelor Technische bedrijfskunde (TBK)

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding HBO Bachelor Technische bedrijfskunde (TBK). Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiplechoicevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde

Inleiding

De opleiding HBO Technische Bedrijfskunde is opgebouwd uit verschillende modules. We geven je met deze proefles een kijkje in twee modules van de opleiding HBO TBK:

  1. Module: Technische processen (e-video)
  2. Module: Inleiding technische bedrijfskunde (theorie + vragen)

Je start je proefles zo met het kijken van een e-video. Daarna lees je een interessant stuk uit het boek Bedrijfskunde Integraal. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.

Start proefles

De onderstaande e-video vertelt in het kort waar de module Technische processen over gaat. Elke module die je volgt bij Hogeschool NTI begint met een e-video.

 

Je gaat nu een deel van het hoofdstuk ‘Het verkennen van de bedrijfsomgeving’ lezen, afkomstig uit het boek Bedrijfskunde Integraal.

Theorie Inleiding Bachelor Technische bedrijfskunde

Je gaat nu een deel van het hoofdstuk ‘Het verkennen van de bedrijfsomgeving’ lezen, afkomstig uit het boek Bedrijfskunde Integraal.

'Ken je vijand, ken jezelf, en je overwinning zal niet bedreigd worden.
Ken je aanvalsterrein, ken het weer en je overwinning is compleet.'

Sun Tzu - Chinees veldheer 400 jaar voor Christus

4.3 De invloed van de directe omgeving op het bedrijf

Deze paragraaf handelt om de schillen in de omgeving die dicht bij het bedrijf liggen. We kijken naar concurrenten en markten. We staan uitgebreid stil bij het onderwerp concurrentie. Probeer daarom bij deze relatief lange paragraaf telkens de relatie met het onderwerp directe omgeving in gedachten te houden. We zijn immers bezig met het in kaart brengen van de kansen en bedreigingen voor het bedrijf die voortvloeien uit de omgeving.

Over de directe omgeving bespreken we achtereenvolgens:

• de analyse van de concurrentie in de bedrijfstak;
• het analyseren van strategische groepen;
• het analyseren van de markt waarop het bedrijf en haar concurrenten actief zijn.

4.3. 1 De analyse van de concurrentie in de bedrijfstak

Bij het bekijken van de concurrentie in de omgeving van een bedrijf is het zinnig om naar de bedrijfstak te kijken waarin het bedrijf opereert. Binnen een bepaalde bedrijfstak kunnen we verschillende marktvormen tegenkomen (zie tabel 4.3).

HBO Technische Bedrijfskunde

Een voorbeeld van een monopoliepositie is de positie van de Nederlandse gemeenten, als het gaat om de verkoop van paspoorten en rijbewijzen. Zij kunnen het zich daarom veroorloven om de burger prijzen te vragen die zich onevenredig hoog verhouden tot de kostprijs. Op de biermarkt is sprake van een oligopolie, omdat er relatief weinig aanbieders van bier op de Nederlandse markt zijn. De praktische situatie op de biermarkt in Nederland toont aan dat de oligopolistische markt wel degelijk voldoende concurrentie heeft. Voorbeeld van een polypolie is de markt voor brood.

Veruit de meeste bedrijven zullen te maken hebben met een oligopolie of met een polypolie, varianten waarbij concurrentie een grote rol speelt. De strategische beleidsvorming voor de monopolist is stukken eenvoudiger en voorspelbaarder dan die van oligopolisten en polypolisten. Vandaar dat in literatuur over strategie veel aandacht uitgaat naar de concurrentie en manieren om ermee om te gaan.

TBK case

Het vijfkrachtenmodel van Porter In deze paragraaf 4.3.1 kijken we naar de concurrentie in bedrijfstak. De amerikaanse topbedrijfskundige Michael Porter heeft een vijfkrachtenmodel ontwikkeld dat de concurrentie binnen een bedrijfstak aangeeft (zie figuur 4.4).

5 krachten bedrijfstak

HBO Technische Bedrijfskunde

HBO Technische Bedrijfskunde

Stelling: 'Hoe ouder een bedrijfstak is, hoe makkelijker het is voor de nieuwkomer een plaats te vinden binnen deze tak.'

HBO Technische Bedrijfskunde

HBO Technische Bedrijfskunde

Op het moment dat de afnemer achterwaartse integratie overweegt is de onderhandelingsmacht van kopers...

 

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent